HomeEconomie

Agrana începe campania

Luni se dă startul la recoltarea sfeclei de zahăr, iar specialiştii Agrana estimează o producţie medie de 40 de tone la hectar. Fabrica de zahăr din Roman va procesa peste patru sute de mii de tone de sfeclă, într-o campanie de 85 de zile.

Agrana Roman începe campania de recoltare a sfeclei de zahăr pe 23 septembrie. Recolta estimată de specialişti pentru acest an este de circa 40 de tone de sfeclă de zahăr pe hectar. „Agrana este pregătită pentru campania din 2013. Pe 23 septembrie începe recoltatul, de pe 25 septembrie se face transportul sfeclei la fabrica de zahăr, iar procesarea sfeclei este programată a începe la 27 septembrie. Vom procesa peste 400.000 de tone de sfeclă într-o campanie de 85 de zile. Avem tehnică modernă pentru recoltarea şi încărcarea sfeclei”, a declarat Tibor Pichler, şeful Departamentului Agricol al Agrana România. Agrana s-a pregătit pentru acest an agricol cu 18 combine performante şi patru încărcătoare de tip Ropa Maus.

Tibor Pichler, şeful Departamentului Agricol al Agrana România

Tibor Pichler, şeful Departamentului Agricol al Agrana România

Tehnica modernă măreşte productivitatea culturilor de sfeclă de zahăr. Dacă în urmă cu 10 sau 15 ani se semăna, se rărea şi se prăşea manual, acum totul este mecanizat. Buruienile sunt combătute în mod chimic şi recoltarea se face cu ajutorul unor combine moderne. Munca fermierului este cu mult mai uşoară acum faţă de anii trecuţi, practic cultura de sfecla nu se mai atinge cu mâna.

Agrana are contracte cu peste 270 de fermieri, în zece judeţe ale ţării. Pentru a semna un contract, fermierul are nevoie de o suprafaţă suficient de mare pentru a putea face rotaţia culturilor de patru ani şi o minimă dotare tehnică, spre exemplu un tractor sau o maşină de erbicidat. Specialiştii Agrana răspund de calitatea şi cantitatea de sfeclă produsă pe terenurile contractate, situaţie în care ei fac analize de sol şi evaluare a calităţii solului. Agrana oferă fermierilor interesaţi consultanţă gratuită pe toată perioada vegetaţiei, prefinanţarea îngrăşămintelor chimice şi a recoltatului mecanizat şi suportă cheltuielile de încărcare şi transportare a sfeclei de zahăr. De asemenea, Agrana asigură colaboratorilor săi seminţe de calitate superioară, importate din Germania, Belgia, Danemarca şi Franţa. Cultivatorilor li se oferă preţuri bune pentru sfecla de zahăr şi beneficiază de subvenţii mari şi atractive (unui cultivator recolta de sfeclă îi poate aduce un venit de 2.000 euro pe hectar). În 2013, pentru fiecare fermier, Agrana livrează gratuit borhot (15% din cantitatea de sfeclă livrată) şi, contracost, carbonat de calciu (5% din cantitatea de sfeclă de zahăr recoltată).

agrana1Agrana intenţionează ca, pentru anul 2014, să lanseze mai devreme campania de contractare, pentru a extinde suprafeţele cultivate cu sfeclă. „Credem că suprafaţa de cultivare a sfeclei de zahăr pentru anul viitor va creşte, în urma contractărilor timpurii, la 15.000 hectare”, apreciază şeful Departamentului Agricol.

Pentru grupul Agrana, cota de zahăr a fost mărită de la 24.240 tone la 36.375 tone de zahăr alb, prin redistribuire de către ministerul Agriculturii, lucru benefic pentru Agrana şi partenerii ei.

Cultura de sfeclă de zahăr este avantajoasă deoarece preţul este prestabilit. Faţă de anul trecut, preţul sfeclei de zahăr a crescut, spre deosebire de cereale, al căror preţ este în continuă scădere. Sfecla de zahăr este contractată încă din toamna, astfel încât un astfel de parteneriat asigură un preţ garantat. Pot exista şi variaţii ale preţului, dar numai în funcţie de conţinutul de zahăr al sfeclei. Din acest motiv, Agrana este un partener sigur şi stabil. Parteneri Agrana cu tradiţie şi de încredere sunt TCE 3 Brazi, Fastagri, Marsat, Grupul Almos, Trei Sate, G&T Trans etc.agrana2

Conform declaraţiilor reprezentanţilor Agrana, cultura de sfeclă de zahăr din acest an a fost îngreunată de semănatul foarte târziu şi de răsărire, care a fost neuniformă. Cu toate acestea, producţia estimată este mai mare decât anul trecut. Anul acesta se vor recolta, în medie, 40 de sfeclă de zahăr pe hectar.

Pentru detalii suplimentare referitoare la contractare, puteţi găsi informaţii pe site-ul www.fermierulagrana.ro .

Comentarii

WORDPRESS: 1