Prima paginăEconomie

Amenzi de 160.000 de lei aplicate de ITM în luna octombrie, pentru munca la negru

Amenzi de 160.000 de lei aplicate de ITM în luna octombrie, pentru munca la negru

Dimensiune text

 

În perioada 1 – 31 octombrie, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Neamţ a efectuat 411 controale, ocazie cu care s-au constatat 316 deficienţe în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă şi s-au dispus 322 de măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate, aplicându-se 184 de sancţiuni contravenţionale, din care 19 amenzi în cuantum de 189.100 de lei, informează ITM Neamț.

În domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă, în luna octombrie, inspectorii de muncă au realizat 185 de vizite de control şi evaluare la angajatori, au constatat un număr de 154  abateri de la prevederile legale şi au dispus 160 de măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate. 124 de angajatori au fost sancţionaţi cu 154 sancţiuni contravenţionale, din care 145 de avertismente contravenţionale şi nouă amenzi în valoare de 24.000 lei.

La ITM Neamț au fost comunicate în luna octombrie 13 evenimente de muncă. Împrejurările în care s-au produs cele mai multe accidente de muncă se referă la utilizarea  necorespunzătoare a echipamentelor de muncă şi accidentele de circulaţie. Dintre evenimentele comunicate, trei au fost mortale. Toate evenimentele comunicate sunt în curs de cercetare. La un angajator din domeniul construcţii care realiza o lucrare de termoizolaţie la un bloc a fost sistată activitatea, deoarece folosea o schelă care prezenta pericol pentru sănătatea şi securitatea în muncă a salariaţilor.

În domeniul relaţiilor de muncă, în luna octombrie, inspectorii de muncă au efectuat 226 de controale privind identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată, au dispus 162 de măsuri şi au aplicat în total 30 de sancţiuni contravenţionale, din care zece  amenzi în cuantum de 165.100 lei şi 20 de  avertismente contravenţionale pentru încălcări ale prevederilor Legii nr. 53/2003 Codul muncii, republicată, modificată şi completată şi ale HG 905/2017 privind registrul general de evidenţă a salariaţilor.

La cinci angajatori, inspectorii de muncă au identificat opt persoane care prestau activitate fără a avea încheiate contracte individuale de muncă în formă scrisă. Pentru nerespectarea prevederilor legale privind munca nedeclarată, au fost aplicate cinci amenzi în cuantum de 160.000 lei şi au fost dispuse cinci măsuri. Domeniile de activitate în care se presta muncă nedeclarată sunt: transporturi, comerţ, fabricarea mobilei şi creşterea animalelor.

Pentru nerespectarea prevederilor HG 905/2017, au fost dispuse 48 de măsuri, iar șase angajatori au fost sancţionaţi cu șase sancţiuni contravenţionale, din care două amenzi în cuantum de 600 lei şi patru avertismente contravenţionale, mai precizează reprezentanții ITM Neamț.

 

 

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0