HomeActualitateRural

Agricultorii bat drumul la Roman să plătească „fonciirea”

Doar cinci primării din zona Romanului încasează impozitul şi contribuţiile aferente veniturilor din activităţile agricole. Întrucât banii colectaţi de la agricultori nu intră în bugetul local, protocolul cu Fiscul nu este considerat rentabil. Aceste venituri intră la bugetul de stat şi la bugetul asigurărilor sociale.

Doar cinci administraţii publice locale, din cele 28 aflate în zona  Romanului, au încheiat protocoale cu Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, în baza cărora se face încasarea impozitului şi contribuţiilor aferente veniturilor din activităţile agricole. La fel ca Moromete, cei care muncesc zi lumină au o problemă cu „fonciirea”. Agricultorii din comunele în care primăriile nu au încheiat un acord cu Fiscul sunt nevoiţi să se deplaseze în oraş pentru a-şi achita impozitele către stat. Sumele încasate de la contribuabilii persoane fizice care desfăşoară activităţi agricole sunt depuse în conturi separate pentru bugetul de stat, respectiv cel de asigurări sociale.

Legea nu-i obligă pe primari să încheie aceste parteneriate. „Localnicilor le este greu să meargă la Roman pentru a-şi plăti impozitele, mai ales că cei mai mulţi agricultori sunt oameni în vârstă. În plus, avem numai 60 de persoane plătitoare de impozit pe venitul agricol şi de contribuţii aferente veniturilor din aceste activităţi. De această sarcină se ocupă casierul din primărie. Dacă tot merge la Trezorerie, rezolvă şi problema agricultorilor. Nu s-a plâns până acum că are treabă mai multă. Cred că, prin această colaborare, ajutăm atât pe localnici, cât şi statul, în sensul că ajutăm oamenii colectând la timp impozitul”, a spus Vasile Emil Dascălu, primarul comunei Poienari.

Și localnicii din Boghicea, Gherăeşti şi Sagna pot plăti impozitul şi contribuţiile aferente la primăriile din comunele în care domiciliază.

Amenajarea unor birouri de specialitate în cadrul primăriilor nu este o „afacere” rentabilă, spun primarii care nu au încheiat protocoale cu Fiscul. „Am înaintat o adresă Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, prin care am spus că nu sunt de acord cu încheierea acestui protocol. Angajaţii primăriei au suficiente sarcini de îndeplinit. Încă una în plus nu ar fi o problemă, dar primăria nu are de câştigat niciun comision din serviciul pe care îl facem”, a spus Doinel Grumezescu, primarul comunei Bozieni.

Comentarii

WORDPRESS: 0