HomeSocial

Ajutoare sociale mai mari şi pentru mai mulţi beneficiari

Ajutoarele sociale care se vor acorda pentru încălzirea locuinţei vor acoperi majorarea de preţ a gazelor naturale. Pentru prima dată, şi cei care folosesc calorifere electrice vor primi subvenţii de la stat.

Persoanele cu venituri mici vor primi subvenţii de la stat şi în cazul în care folosesc, pentru încălzirea locuinţei în sezonul rece, energie electrică. Marţi, Guvernul României a aprobat o ordonanţă care modifică OUG nr. 70/2011 privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece. Ordonanţa adoptată de Guvern urmăreşte realizarea unei protecţii sociale focalizate pentru cele mai defavorizate segmente ale populaţiei în perioada sezonului rece 2013 – 2014, ca urmare a creşterii de preţuri la gaze naturale şi energie electrică. În actul normativ se prevede menţinerea sistemului actual de acordare a ajutoarelor pentru încălzirea locuinţelor cu energie termică în sistem centralizat, dar se introduce indicatorul social de referinţă (ISR) ca element de raportare a cuantumului ajutoarelor şi nivelurilor de venituri.

Cuantumul ajutoarelor pentru încălzirea cu gaze naturale se ajustează pentru a se asigura acoperirea creşterii de 6% a preţului la gazele naturale şi se introduc ajutoare pentru încălzirea cu energie electrică. Ajutoarele vor varia între 240 lei pentru familiile/persoanele cu venituri până la 155 lei/persoană şi 48 lei pentru venituri de până la 615 lei/persoană.

„Se introduce procedura solicitării de informaţii de către primar de la instituţiile competente, pe bază de protocol sau, după caz, de la solicitantul ajutorului de documente justificative privind componenţa familiei, veniturile realizate şi situaţia juridică a locuinţei. Se introduce ancheta socială ca mijloc de verificare a îndeplinirii condiţiilor de acordare a ajutoarelor, în situaţiile care nu pot fi determinate cu exactitate pe baza documentelor justificative”, se arată într-un document publicat pe site-ul Guvernului României.

O altă prevedere a ordonanţei aprobată marţi se referă la faptul că, pentru ajutoarele de încălzire cu lemne, cărbuni, combustibili petrolieri, se propune plata acestora la începutul sezonului rece.

Comentarii

WORDPRESS: 0