Prima paginăEconomie

Amenzi aplicate de Protecția Consumatorului pentru nerespectarea legislației privind deșeurile electrice

Amenzi aplicate de Protecția Consumatorului pentru nerespectarea legislației privind deșeurile electrice

Dimensiune text

 

 

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a desfășurat, în perioada 24 – 28 septembrie, o acțiune de verificare a respectării prevederilor legale privind deșeurile de echipamente electrice și electronice. La nivel național, au fost controlați 367 de operatori economici, iar valoarea produselor controlate a fost de 14.916.686 de lei. La 136 de operatori economici, reprezentând 37%, s-au depistat abateri de la prevederile legale. Pentru abaterile constatate, operatorilor economici li s-au aplicat 161 de sancțiuni, dintre care 107 avertismente și 54 de amenzi contravenționale. Valoarea totală a amenzilor aplicate s-a ridicat la 221.400 de lei și s-au dispus 25 de măsuri de oprire temporară de la comercializare, pentru produse cu abateri în valoare de 124.091 de lei.

La operatori din județul Neamț, comisarii pentru Protecția Consumatorului au depistat: abateri de informare a consumatorilor, în momentul vânzării de echipamente electrice şi electronice, cu privire la timbrul verde (costurile colectării, tratării și eliminării în condiții de protecție a mediului), prin evidențierea separată a acestor costuri; abateri de informare a consumatorilor cu privire la obligația de a colecta separat deșeurile de echipamente electrice și electronice și de a nu le elimina; abateri de marcare a echipamentelor electrice şi electronice cu simbolul „pubelă” cu roți barată cu două linii în formă de „X”; abateri privind desfășurarea promoțiilor.

„Consumatorii trebuie să știe că deșeurile de echipamente electrice și electronice se colectează selectiv și nu se elimină ca deșeuri nesortate. Pentru asigurarea calității mediului, consumatorii trebuie să predea deșeurile de echipamente electrice și electronice din gospodăriile particulare la punctele de colectare indicate de primării sau de asociațiile de gestionare a recuperării deșeurilor de echipamente electrice și electronice. Consumatorii pot preda în mod gratuit deșeurile de echipamente electrice și electronice la magazine, în momentul achiziției unui produs nou din aceeași categorie. Consumatorii trebuie să știe că prezența simbolului «pubela» cu roți barată cu două linii în formă de «X», aplicat pe un echipament electric sau electronic, îi atenționeaza că au obligația de a nu elimina deșeurile de echipamente electrice și electronice ca deșeuri nesortate, ci de a le colecta selectiv. Consumatorii trebuie să știe că, în cazul în care, din cauza dimensiunii echipamentului electric sau electronic sau a modului de funcționare a acestuia, aplicarea simbolului pe echipament nu este posibilă, simbolul se va găsi pe ambalaj, pe instrucțiunile de utilizare și pe certificatul de garanție al echipamentului electric sau electronic în cauză”, precizează un comunicat al ANPC.

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0