Prima paginăSocial

Ajutoare de deces de 6.500.000 de lei, pentru 2.900 de persoane

Dimensiune text

De la începutul anului şi până în prezent, Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Neamţ a acordat 2.900 de ajutoare de deces, suma total achitată fiind 6.520.642 lei.

Ajutorul de deces, se acordă, la cerere, în cazul decesului asiguratului, al pensionarului sau al unui membru de familie aflat în întreţinerea acestora. Dreptul asiguraţilor la ajutorul de deces nu este condiţionat de îndeplinirea stagiului de cotizare, ci doar de calitatea de asigurat la data decesului.

În cazul decesului unei persoane asigurate sau al unui pensionar, ajutorul se acordă unei singure persoane, care poate fi: soţul supravieţuitor, copilul, părintele tutorele, curatorul, moştenitorul în condiţiile dreptului comun sau, în lipsa acesteia, oricărei persoane care dovedeşte cu acte că a suportat cheltuielile ocazionate de deces.

În cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, care nu are drept propriu de asigurări sociale şi se află în întreţinerea acestuia, ajutorul de deces se acordă titularului cu drept propriu de asigurare.

„Sunt consideraţi membri de familie: soţul/soţia; copiii proprii, copiii adoptaţi, copiii aflaţi în plasament familial sau cei încredinţaţi spre creştere şi educare familiei, în vârstă de până la 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 ani, precum şi copiii incapabili de muncă, indiferent de vârstă, dacă şi-au pierdut capacitatea de muncă înaintea vârstelor menţionate; părinţii şi bunicii oricăruia dintre soţi”, a declarat Oana Fodor, purtătorul de cuvânt al CJP Neamţ.

Pentru anul 2014, ajutorul de deces este de 2.298 lei-în cazul decesului asiguratului sau pensionarului şi de 1.149 lei în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0