Prima paginăSocial

Amendă pentru că s-a dat cu coasa la un polițist

Dimensiune text

Un bărbat care a amenințat un polițist cu coasa a scăpat cu o simplă amendă. Agresorul a fost condamnat la un an de închisoare pentru alte infracțiuni.

 

Polițiștii Secției nr. 7 Poliție Rurală Roman l-au ridicat, miercuri, 23 mai, în jurul orei 17.00, de la domiciliul său din satul Rediu, comuna Bîra, pe Valuț Ghercă, de 30 de ani, care poseda un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de un an, pentru comiterea infracțiunilor de amenințare, portul fără drept, în locuri publice a cuțitului, și furt.

Povestea s-a petrecut la jumătatea anului trecut. Pe data de 12 iunie 2011, în jurul orei 15.00, Valuț Ghercă se afla în bar din satul Rediu, comuna Bîra. Băut bine, bărbatul s-a legat de un copil de cinci ani, pe care l-a amenințat verbal, dar și cu un cuțit pe care Ghercă îl avea asupra sa. După această faptă „eroică”, Ghercă a plecat acasă. În jurul orei 17.00, sora lui Valuț a sunat la 112, spunînd că fratele ei a luat o coasă și a început să-i amenințe și să-i alunge din curtea casei pe toți membrii familiei.

La fața locului s-au deplasat imediat doi agenți de la Postul de Poliție al comunei Bîra. În timp ce oamenii legii vorbeau cu membrii familiei, Valuț Ghercă a ieșit în fața porții, înarmat cu coasa, și a început să-l înjure pe unul dintre polițiști. Agentul de poliție a vrut să se apropie de Valuț, dar acesta l-a amenințat pe agent că-l face bucățele dacă mai face un pas. Pentru a-i mai tăia din elan, polițistul a scos pistolul din toc și l-a somat verbal pe Valuț, spunîndu-i că va face uz de armă dacă nu lasă coasa jos. Cînd a văzut că nu-i de glumă, Valuț Ghercă a luat-o la fugă, cu tot cu coasă. A fost prins de polițiști după cîteva sute de metri de sprint, imobilizat cu ajutorul spray-ului lacrimogen și deposedat de coasă.

După acest eveniment, pe data de 9 iulie 2011, Valuț Ghercă a sustras dintr-o bicicletă, bunul fiind găsit și restituit, ulterior, părții vătămate.

La acel moment, polițiștii au întocmit, separat de alte acuzații, actele premergătoare acțiunii de ultraj și au predat cazul unui procuror de la Parchetul de pe lîngă Judecătoria Roman. La Parchet, cazul a fost soluționat prin aplicarea, lui Valuț Ghercă, a unei amenzi administrative de 600 lei. Amenda nu va fi plătită, probabil, niciodată, pentru că Valuț Ghercă nu a avut nici o ocupație pînă să fie ridicat de polițiști.

Deși pare o pedeapsă mică pentru cineva care a amenințat cu coasa un polițist, trebuie precizat că soluția dată de procurorul care s-a ocupat de dosarul de ultraj, conform legii, putea fi atacată prin două căi. Prima ar fi o plîngere înaintată către prim-procurorul Parchetului, prin care să fie exprimată nemulțumirea faţă de soluţia dată de procurorul de caz. Dacă nici soluția dată de prim-procuror nu ar fi pe placul petentului, acesta are posibilitatea de a face o plîngere către instanță, împotriva ambelor soluții.

Valuț Ghercă era pe punctul de a fi condamnat cu suspendare și pentru infracțiunile pentru care a fost judecat. Doar că judecătorul a dat o pedeapsă cu executare, atunci cînd a aflat de la martori că Valuț Ghercă, pe lîngă amenințare, portul fără drept de cuțit și furt, a amenințat cu coasa un om al legii.

Începînd de joi, 24 mai, acesta își execută pedeapsa în Penitenciarul Bacău.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • ghiorghi 9 ani

    °°După acest eveniment, pe data de 9 iulie 2011, Valuț Ghercă a sustras dintr-o bicicletă, bunul fiind găsit și restituit, ulterior, părții vătămate.°°…ce putea sa fure omu dintr-o bicicleta ziar minciunos care esti?:)))