HomeCultural

Alexandra Vasile şi curajul de a se exprima prin pictură

Pasionată de pictură, tânăra a studiat, pe lângă Istorie, şi Artele Plastice. La 19 ani, Alexandra a deschis, la Roman, prima expoziţie personală. După nouă ani de la debut, tânăra pictoriţă se va reîntâlni cu publicul romaşcan la vernisajul unei noi expoziţii.

alexa 2Alina Alexandra Vasile este o tânără pictoriţă care impresionează prin curajul şi abilitatea cu care abordează culorile şi formele, prin forţa de a transmite stări. La numai 28 de ani, se poate lăuda cu multe expoziţii personale şi de grup. Tânăra realizează o pictură la limita dintre modern şi tradiţional, o pictură cu pronunţate accente lirice, care emoţionează şi transmite.

Interesul Alexandrei pentru pictură s-a manifestat încă din gimnaziu. „Am muncit foarte mult începând cu clasa a VII-a. Făceam ceva ce îmi plăcea şi asta mă determina să continui. În liceu reuşeam să lucrez şi două-trei lucrări pe zi. În felul acesta, s-au adunat foarte multe tablouri: peisaje, flori şi portrete. La 19 ani am deschis prima expoziţie personală”, spune tânăra pictoriţă.

După absolvirea Colegiului Tehnic „Petru Poni” din Roman, Alexandra se îndreaptă către Facultatea de Istorie din Bacău. În paralel cu studiile universitare, a desfăşurat şi o intensă activitate expoziţională. S-a înscris, apoi, la cursurile Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi, pe care le-a finalizat în anul 2012. A avut expoziţii personale şi de grup în Roman, Bacău, Iaşi şi Suceava. Lucrările tinerei se află şi în colecţii personale din străinătate.

alexa 3În această vară a finalizat un master în arte plastice la Universitatea Pontevedra din Spania.

Pentru această toamnă, Alexandra pregăteşte o nouă expoziţie personală la Muzeul de Artă din Roman, care va cuprinde aproape 40 de lucrări realizate în ulei pe pânză şi în acuarelă.

Fotografie sau pictură? Aceasta este întrebarea pe care privitorul şi-o adresează în faţa câtorva dintre tablourile Alexandrei, unele de dimensiuni impresionante. Tânăra abordează cu mult curaj o tehnică de care artiştii plastici cu experienţă se feresc. Lucrările pictoriţiei se aseamănă cu fotografiile, deoarece Alexandra dă foarte multă importanţă detaliilor. „Este o tehnică migăloasă. Se lucrează pe suprafeţe mici şi necesită multă răbdare. La tabloul «Autoportret», de exemplu, am lucrat o lună, câte cinci ore pe zi, iar la tabloul «Coleg de clasă», două săptămâni”, explică tânăra.

alexa 4Ea se află la început de drum şi în căutare de noi metode de exprimare. Critica de specialitate i-a fost întotdeauna favorabilă, fiindu-i recunoscut talentul. Lucrările Alexandrei arată că ne aflăm în faţa unui spirit liber, în care fragilitatea feminină este doar aparentă, iar sensibilitatea se regăseşte în detalii. „Am ales să merg pe acest drum când eram în ultimul an la Facultatea de Istorie. Mi-am dorit să urmez cursuri de specialitate, pentru a căpăta siguranţă în modul de a lucra. Cred că totul a venit din interior, din dorinţa de a învăţa cu adevărat să pictez. Nu este deloc bine să facem ceva din constrângere. Să stăm într-o profesie care nu ne dă satisfacţie şi în care nu ne regăsim. Decât să trăim toată viaţa cu «Îmi pare rău», să regretăm că nu ne-am împlinit un vis, mai bine să ne umplem timpul cu ceva care ne place. Cred că fiecare are un talent pe care îl poate dezvolta. În ceea ce mă priveşte, vreau să călătoresc şi să interacţionez cu oameni. Este un mod de a exprima în pictură şi alte culturi şi de a prelua diferite influenţe artistice”, a spus Alexandra.

Comentarii

WORDPRESS: 0