HomeSocialSanatate

Afaceri de milioane de euro pe spinarea medicilor şi pacienţilor

Cadrele medicale spun că plătesc degeaba asigurări de malpraxis, pentru că firmele de asigurare refuză să-i despăgubească pe pacienţi. Firmele de asigurări încasează circa 45 de milioane de euro şi au oferit maxim două milioane de euro pentru despăgubiri.

 

Sindicaliştii din sistemul sanitar nemţean sunt nemulţumiţi de faptul că asigurările de malpraxis pe care le plătesc în fiecare an nu-i protejează nici pe ei, dar nici pe pacienţi. În opinia cadrelor medicale, asigurările de malpraxis nu sunt decât o afacere pentru marile firme de asigurări, pentru că acestea plătesc rar despăgubiri pacienţilor prejudiciaţi.

Potrivit lui Valerian Chelariu, liderul Federaţiei Solidaritatea Sanitară Roman, sumele încasate din asigurările de malpraxis plătite de salariaţi şi de către unităţile sanitare se ridică la circa 45 milioane de euro în anul 2012, la nivelul întregii ţări, în timp ce nivelul despăgubirilor acordate pacienţilor este de circa două milioane euro, adică de doar 5% din totalul sumelor încasate. Valerian Chelariu susţine că este evident faptul că asigurările de malpraxis constituie cea mai rentabilă afacere din domeniul asigurărilor, la ora actuală. Ea se desfăşoară în dauna salariaţilor, obligaţi să achite costul primelor fără a fi acoperiţi în caz de malpraxis din nişte salarii şi-aşa foarte mici, şi în dauna pacienţilor, care nu beneficiază de despăgubirile ce ar trebui plătite de asiguratori.

„Altfel spus, deşi salariaţii şi unităţile sanitare sunt asiguraţi, societăţile de asigurări nu plătesc indemnizaţii în mod semnificativ, la nivelul real al prejudiciilor, ambele categorii ajungând să plătească despăgubiri din propriul buzunar. Una din măsurile care au condus la această afacere deosebit de profitabilă o reprezintă excluderile sau exceptările, respectiv limitarea cazurilor în care societăţile de asigurări acordă despăgubirile. Situaţia reflectă fie un control deficitar în domeniu, din partea Ministerului Sănătăţii, cel chemat să reglementeze problema malpraxisului, şi a Autorităţii de Supraveghere Financiară, fie orientarea întregului sistem către un interes de afaceri. Având în vedere faptul că Federaţia «Solidaritatea Sanitară» din România a transmis Ministerului Sănătăţii un proiect alternativ la asigurările de malpraxis, respectiv proiectul despăgubirii pacienţilor în caz de prejudiciu, solicităm instituirea acestuia ca nou model de protecţie a pacienţilor şi a salariaţilor împotriva evenimentelor nedorite, orientând, astfel, sistemul către un model social de protecţie a beneficiarilor serviciilor medicale şi către reducerea cheltuielilor inutile pe care trebuie să le suporte în mod nejustificat personalul medical pentru a-şi desfăşura activitatea curentă”, a spus liderul Federaţiei Solidaritatea Sanitară.

„Este, evident, o afacere numai pentru firmele de asigurări. Noi plătim asigurări de malpraxis încă din 1999, dar nu ştiu câte firme de asigurare au plătit daune, în contul acestor poliţe. În cazul medicilor de familie, poliţia de asigurare ajunge la 12.000 de euro, iar pentru un asistent medical ele ajung la 4.000 de euro. În cazul medicilor chirurgi, poliţele sunt mult mai mari, ele depăşind 50.000 de euro. Cu toate că noi plătim, firmele de asigurări nu vor să acorde despăgubiri atunci când acest lucru se impune, astfel că, de cele mai multe ori, medicul e cel care scoate bani din buzunar pentru a acoperi prejudiciul”, a afirmat medicul de familie Angela Bica, vicepreşedintele Patronatului Medicilor de Familie Neamţ.

Pe de altă parte, reprezentanţii firmelor de asigurări spun că nu pot plăti daunele atâta vreme cât nu au o decizie clară din partea Colegiului Medicilor, singura instituţie care poate spune dacă a fost vorba sau nu de culpă medicală. „Noi avem preţuri foarte mari, pentru că şi despăgubirile sunt pe măsură. În cazul în care un asigurător nu respectă contractul, atunci medicul se poate adresa instanţei. Pe de altă parte, pentru a plăti despăgubiri în caz de malpraxis, noi trebuie să avem o decizie în acest sens de la Colegiul Medicilor. Ori foarte rar se întâmplă ca medicii să fie declaraţi vinovaţi de către propriii colegi. Când vorbim de malpraxis, ne referim la despăgubiri materiale şi daune morale. În ceea ce priveşte daunele morale, aici se pune problema cuantumului, pentru că nu există legislaţie, nici măcar la nivelul Uniunii Europene, care să stabilească măsura sau modul în care se calculează aceste daune morale”, a declarat un reprezentant al unei firme de asigurări.

Articol nou
Articol mai vechi

Comentarii

WORDPRESS: 0