Liceul cu Program Sportiv din Roman a desfășurat timp de trei ani, în perioada 2016 – 2019, proiectul „Viață sănătoasă și oportunități egale prin sport”, proiect finanțat de către Comisia Europeană prin Programul Erasmus+ , parteneriate strategice KA2 între școli – parte a componentei mobilități pentru elevi și profesori.
Scopul proiectului l-a reprezentat evitarea comportamentelor riscante printre tineri, promovarea dialogului inter-cultural, toleranței, integrării, acceptării, implicarea elevilor dezavantajați în activități non-formale, stimularea simțului civic și dezvoltare culturală, adaptarea la tradițiile internaționale, precum și îmbunătățirea comunicării între școlile participante și comunități. Activitățile celor trei ani de proiect au fost împărțite pe trei teme principale: „Alimentația sănătoasă pentru combaterea obezității” (anul I), „Incluziune și dizabilitate” (anul II) și „Sportul ca mijloc de combatere a rasismului și xenofobiei” (anul III).
Miercuri, 12 iunie, în cadrul liceului a avut loc activitatea finală de diseminare, reuniunea de bilanț alături de elevi din cadrul proiectului, la implementarea căruia Liceul cu Program Sportiv Roman a avut ca partenere unități de învățământ din Portugalia, Italia, Grecia, Spania, Polonia și Letonia. Au participat conducerea Liceului cu Program Sportiv, profesori și elevi participanți, alături de invitați, întâlnire în cadrul căreia coordonatorii au făcut bilanțul activităților derulate în cei trei ani de proiect.
De asemenea, experiențele din cadrul deplasărilor la partenerii din străinătate, în Italia (Școala din localitatea Nole), Spania (Institut-Escola Mare de Déu del Portal din Batea) și Portugalia (Liceul „Francisco de Holanda” Guimaraes), au fost povestite celor prezenți de elevii: Remus Caraiman, Daria Rusu, Matei Alexandru, Sabina Vartolomei, Matei Tabacariu, Jessica Rusu, Valentina Benigni și Vlăduț Atănăsoaei, care au avut ocazia să intre în contact cu alte sisteme de învățământ din țările partenere, au putut prezenta școala românească și tradițiile românești în străinătate și, nu în ultimul rând, au putut lega prietenii cu elevi din celelalte țări.
Profesor Constantin Lupușoru, directorul LPS Roman: „Îi mulțumesc în primul rând coordonatorului acestui proiect, doamna Irina Pătrăuceanu și, bineînțeles, celorlalți colegi implicați în această activitate, vouă, elevilor, care ați susținut acest demers, și vă doresc în viitor cât mai multe activități de acest gen. Sunt convins că ați ieșit cu toții mai bogați spiritual după acest proiect. Suntem mândri că la liceul nostru avem și astfel de activități extracurriculare, pe lângă rezultatele deosebite la activitățile sportive”.
Profesor Ana Luca, director adjunct al LPS Roman: „Derularea proiectelor europene este o tradiție la LPS Roman și asta a adus plus valoare liceului nostru. În urma acestor proiecte am câștigat cu toții, dar, în primul rând, voi, elevii, care ați participat la reuniunile de proiect. Cu siguranță, ați căpătat experiență și veți avea un alt start în viață față de cel pe care l-am avut noi la vârsta voastră”.
Profesor Dana Hanganu: „Mă bucur să aud din prezentările voastre că principala experiență pe care ați trăit-o a fost cea a prieteniei. Am crescut împreună și am învățat să ne cunoaștem mult mai bine cu ocazia acestui proiect. Am învățat să avem încredere în noi, și unii, și ceilalți, și am văzut cât de ușor se rezolvă orice atunci când avem alături de noi prieteni. Însă câștigul în urma acestui proiect nu a fost doar unul de stimă de sine, ci a fost și unul academic – copiii care au participat la acest proiect au avut mai multă încredere, iar în activitățile lor de zi cu zi de la școală au învățat cu un pic mai mult spor, pentru că erau convinși de utilitatea studiului, și au făcut progrese mari atât pe plan academic, cât și pe plan personal. Astfel că, din punctul meu de vedere, participarea la un astfel de proiect este un mare câștig și pentru fiecare dintre participanți, dar și pentru școală și, implicit, pentru comunitatea locală”.
Profesor Mirela Bumbu: „Am avut ocazia să particip la toate cele trei mobilități și îi cunosc pe toți copiii, mi se pare extraordinar entuziasmul cu care și-au amintit experiențele lor. Am remarcat că prin mijloace non-formale se pot face foarte multe lucruri, asta i-a făcut să se implice foarte mult, în toate jocurile și în toate lucrurile un pic altfel decât la clasă. Copiii sunt toți extraordinari și toți merită o astfel de șansă, de a participa la o mobilitate internațională. Vă urez succes și vă doresc să vă implicați și în alte astfel de proiecte”.
Profesor Ciprian Moisă, coordonatorul proiectului în cadrul LPS Roman: „Cred că cel mai important și cel mai mare câștig este faptul că elevii au avut ocazia de a cunoaște culturi noi. Sperăm să avem posibilitatea de a accesa alte asemenea proiecte, mai ales că am avut foarte multe lucruri de învățat ca profesor”.
Profesor Irina Pătrăuceanu, cea care a câștigat și implementat proiectul în cadrul LPS Roman: „Nici nu știu când au trecut acești trei ani, iar astăzi marcăm încheierea activităților pentru elevi, proiectul urmând a se termina pe 31 iulie 2019. La final, constatăm că au fost 250 de elevi în grupul țintă, de la clasa a VI-a până la clasa a X-a inclusiv, din care 14 au fost implicați în activitățile care au presupus deplasările internaționale. Elevii sunt cei care au beneficiat în primul rând de pe urmele acestui proiect, fiecare activitate aducând împreună elevi din toate cele șapte școli partenere. Le mulțumesc tuturor colegilor care au fost alături de noi și ne-au sprijinit. Vă mărturisesc că am depus un alt proiect de parteneriate între instituții, cu școli din Grecia și Marea Britanie, precum și cu actualii parteneri din Spania și din Portugalia, astfel că ne așteaptă noi astfel de experiențe”.
Comentarii