HomeEconomie

Agrana și Almos Agrorom, parteneriat de succes pentru agricultura românească

Marți, 11 septembrie, Agrana România a organizat, în localitatea Bălănești, un simpozion la care au participat zeci de fermieri și agricultori, precum și firme de referință în agricultura românească. Invitații au avut ocazia să vadă culturi cu sfeclă de zahăr cu hibrizi furnizați de firme de renume din Europa, prezentarea avînd loc pe terenul societății Agrifarm SRL, membră a grupului de societăți Almos Agrorom.

 

La eveniment au fost prezenți, printre alții, și reprezentanți ai firmelor KWS Semințe, Strube, Maribo Seed, Syngenta sau SES Vanderhave. Cei prezenți au apreciat faptul că, în ciuda secetei care a afectat mai toate culturile, sfecla de zahăr continuă să fie o cultură profitabilă.
Acesta este un eveniment de tradiție, organizat de ani de zile de către Agrana. Anul acesta am extins evenimentul, întrucît am prezentat și mașini agricole. Avem invitați din toate județele în care se cultivă sfecla de zahăr. Noi am extins suprafața cultivată cu sfeclă și am extins sfera de interes a Agrana privind relația cu fermierul. Preconizăm, pe viitor, să realizăm și experimente mai riguroase în ceea ce privește tratamentul hibrizilor. Sfecla de zahăr a fost și va fi o cultură profitabilă. Dacă în 2011 aveam contractat și semănat 8.000 de hectare de sfeclă, anul acest avem în jur de 13.000 de hectare, deci o creștere substanțială. Agrana sprijină fermierii, această cultură aducînd un profit deloc de neglijat, în jur de 800 de euro pe hectar. Nu este o cultură ușoară, ci una tehnică. Anul acesta a fost un an excepțional, avînd în vedere că seceta a afectat culturile, dar, pe de altă parte, conținutul de zahăr easte foarte ridicat. Pe lîngă relația contractuală și prețul corect pe care Agrana îl plătește, fermierii vor primit 40 de euro pe tona de sfeclă. De asemenea, le prefinanțăm sămînța de sfeclă și îngrășămintele, facem analize de sol la culturile premergătoare. Aceste analize sînt trimise în laboratoarele noastre de la Viena și numai în funcție de aceste rezultate le atribuim fermierilor îngrășămîntul necesar. Pentru anul viitor, intenționăm să extindem suprafața cultivată la 14 mii de hectare, iar contractul cu fermierii va rămîne, în linii mari, la fel ca și anul acesta. Ca element de noutate, am adust un utilaj nou, care usucă și presează carbonatul de calciu – utilizat pentru echilibrarea acidității solului -, pentru a veni, încă o dată, în sprijinul fermierilor„, a declarat Mihai Dimitriu, director materii prime în cadrul Agrana România.

Campania de recoltare va începe în jurul datei de 20 septembrie. Din total de 500.000 de tone de zahăr la nivel național, Agrana asigură 104.000 de tone, de pe 25 de mii de hectare cultivate, cu o producție de aproximativ 40 de tone la hectar. „Pentru grupul Almos, această cultură are o importanță deosebită. Din cele 6.000 de hectare pe care le cultivăm, aproximativ o mie de hectare sînt cultivate cu sfeclă de zahăr, o cultură care ne aduce cele mai mari satisfacții. Noi semănăm această cultură în martie și știm exact cînd ne luăm banii. În cadrul acestui eveniment, am avut ocazia să vedem potențialul fiecărui hibrid de la firmele de renume invitate. La începutu semănatului au fost precipitații, cultura a avut un start foarte bun, dar, din păcate, seceta și-a spus cuvîntul. Chiar și în aceste condiții, cei care respectă tehnologia reușesc să-și acopere cheltuielile și să obțină un ușor profit. Numai investind în tehnică, performanță, în final poți fi cîștigător. Mizăm în continuare pe această cultură, am investit în tehnica necesară ei, tehnică specială, care nu poate fi folosită pentru alte culturi. Avem un parteneriat foarte bun cu Agrana, sîntem mulțumiți de modul în care abordează perspectiva culturii sfeclei și de modul în care ajută fermierii„, a apreciat inginer Alexu Molodoi, directorul Almos Agrorom.

Am analizat mulți hibrizi ai sfeclei de zahăr și modul lor de comportare în sol. Chiar dacă țara a fost afectată de secetă, județul Neamț, spre deosebire de alte județe, poate spera la o producție de 30-35 de tone pe hectar. Spre deosebire de alte culturi, cheltuielile legate de cultivarea sfeclei sînt mai mari, dar și subvenția e diferită, astfel că sfecla rămîne o cultură profitabilă, pentru că nici un fermier nu cultivă ceva ce nu aduce profit„, a apreciat Vasile Balcan, președintele Asociației Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr.

Prezent la eveniment, atît în calitate de fermier, cît și în calitate de președinte al Consiliului Județean Neamț, Culiță Tărâță și-a exprimat convingerea că toți politicienii, indiferent de culoare a politică, trebuie să înțeleagă faptul că agricultura este un domeniu vital pentru economia și stabilitatea țării, iar fermierii vor fi susținuți mai mult de către statul român.

 

Agrana, numele sinonim cu zahărul

Agrana, una dintre companiile lider din Europa Centrală și de Est pe piața zahărului, reprezintă un pilon de vîrf al industriei de zahăr și în România. Dezvoltarea companiei austriece Agrana are la bază specializarea asupra a trei elemente care le asigură creșterea, și anume zahăr, amidon și procesarea de fructe. Compania Agrana utilizează toate resursele sale pentru a fi lider calitativ în agricultură, prin rafinarea materialelor brute în zahăr, amidon și fructe procesate. Această viziune a Agrana oferă valoare adăugată industriei de procesare, prin gama variată de produse pe care compania le are și continuă să le dezvolte în permanență.

Astfel, prin varietatea și calitatea lor, produsele Agrana au devenit o parte integrantă a vieții de zi cu zi, prin multitudinea de utilizări.

Din 1998, compania este prezentă pe piața zahărului și a amidonului din România. Fabrica de zahăr din Roman reprezintă un partener de lungă durată și de încredere pentru cultivatorii de sfeclă de zahăr din zona Moldovei, prin interesul pentru dezvoltare și performanță.

Agrana are o echipă de specialiști agro-tehnici care oferă consultanță în permanență cultivatorilor de sfeclă de zahăr, în scopul dezvoltării culturilor arabile. Prin interesul față de agricultura din România, Agrana urmărește atingerea unui înalt standard calitativ, competitiv cu cel din Europa. Fabrica din Buzău este specializată în producția zahărului brun din trestia de zahăr, compania investind în retehnologizarea și modernizarea producției de zahăr. Agrana România este un furnizor important pentru sectorul retail, este prezent în toate rețelele mari de hypermarket-uri, dar și în magazinele mici, servind o paletă largă a nevoilor clienților prin gama diversificată de produse.

Zahărul Mărgăritar este brandul premium al companiei și este disponibil în numeroase forme de prezentare, care satisfac dorințele din cele mai diversificate ale clienților. Astfel, zahărul Mărgăritar este prezent sub formă de cristale, fin, pudră, pliculețe, baghetă, cubic, brun de Mauritius, extrafin. Poziționat în categoria economică, zahărul Coronița este un alt produs al companiei Agrana, regăsindu-se în preferințele de top ale familiilor din România. Zahărul Coronița este disponibil sub formă de cristale, pudră și pachete speciale, de sezon festiv. Agrana are, de asemenea, o gamă de îndulcitori, Clio, îndulcitor sănătos și fără calorii, ideal pentru persoanele care au grijă la cantitatea de zahăr pe care o folosesc. Dozarea îndulcitorului Clio este sub formă de tablete, precum și pudră, baghetă pudră și lichid.

Pentru consumatorii care simt nevoia unui gust rafinat, compania Agrana are disponibilă și o gamă de specialități pline de savoare, Wiener Zucker, disponibile în formă candel și brun.

Compania Agrana România beneficiază de cunoștințele companiei – mamă, strategia și valorile Agrana fiind adînc reliefate în planul de eficientizare și dezvoltare din fabricile de zahăr din Moldova. În fabricile din România, Agrana investește pentru durabilitate și este alături de cultivatorii de sfeclă de zahăr prin acțiuni specifice, consultanță și sprijin permanent, pentru un parteneriat de durată.

Comentarii

WORDPRESS: 0