Pe ce va cheltui Primăria 243.000.000 de lei în acest an, bugetul Romanului pe 2023

HomeSocial

Pe ce va cheltui Primăria 243.000.000 de lei în acest an, bugetul Romanului pe 2023

Vineri, 27 ianuarie, în cadrul unei conferințe de presă, primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei, a prezentat lista obiectivelor care vor fi finanțate din bugetul local în acest an, cu fonduri locale, guvernamentale sau europene, proiectele care vor fi finalizate până la finalul anului, dar și studiile care vor fi comandate pentru demararea unor proiecte viitoare.

„A fost o analiză intensă în această perioadă, în cadrul serviciilor din Primăria municipiului Roman, au avut loc dezbateri publice pe tema proiecției bugetare și, astfel, am creionat o previziune bugetară care să cuprindă efectul acestor analize, nevoile cetățenilor, prioritățile de investiții și de funcționare, astfel încât să putem asigura atât funcționarea coerentă a tuturor instituțiilor din coordonarea primăriei, a Primăriei municipiului Roman, cât și secțiunea de dezvoltare – vorbim aici atât de noi proiecte pe care le cofinanțăm, proiecte pe care le finanțăm din bugetul local, pe toate palierele socio-profesionale – fie că vorbim de infrastructura de apă, de infrastructură rutieră, de transport, sănătate, educație, sport, mediu -, toate aceste lucruri au fost previzionate și incluse în bugetul anului 2023. Avem o parte de venituri proprii estimată la circa 128 de milioane de lei, dar avem, totodată, și partea de venituri din surse atrase, că sunt surse guvernamentale – prin Compania Națională de Investiții sau Programul «Anghel Saligny» -, dar și proiecte cu finanțare europeană, prin Programele Operaționale Regionale P(OR) care se vor încheia în 2023, Programele Regionale care urmează să intre în vigoare și Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care este în plină desfășurare. Bugetul anului 2023 are o valoare estimată de circa 243 de milioane de lei, care este compusă din două secțiuni, secțiune de funcționare și secțiunea de dezvoltare”, a precizat primarul Leonard Achiriloaei.

Principalele declarații din conferința de presă:

 

Secțiunea de funcționare

Secțiunea de funcționare pentru bugetul anului 2023 este estimată la 123.173.000 de lei – și vorbim aici de tot ceea ce înseamnă cheltuieli de întreținere, de funcționare, utilități, pentru primărie, pentru instituțiile subordonate, vorbim de școli, creșe, centre care sunt în coordonarea și subordinea administrației publice locale.

Tot în cheltuielile de funcționare este prevăzută în acest an menținerea activităților cu care ne-am obișnuit, este vorba despre:
– reabilitarea locurilor de joacă,
– programul de toaletări arbori,
– programul de întreținere spații verzi,
– programul de reparație și înființări de parcări,
– amplasarea de bănci și coșuri în municipiul Roman.

Sigur, și lucrări mai ample care sunt contractate cu terți, și am avut în vedere infrastructura mai multor străzi, reparații cu covor asfaltic – estimate la circa 13.000 de metri pătrați în acest an -, cu prioritate am stabilit străzile Mihai Eminescu, Moldovei, Dumbrava Roșie. Dar, sigur, dacă va fi vreo urgență, vom putea interveni în această suprafață estimată.

Totodată, vom face și reparații la trotuare, circa 3.600 de metri pătrați de reparații de trotuare, estimat, și circa 3 – 400 de metri pătrați de trotuare noi.

În cursul acestui an, prin Serviciul de Lucrări Edilitare, vom continua programul de reparație a străzilor, aleilor și parcărilor din Roman, pentru aceasta avem estimat circa 10.000 de metri pătrați și achiziția a 1.000 de tone de bitum pentru realizarea acestor lucrări.

Tot în cadrul secțiunii de funcționare avem prevăzute, ca în fiecare an, sume pentru Bugetarea participativă și, așa cum prevede Legea 350, sume pentru proiectele asociațiilor și fundațiilor, proiecte publice pe mai multe categorii de priorități și activități, astfel că aceste lucruri vor și intra, într-o ședință ulterioară, la avizare pentru ghidurile din acest an.

Aceste lucruri, în linii mari, fac parte din structura bugetului pe partea de funcționare.

Secțiunea de dezvoltare

A doua componentă a bugetului, poate cea mai importantă, pentru că este cea mai vizibilă, este secțiunea de dezvoltare, care anul anul acesta este estimată la suma de 120.645.000 de lei. Aceasta are două componente, una care este din bugetul local și alta care vine din programele naționale și cele europene. Așadar, vom avea mai multe liste de investiții.

Aici, încep cu lista de studii și proiecte finanțate din bugetul local pe anul 2023, unde sunt cuprinse următoarele:
– studiu de fezabilitate pentru stație de compost deșeuri,
– proiect de racordare pentru stații de încărcare pentru autovehicule electrice,
– studiu de fezabilitate pentru parc fotovoltaic,
– studiu de prefezabilitate pentru zona Piața Mare – Hala Centrală,
– studiu de prefezabilitate pentru Stadionul „Moldova”,
– proiectul tehnic pentru Grădinița „Muguri de lumină”,
– DALI (Documentație de avizare a lucrărilor de intervenții) pentru Grădinița cu program normal de pe strada Cuza Vodă,
– studiu de prefezabilitate pentru extindere bază de agrement în Complexul de Agrement „Moldova”,
– proiect tehnic pentru parcări în zona Favorit,
– proiect tehnic pentru parcări în Aleea Revoluției,
– studiu de fezabilitate pentru amplasarea panourilor fotovoltaice pe clădiri,
– proiect tehnic pentru modernizarea străzii Smirodava,
– studiu geo pentru identificarea unor noi fronturi de captare a apei.

Acestea sunt studiile pe care le-am propus pentru începutul acestui an, dar, sigur, pe măsură pe măsură ce bugetul se va completa pe partea de venituri și vor fi suplimentate, sunt sigur că vor apărea și alte studii pentru acest an, care se vor face în vederea proiectelor următoare – și în special pentru POR ulterior, care va începe în anul 2023. De aceea, pentru a putea demara lucrările, aceasta este componența inițială a listei de studii și proiecte.

Infrastructura de apă și canalizare

Tot din bugetul local avem lista pentru obiective de investiții finanțate în acest an, prioritizate pentru a începe cât mai repede.

În domeniul reabilitării infrastructurii de apă și canal în municipiul Roman, vom continua programul de sectorizare și debitmetrie – așa cum am făcut și în anul care a trecut -, iar pentru proiecția acestui an avem în vedere atât contorizarea, cât și sectorizarea părții de apă care intră în municipiul Roman. De aceea vor fi patru astfel de zone importante, trei în zona Gării – acolo unde avem trei rezervoare mari – și în zona Arhiepiscopiei, astfel că, în momentul în care va fi o avarie, nu va mai trebui să fie golit niciun rezervor, apa va putea fi stocată, iar totodată, toată apa care va intra în municipiul Roman va fi contorizată și vom ști exact ce apă ajunge în municipiul Roman, de aceea facem aceste lucruri la toate rezervoarele, cu prioritate pentru anul 2023.

Un alt obiectiv important, tot în acest domeniu, este demararea procedurilor pentru lucrarea de reabilitare a rezervorului de 5.000 de metri cubi de la Gară, care este parțial finanțat din bugetul local și, sigur, vor urma sumele din Programul „Anghel Saligny”, atunci când va fi semnat contractul de finanțare, dar pentru acest lucru trebuie să începem procedurile.

Și tot în această componentă se regăsește rețeaua de distribuție a apei de pe strada Smirodava, stradă care va intra într-o reabilitare completă, de aceea facem și această modernizare a infrastructurii de distribuție, în zona trotuarelor de pe strada Smirodava.

Infrastructură rutieră

În partea de infrastructură stradală vom avea în vedere pentru anul 2023, așa cum am spus, reparația străzii Smirodava, care va fi cu covor asfaltic nou, cu borduri noi, zonă de parcări, cu alveole de-a lungul carosabilului și, bineînțeles, trotuare noi, astfel că întreaga stradă, de la intersecția cu strada Veronica Micle până la bulevardul Republicii va intra în reabilitare.

Tot în reabilitarea infrastructurii rutiere se încadrează și Artera ocolitoare Est a municipiului Roman, pe care o avem și în partea de buget local, și în partea cu finanțare prin Programul „Anghel Saligny”, și vom începe procedurile în acest an.

Alte obiective finanțate din bugetul local

Alte proiecte pe care le avem preconizate pentru bugetul local pentru anul 2023:
– reabilitarea termică a Ambulatoriului de specialitate din municipiul Roman – Policlinica, ce va intra într-un proces de reabilitare,
– finalizarea reparației capitale la turbinele de la microhidrocentrală,
– finalizarea lucrărilor la proiectul de eficientizare energetică a celor șapte blocuri, care se va încheia în acest an,
– utilitățile pentru locuințele sociale din strada Islazului,
– continuarea programului de înlocuire de centrale termice și aparate de climatizare și, bineînțeles, înlocuirea sau reparații la acoperișuri la blocurile ANL.

Obiective cu fonduri europene

Lista obiectivelor de investiții care sunt finanțate din fonduri europene nerambursabile – POR, care se va încheia în 2023, sunt proiecte pe care romașcanii le cunosc și care vor fi finalizate în acest an:
– Reabilitarea, echiparea și dotarea Școlii de Artă „Sergiu Celibidache” din municipiul Roman,
– Proiect integrat de modernizare și dotare Școala „Carol I” și construire sală de sport, modernizarea străzilor din cartierul Nicolae Bălcescu – proiect integrat care cuprinde infrastructura școlară și infrastructura rutieră,
– Proiect integrat de construire și dotare a corpului B, a sălii de sport la Școala „Costache Negri” și modernizarea străzilor din cartierul Petru Rareș,
– Reabilitarea și echiparea Liceului Tehnologic „Vasile Sav” din municipiul Roman,
– Reabilitarea, modernizarea, extinderea și dotarea ambulatoriului Spitalului Municipal de Urgență Roman, acel centru de imagistică, ce este în plină desfășurare,
– Reabilitarea Centrului Multicultural „Unirea”,
– Proiectul CARE, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Neamț, unde avem prinsă reabilitarea clădirii fostului spital de psihiatrie din bulevardul Roman Mușat,
– Creșterea eficienței energetice pentru cele șapte blocuri,
– Extinderea sistemului public de iluminat din municipiul Roman.

Toate aceste proiecte sunt cu termen de finalizare 31 decembrie 2023, astfel că va fi un an în care se va lucra intens.

Obiective finanțate din PNRR

În final, lista obiectivelor de investiții care vor fi finanțate din PNRR, pe care sunt cuprinse următoarele proiecte:
– Renovarea energetică a corpului B de la Grădinița din strada Cuza Vodă, din coordonarea Școlii „Alexandru Ioan Cuza”,
– Renovarea energetică a Grădiniței „Muguri de Lumină” din coordonarea Școlii „Sergiu Celibidache”,
– Renovarea energetică a blocului nr. 3 din strada Ion Ionescu de la Brad,
– Renovarea energetică a blocului nr. 1 din Fundătura Duzilor,
– Programul de digitalizare pentru Planul Urbanistic General și Regulamentul local de urbanism,
– Modernizarea transportului public, prin achiziția de autobuze electrice.

Acestea sunt proiecte aflate deja în derulare, care au deja contractele semnate și la care a început deja derularea programelor și, astfel, sunt deja prinse în lista de investiții.

La acestea se adaugă un alt proiect pentru care s-a primit aprobare în cadrul PNRR chiar în această săptămână, proiectul de „Renovare energetică moderată a clădirilor publice din municipiul Roman – Școala Gimnazială «Mihai Eminescu»”, școală ce va intra în proces de reabilitare, proiect în valoare de 7.843.000 de lei, care cuprinde și două stații de reîncărcare pentru autovehicule electrice – urmează semnarea acestui contract și, ulterior, introducerea pe lista de investiții a acestui an.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0