Ajutor guvernamental pentru satele din judeţ afectate de ploile din ultima perioadă

HomeSocial

Ajutor guvernamental pentru satele din judeţ afectate de ploile din ultima perioadă

 

videoconferinta premier prim minitru Dacian Ciolos 21iuniePrefectul judeţului, Niculina Dobrilă, subprefectul Gheorghe Neculae şi membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, au participat marţi, 21 iunie, la videoconferinţa susţinută de prim ministrul României, Dacian Cioloş, pe tema inundaţiilor şi a fenomenelor meteo periculoase petrecute în ultimele zile.

În cadrul videoconferinţei au fost solicitate rapoarte, din partea tuturor judeţelor, privind urmările ultimelor fenomene meteorologice periculoase, care au afectat o bună parte din teritoriul tării, îndeosebi localităţi izolate, gospodării afectate grav cu persoane evacuate, situaţii punctuale în care se solicită sprijin din partea autorităţilor centrale.

Totodată, s-a solicitat accelerarea procesului de evaluare a pagubelor, din cele două intervale în care s-au produs inundaţii, grindină, furtuni violente, astfel încât, până la şedinţa de Guvern din 29 iunie să fie centralizate datele disponibile, la nivelul întregii ţări. Datele vor fi analizate pentru a decide sprijinul guvernamental necesar, menit să se adauge eforturilor autorităţilor administraţiei publice locale de eliminare a urmărilor acestor fenomene meteo periculoase. Vor avea prioritate acele comunităţi care au mobilizat deja propriile resurse pentru refacerea infrastructurii şi ajutorarea populaţiei afectate. Pe lângă posibilitatea ajutorului din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului, cetăţenii pot primi ajutoare de urgenţă în urma unor anchete sociale.

Pentru judeţul Neamţ, conform raportului operativ privind efectele fenomenelor hidrometeorologice periculoase produse în data de 18 iunie, situaţia se prezintă astfel: şase comune afectate (Bodeşti, Războieni, Ștefan cel Mare, Văleni, Dragomireşti, Crăcăoani), cu 15 sate, 70 de gospodării (din care trei locuinţe) şi 23 de anexe gospodăreşti afectate, opt fântâni colmatate, şapte beciuri inundate. Au fost, de asemenea, afectate şapte poduri, 20 de metri de drum naţional, 3,6 kilometri de drum judeţean, şase kilometri de drumuri comunale, 10,7 kilometri de drumuri săteşti, două hectare de teren arabil, 100 de metri de canal de desecare şi 300 de metri de albie colmatată.

„Pe lângă cele trei comisii constituite prin ordin al prefectului, care au evaluat pagubele produse în 42 de localităţi în urma fenomenelor meteo periculoase din perioada 25 mai – 4 iunie, alte două comisii au evaluat pagubele produse în şapte localităţi, ca urmare a fenomenelor meteo periculoase care au avut loc în intervalul 9 – 16 iunie. Pentru ultimele evoluţii, astăzi (n.r. – marţi, 21 iunie) va fi emis un ordin prin prin care se vor constitui alte două comisii ce vor analiza datele din teren. Sub rezerva că nu vor mai avea loc alte situaţii de urgenţă, judeţul nostru va finaliza centralizarea datelor privind pagubele produse în termenul solicitat de prim ministru. În funcţie de acestea şi cu o analiză riguroasă a fiecărui tip de ajutor necesar, vom promova proiectul de hotărâre de Guvern pentru a solicita sprijin financiar de la nivel guvernamental, în completarea eforturilor autorităţilor administraţiei publice locale şi judeţene”, a afirmat prefectul judeţului Neamţ, Niculina Dobrilă.

 

Comentarii

WORDPRESS: 0