HomeSanatate

Alertă în judeţ în cazul laptelui contaminat

Medicii veterinari au preleval probe pentru a vedea dacă laptele conţine aflatoxină.

 

 

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a dispus demararea unor controale extinse în ceea ce priveşte calitatea laptelui materie primă. Decizia a fost luată în urma depistării depăşirii limitelor admise pentru aflatoxină la probele de lapte prelevate de inspectorii veterinari de la o fermă din ţară, în cadrul programului de autocontrol. Probele de lapte au fost recoltate în data de 4 martie, iar în urma rezultatelor analizelor, în data de 5 martie, a fost declanşată alerta prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje. În aceste condiţii, în aceeaşi zi, întreaga cantitate de lapte din care s-au prelevat probele, de 13.855 de litri, a fost sechestrată şi au fost stopate livrările de lapte crud către toate unităţile de procesare lapte şi vânzarea directă prin intermediul automatelor de lapte. De asemenea, s-a dispus scoaterea din alimentatia bovinelor a întregului  lot de furaje contaminate şi administrarea unei raţii bazate pe materii prime care nu sunt contaminate şi s-au prelevat probe suplimentare din materiile prime utilizate pentru raţia care se administrează în prezent vacilor cu lapte.

„La nivelul judeţului Neamţ, am început recoltarea de probe de lapte ce vor fi analizate în laboratorul de la Iaşi. Am recoltat probe atât de la fermele din judeţ, cât şi de la fabrici de lapte, centre de colectare şi automate”, a precizat doctorul Constantin Lipan, director adjunct al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Neamţ.

Primele rezultate ale analizelor vor fi obţinute în data de 9 martie.

Având în vedere faptul că aflatoxinele sunt toxine produse de sporii ciupercilor din genul Aspergillus flavus şi Aspergillus parasiticus, care se dezvoltă în seminţe de oleoginoase, produse secundare de la fabricarea uleiului (şrot, tărâţe), cereale, s-a dispus prelevarea de probe din furaje şi transmiterea lor spre analiză. Condiţiile de depozitare ale cerealelor şi plantelor influenţează dezvoltarea acestor mucegaiuri, creşterea lor fiind favorizată de medii cu umiditate şi temperatură ridicate şi lipsa ventilaţiei. Laptele poate conţine aflatoxine ca urmare a consumării de către animale a furajelor contaminate cu aflatoxine. Laptele contaminat cu aflatoxină poate deveni periculos pentru sănătate, în condiţiile consumului unor cantităţi mari, pentru o perioadă îndelungată.

Comentarii

WORDPRESS: 0