Prima paginăSocial

Alexandra Cristea a impus normalitatea dintr-un scaun cu rotile

Dimensiune text

Absolventă a Facultăţii de Informatică, Alexandra este ţintuită într-un scaun cu rotile. Încercările vieții i-au dezvoltat preocupări în domeniul artistic, unde binele, frumosul și armonia atrag bucurii profunde. Romaşcani o pot vota la Gala persoanelor cu dizabilităţi, organizată la TVR pe 21 decembrie.

„Am 26 de ani şi sunt absolventă a Facultăţii de Informatică din cadrul Universităţii «Alexandru Ioan Cuza» din Iaşi. Am urmat facultatea la zi şi am locuit la cămin pe parcursul anilor de studii. În anul 2010 am absolvit facultatea cu nota 9 la lucrarea de licenţă cu titlul «Sunetul muzicii – Aplicaţie Web pentru administrarea albumelor muzicale», iar în 2011 m-am înscris la Masterul de Lingvistică Computaţională în limba engleză, la zi, din cadrul aceleiaşi facultăţi, pe care l-am terminat anul acesta, cu nota 10 obţinută la lucrarea de disertaţie cu titlul «Studiu sintactic asupra relaţiilor de dependenţă din cadrul grupurilor nominale din limba română». În cadrul masterului, am lucrat în echipa de cercetare a facultăţii şi am dezvoltat, împreună cu colegii mei, proiecte ce vizau prelucrarea limbajului natural, cel mai important fiind un proiect de analiză de sentimente din cadrul articolelor din ziare. În acest moment, lucrez la un articol în limba engleză legat de tema lucrării mele de disertaţie, care, probabil, va fi publicat în cadrul studiilor de cercetare ale facultăţii”.

Aceasta este prezentarea pe care romaşcana Alexandra Cristea şi-o face pe candidatura depusă pentru cea de-a patra ediţie a Galei persoanelor cu dizabilităţi, secţiunea „Oameni cu desăvârşire”. Alexandra suferă de tetrapareză spastică, încadrată la gradul grav de handicap, şi şi-a petrecut toată viaţa într-un scaun cu rotile. Este, înainte de a fi cunoscuţi câştigătorii galei, o învingătoare în cea mai dură competiţie: viaţa.

Deschizătoare de drumuri

 

„Încă de mică, mersul la şcoală a fost o provocare pentru mine şi pentru mama mea, deoarece clasele de învăţământ primar erau situate la etaj. Zilnic trebuia să fiu urcată şi coborâtă pe braţe la şi de la etajele superioare unde aveam orele de curs. La gimnaziu am fost norocoasă, având clasa la parter, însă la laboratoarele de informatică, chimie, fizică şi biologie mă urcau colegii. La liceu, situaţia s-a repetat, deoarece, pentru a fi prezentă la laboratoare, am beneficiat tot de sprijinul colegilor, care m-au purtat pe braţe. La facultate a fost ceva mai complicat, deoarece a trebuit să mă mut de acasă. În cămin, am avut însoţitor permanent, pe mama, care s-a cazat cu mine în cameră, împărţind-o cu alte două studente. Mama s-a pensionat anticipat, pentru a putea fi cu mine permanent, având nevoie de ajutorul ei la multe dintre activităţile mele zilnice. Transportul între localităţi şi transportul printr-un oraş mare ca Iaşiul a fost o adevărată încercare, pentru că doar autobuzele noi aveau rampe de acces pentru cărucioare. Am găsit, însă, oameni care m-au înţeles şi au fost alături de mine. De exemplu, în clasa a X-a, clasa mea a primit o sală la parter, iar liceul a construit, penttru prima dată, o rampă de acces. Pot spune că la universitate am fost o deschizătoare de drumuri în ceea ce priveşte accesul în facultate pentru persoanele utilizatoare de fotoliu rulant, pentru că, imediat ce am devenit studentă, s-a montat o rampă de acces la intrare. La examenele din facultate am avut parte de înţelegerea profesorilor, care mi-au acordat timp suplimentar pentru redactarea lucrărilor”, spune Alexandra. Alexandra Cristea este o persoană analitică şi sensibilă, căreia îi plac muzica şi culorile, care are prieteni care au fost alături în momentele dificile, care iubeşte marea şi copiii. „Sunt o persoană plurivalentă. Îmi place să compun, să pictez, să creez filmuleţe, să programez. Sunt pasionată de tot ce ţine de psihicul uman şi îmi place să pătrund dincolo de barierele văzute de un om obişnuit. O altă pasiune a mea sunt produsele hand-made, la care am lucrat cu multă bucurie la sediul Asociaţiei Copiilor cu Handicap Fizic din România, filiala de la Roman”, mai spune Alexandra.

Gala Persoanelor cu Dizabilităţi va avea loc pe 21 decembrie, la sediul Televiziunii Române. O puteţi vota pe Alexandra accesând linkul: http://www.incluziune.org/competitie/candidati?item=aaaccd2766ec67aecbe26459bb828d81 .

Gala Persoanelor cu Dizabilităţi este un eveniment organizat de  ActiveWatch şi Fundaţia Motivation, alături de Dedeman şi Fundaţia Vodafone România. Competiţia din acest an se inspiră dintr-o propoziţie simplă: „Egal e normal”.

„Mulţi oameni cu dizabilităţi trăiesc, azi, în universuri izolate, rupte de viaţa comunităţii. Pentru că nu sunt consideraţi normali. Gala îşi propune să ne aducă aminte că norma o facem noi. Noi suntem cei care hotărâm dacă este normal sau nu ca un nevăzător să participe la o şedinţă de bloc, o femeie să conducă un consiliu de administraţie dintr-un scaun rulant, sau un tânăr cu sindrom Down să fie vedetă rock. După cum tot noi hotărâm dacă e normal ca aceşti oameni să trăiască izolaţi în instituţii speciale, deci în lumi separate. Opţiunea noastră, exprimată prin intermediul Galei, este că e normal să le acordăm oamenilor cu nevoi speciale şanse egale ca să trăiască independent, alături de noi”, spun organizatorii evenimentului.

COMENTARII

WORDPRESS: 4
 • un cetățean 7 ani

  Am acordat un vot Alexandrei cu foarte mare plăcere ! Am avut onoarea să o cunosc și vă pot spune că este un minunat , un adevărat exemplu de tenacitate !

 • munteabu constanta 7 ani

  O persoana cu totul deosebita ! Mi-a fost si imi este foarte draga , o respect si ma bucur pentru tot ce a realizat cu mari eforturi numai de ea stiute . Tot respectul pentru mama care a fost merteu alaturi !

 • Emilia D. 7 ani

  Felicitari,Alexandra, pentru toate realizarile tale si succes in gasirea unui loc de munca!

 • elena 7 ani

  Respect pentru Alexandra si pentru mama ei. Credinta in Dumnezeu a ajutat-o sa ajunga aici.
  Este un model si un reper pentru tinerii care nu-si gasesc directia in viata.