Prima paginăCultural

Ai obiecte din comunism? Nu le arunca! Donează-le pentru un muzeu!

Ai obiecte din comunism? Nu le arunca! Donează-le pentru un muzeu!

Dimensiune text

 

„Ai obiecte din comunism? Nu le arunca! Donează-le pentru un muzeu!” este mesajul transmis de deputatul USR de Neamț Iulian Bulai, care lucrează de ceva vreme la înființarea unui Memorial/muzeu al Colectivizării în România în comuna sa natală, Tămășeni, din Neamț.

„De ce un muzeu al colectivizării? Pentru că în România punctul de plecare al instalării în masă a comunismului a fost colectivizarea. În alte țări, comunismul s-a instaurat printr-un război civil sau prin industrializare masivă. În România colectivizarea și naționalizarea au fost elementele de bază ale comunismului după fraudarea alegerilor parlamentare din 1946. Așadar, dacă înțelegem colectivizarea ca punct de plecare major al comunismului, avem șansă să înțelegem multe din fenomenele sociale curente din România”, explică parlamentarul pe pagina sa de socializare.

Acesta s-a arătat interesat în găsirea unor produse specifice perioadei comunismului (1946-1989), în general, și a perioadei colectivizării (1949 – 1962) în mod prioritar. „Eu am început să achiziționez deja unele articole, însă dacă sunt printre voi persoane care empatizează cu acest proiect și vor să doneze obiecte pe care le au de la părinți, bunici, străbunici, eu pot să asigur transportul acestora și să menționez numele donatorilor in arhiva/depozitul muzeului. Vă mulțumesc tuturor și sper să lucrăm împreună la construirea acestui memorial/muzeu în cinstea celor trei milioane de țărani români care au avut de suferit direct de pe urma colectivizării”, mai anunță deputatul USR.

Pe pagina de Facebook a deputatului Iulian Bulai găsiți și o listă cu domenii de interes pentru articolele ce vor fi expuse în muzeu. De asemenea, mai multe informații despre această inițiativă pot fi găsite și la următorul link:  https://www.facebook.com/Memorialul-Colectivizării-din-Rom…/. În acest sens, în ianuarie va lua ființă și Asociația „Memorialul Colectivizării din România”, ai cărei membri fonatori sunt Iulian Bulai, Octavian Pârțac – antreprenor din Tămășeni, și Ovidiu Albert – profesor de istorie la Colegiul Național „Roman-Vodă” din Roman.

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0