Prima paginăSocial

Ambasadorul Olandei ajută copiii autiști din Roman

Dimensiune text

Acesta va fi prezent la inaugurarea oficială a Centrului „Delfinul” pentru copii autişti, înfiinţat cu sprijinul Asociaţiei Betania, condusă de un voluntar olandez.

Ambasadorul Olandei la Bucureşti, Matthijs van Bonzel (foto), va fi prezent la Roman marţi, 4 martie, cu prilejul inaugurării oficiale a Centrului „Delfinul”, destinat recuperării copiilor diagnosticaţi cu autism. La eveniment vor fi prezenţi reprezentanţi ai administraţiei publice, oficiali din partea diverselor instituţii care au sprijinit înfiinţarea centrului, părinţi şi copii.

Centrul „Delfinul” este un punct de lucru al Asociaţiei „Betania” din Bacău”, realizat cu sprijinul administraţiei locale, care le-a oferit spaţiul în care se desfăşoară activitatea, şi al Asociaţiei „Femina 2000”, care a donat mare parte dintre dotări. Centrul funcţionează pe strada Bogdan Dragoş nr. 3, în aceeaşi clădire în care sunt şi cabinete medicale individuale ale mai multor medici de familie, accesul fiind prin spatele clădirii. Activitatea a fost demarată în luna noiembrie 2013. Până în acest moment sunt înscrişi 25 de copii, care lucrează cu trei specialişti.

Centrul a fost înfiinţat cu sprijinul lui Andre Muit, preşedintele Asociaţiei Betania, un olandez care, cu mai bine de 20 de ani în urmă, a descoperit România şi a adoptat-o ca pe a doua sa ţară. Andre Muit a venit cu ajutoare prima dată în România, imediat după Revoluţia din 1989. A revenit în 1995, în calitate de coordonator al unui proiect social, care urma să se deruleze pe trei ani. În 1998, a realizat că nu mai vrea să plece în Olanda, pentru că încă mai avea foarte multe proiecte de rezolvat în România. De atunci, se luptă zi de zi pentru a face viaţa mai uşoară unor copii români, bolnavi sau fără familie, care au găsit sprijin la Asociaţia Betania din Bacău.

„Am cunoscut foarte mulţi părinţi care veneau de la Roman la Bacău pentru a beneficia de servicii pentru copii autişti. Atunci când mi-a fost propusă înfiinţarea centrului de la Roman, ca un punct de lucru al asociaţiei noastre, am fost de acord imediat. Apreciez în mod deosebit colaborarea administraţiei locale, care ne-a pus la dispoziţie un spaţiu şi ne-a sprijinit în toate demersurile. Sperăm să ajutăm cât mai mulţi copii, pentru că, dacă nu intervenim pentru un copil cu autism, el va fi inabordabil toată viaţa”, a spus Andre Muit.

COMENTARII

WORDPRESS: 2
  • Schimbă viitorul unui copil cu autism!

  • BUNAZIA AM UN COPII BOLNAV PE NUME ALIN NU UMPLA DE MIC ARE 9 ANI ARE SEMiparalizie
    nu vorpeste va roc sa ne ajutati
    sa pota sa se vindece