Prima paginăEconomie

Ajutoare de la stat pentru patronii care angajează șomeri

Dimensiune text

Subvențiile sunt cuprinse între 500 și 750 de lei pe lună. În primele 9 luni ale anului, 649 de angajatori au beneficiat de aceste măsuri.

Firmele care încadrează șomeri în vârstă de peste 45 de ani, părinți unici susţinători ai familiei, persoane cu handicap, absolvenți ai unei forme de învățământ ori persoane care, în termen de 5 ani de la data angajării se pensionează, primesc subvenți și facilități din partea statului. Conform reprezentanților Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Neamț, facilitățile sunt diferite pentru fiecare categorie în parte încadrată în câmpul muncii. „În primele 9 luni ale anului 2014,  649 de agenți economici au beneficiat de subvenții din bugetul asigurărilor pentru șomaj, ca urmare a încadrării persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă în  evidența AJOFM Neamț. Totalul cuprinde și agenții economici care au angajat elevi și studenți pe perioadă determinată, în vacanța de vară. Subvențiile se acordă timp de 12 luni de la data semnării unei convenții între AJOFM și angajator, iar cuantumul este diferit. Astfel, pentru absolvenții de studii superioare se acordă angajatorului o sumă lunară de 750 lei, pentru absovenții de liceu și școli postliceale suma este de 600 lei. De asemenea, pentru absolvenții ciclului inferior liceului, precum și pentru persoanele cu vârsta peste 45 de ani, întreținătorii unici ai familiilor monoparentale, persoanele care mai au cel mult 5 ani până la îndeplinirea condițiilor de acordare a pensiei, cuantumul subvenției acordate angajatorului este de 500 lei lunar”, a precizat purtătorul de cuvânt al AJOFM Neamț, Dana Chirilă.

La sfârșitul lunii septembrie, rata șomajului în rândul populației active civile era de 5,92%, la nivelul județului Neamț. În acest moment sunt 11.889 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, din care 4.816 sunt femei. Din totalul șomerilor, doar 3.353 sunt șomeri indemnizați, alți 8.536 fiind ieșiți din perioada de plată a drepturilor financiare. 860 de șomeri sunt romașcani. În zona rurală, comunele cu cea mai mare pondere a șomerilor sunt Boghicea, Văleni și Valea Ursului, unde ponderea șomerilor în populația stabilă trece de 10%.

COMENTARII

WORDPRESS: 0