Adopţiile vor fi mai simple de luna viitoare

HomeSocial

Adopţiile vor fi mai simple de luna viitoare

 

adoptieAnul acesta, 12 copii din judeţ care nu au fost doriţi de mamele ori rudele lor au primit şansa de a avea o familie, ei fiind adoptaţi. Datele centralizate de Compartimentul Adopţii din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Neamţ arată că, pe parcursul primelor şase luni din acest an, s-a obţinut încuviinţarea de către instanţele de judecată a deschiderii procedurilor de adopţie pentru 15 copii, pentru 12 dintre ei finalizându-se acest proces, copiii fiind adoptaţi. Tot pe parcursul semestrului întâi, a crescut numărul familiilor atestate ca adoptatoare, fiind 20 de astfel de cazuri, în creştere comparativ cu 2015 (când au fost atestate 29 de familii) şi mai multe decât în tot anul 2014, când au obţinut acest statut 19 familii.

„Adopţia este o procedură cu o încărcătură emoţională aparte şi avem tot mai multe familii dispuse să parcurgă toate etapele necesare pentru a deveni părinţi. Eforturile celor care au finalizat procedurile sunt, însă, răsplătite de copiii care ajung în braţele lor, iar noi îi vedem pe aceştia peste ani cum evoluează şi se dezvoltă frumos şi armonios. A deveni părinte adoptiv implică, însă, respectarea unor proceduri stricte şi ne bucurăm că unele dintre acestea au fost modificate astfel încât să faciliteze drumul acestor familii, dar şi să dea şanse în plus copiilor părăsiţi”, a declarat Cristina Păvăluţă, director general al DGASPC Neamţ.

Copiii părăsiţi ar putea avea mai şi multe şanse de a creşte alături de familii iubitoare deoarece din luna august vor intra în vigoare modificările aduse legii adopţiilor. Cele mai importante vizează scurtarea perioadei pentru demararea procedurii de adopţie, mai precis de la un an la şase luni, a perioadei în care trebuie să fie căutate rudele copilului care vor să se ocupe de creşterea şi îngrijirea acestuia. În situaţia în care rudele nu sunt găsite în acest interval, poate fi începută procedura de declarare a adoptabilităţii copilului. Valabilitatea atestatului pentru adopţie necesar viitorilor părinţi va fi prelungit de la un an la doi ani, iar termenul de doi ani stabilit pentru valabilitatea statutului de copil adoptabil va fi eliminat. Copilul va păstra acest statut până la încuviinţarea adopţiei sau până la împlinirea vârstei de 14 ani, când îşi va exprima opinia cu privire la această posibilitate.
De asemenea, părinţii adoptivi vor beneficia de un concediu de acomodare cu o durată de 90 de zile şi o indemnizaţie lunară pe întreaga perioadă de trei luni inclusiv pentru familiile care adoptă copii mai mari cu vârsta peste doi ani.

 

Comentarii

WORDPRESS: 0