Aici sunt banii dumneavoastră! S-a aprobat bugetul Romanului pentru 2023

HomePolitica

Aici sunt banii dumneavoastră! S-a aprobat bugetul Romanului pentru 2023

Joi, 2 februarie, cei 21 de consilieri locali s-au întâlnit în ședință pentru a dezbate mai multe proiecte de hotărâre, cel mai important privind stabilirea modului în care se vor cheltui banii din taxele și impozitele romașcanilor în anul 2023. Dacă cei de la PSD, Pro România și PPUSL au considerat că ar fi oportun să se aloce o sumă mai mare pentru înlocuirea conductelor de apă și canal, cei de la PNL, USR și IPM au considerat că modul de gândire a bugetului de către conducerea Primăriei este unul corect.

Proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului pe anul în curs poate fi consultat la următorul link, https://primariaroman.ro/wp-content/uploads/2023/01/004-aprobarea-bugetului-local-2023_compressed.pdf, iar detalii mai pe înțelesul tuturor pot fi consultate la următoarea adresă: https://www.ziarulderoman.ro/pe-ce-va-cheltui-primaria-243-000-000-de-lei-in-acest-an-bugetul-romanului-pe-2023/.

Amendamentul USR a trecut, cel al PSD a picat

Grupul consilierilor PSD a solicitat suplimentarea cu 100.000 de lei pentru sectorizarea rețelei de apă a orașului, astfel încât suma totală să ajungă la 200.000 de lei, și alocarea unei sume de 10.000 de lei pentru construirea unei stații de tranzit de autobuz în Gară.

Consilierul George Bălan a vorbit în numele grupului PSD, solicitând să se diminueze fondul de rezervă cu un milion de lei și acești bani să fie investiți în înlocuirea rețelelor de apă: „Nu e un secret pentru nimeni că prioritatea zero este problema apei. Stația de autobuz de la Gară nu e o prioritate. Ne așteptam ca toate formațiunile să achieseze și să facă amendamente substanțiale. Opinia noastră este ca anul acesta și anul viitor să lăsăm lucrările de pus borduri, pavele, toaletări copaci și plantări de flori și să aducem o sumă mare pe apă”.

Amendamentul USR a trecut cu sprijinul celor de la PNL și IPM, cel al PSD nu a trecut.

Primarul Achiriloaei: „Tratăm problema apei cu demagogie sau necunoașterea procedurilor legale”

Înainte de a se trece la vot, primarul Leonard Achiriloaei a explicat faptul că anul acesta se vor face investiții în infrastructura de apă și canal a orașului, dar a atras atenția și asupra faptului că trebuie să existe preocupare și pentru îmbunătățirea infrastructurii rutiere, a celei ce ține de sănătate sau a unităților de învățământ. În plus, acesta a precizat că, odată cu modernizarea străzii Smirodava, rețelele de apă și canal vor fi înlocuite și vor fi implementate în proximitatea trotuarelor, pentru a se interveni mai ușor în caz de nevoie.

După ce a explicat principalele investiții pe care și le dorește a fi realizate în acest an, edilul nu a ezitat să le atragă atenția celor din PSD că și-ar dori să facă „lobby” pe lângă conducerea Consiliului Județean (CJ) Neamț, cea care deține compania de apă, pentru a aloca mai mulți bani la Roman: „Tratăm problema apei cu demagogie sau necunoașterea procedurilor legale. Alocările pe care ni le putem permite sunt clar definite în lege. În plus, suntem într-un contract cu o companie care așteaptă să fie rugată să facă investițiile pe care legea le impune, deși ea încasează serviciile și nu întoarce nimic infrastructurii din Roman. Sunt curios dacă ApaServ – pe lângă infrastructura de apă de pe strada Mihai Eminescu promisă a fi modernizată în acest an – mai are și alt obiectiv – deoarece investiția aceasta este 550.000, iar redevența pe care trebuie să o achite este de peste 3 milioane de lei. Aici vreau să faceți front comun și să aloce o sumă cât mai mare Romanului. Știți că avem un proiect mare cu CJ, unde noi alocăm aproape 70% prin proiect, adică aproape 2,5 milioane de lei. Pentru acest efort, CJ ar putea să returneze suma și să investească în infrastructura de apă. Vrem să facem lucruri legale, nu să dea bine la televizor”.

Bugetul a trecut fără votul consilierilor PSD și al celor de la PPUSL și Pro România.

Consilierii locali au mai aprobat un proiect, inițiat de consilierul IPM Bogdan Roman, privind demararea „Campaniei de sterilizare a câinilor și pisicilor de pe raza municipiului Roman”, dar pentru care mai întâi Primăria trebuie să stabilească un regulament, ce ar urma să fie votat în următoarea ședință ordinară. De asemenea, aleșii au aprobat, dar nu cu unanimitate de voturi, un proiect ce prevede supraînălțarea, în vederea sporirii siguranței rutiere, a următoarelor două zone: intersecția străzii Bogdan Dragoș cu strada Tineretului (în integralitate) și trecerea de pietoni situată pe strada Profesor Dumitru Mărtinaș, nr. 11 (vecinătatea Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă). Pentru acest ultim proiect, autoritățile spun că solicitarea de efectuare a acestor lucrări a venit din partea Poliției Române.

Înregistrarea ședinței de joi a Consiliului Local Roman poate fi urmărită în continuare:

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0