Prima paginăEconomie

Amenzi de 30.000 de lei pentru munca la negru, aplicate de ITM Neamț luna trecută

Amenzi de 30.000 de lei pentru munca la negru, aplicate de ITM Neamț luna trecută

Dimensiune text

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Neamţ a efectuat, în perioada 1 – 31 decembrie, 199 de controale, ocazie cu care s-au constatat 181 de deficienţe în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă şi s-au dispus 187 de măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate, aplicându-se 70 de sancţiuni contravenţionale, din care 13 amenzi în cuantum de 90.500 lei, informează ITM Neamț.

În domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă, în luna decembrie, inspectorii de muncă au realizat 110 vizite de control şi evaluare la angajatori, au constatat 54 de  abateri de la prevederile legale şi au dispus 60 de măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate. 39 de angajatori au fost sancţionaţi cu 54 de sancţiuni contravenţionale, din care 44  de avertismente contravenţionale şi zece amenzi în valoare de 59.500 lei.

La ITM Neamţ au fost comunicate în luna decembrie cinci evenimente de muncă. Împrejurările în care s-au produs cele mai multe evenimente se referă la utilizarea  necorespunzătoare a echipamentelor de muncă şi accidentele de circulaţie. Toate evenimentele comunicate sunt în curs de cercetare.

În domeniul relaţiilor de muncă, în luna decembrie, inspectorii de muncă au efectuat 89 de controale privind identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată, au dispus 127 de măsuri şi au aplicat în total 16 sancţiuni contravenţionale, din care trei amenzi în cuantum de 31.000 lei şi 13 avertismente contravenţionale pentru încălcări ale prevederilor Legii nr. 53/2003-Codul muncii, republicată, modificată şi completată şi  ale H.G. 905/2017 privind registrul general de evidenţă a salariaţilor.

La doi angajatori, inspectorii de muncă au identificat două persoane care prestau muncă nedeclarată, din care o persoană fără a avea încheiat contract individual de muncă în formă scrisă şi o persoană depistată la muncă în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractului individual de muncă cu timp parțial. Au fost dispuse două măsuri si au fost aplicate două amenzi, în cuantum de 30.000 lei. Domeniile de activitate în care se presta muncă nedeclarată sunt:  baruri şi restaurante.

Totodată, pentru nerespectarea prevederilor HG 905/2017 au fost dispuse 39 de măsuri, iar șapte angajatori au fost sancţionaţi cu șapte sancţiuni contravenţionale, din care o amendă în cuantum de 1.000 lei şi șase avertismente contravenţionale, mai precizează reprezentanții ITM Neamț.

 

 

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0