HomeSocialEducatie

Admiterea la profesională, înainte de admiterea la liceu

Admiterea are loc direct la şcoli şi nu prin repartiţie computerizată. Acolo unde sunt mai multe solicitări decât numărul de locuri libere se va organiza concurs de admitere.

Elevii aflaţi acum în clasa a VIII-a trebuie să se hotărască înainte de terminarea anului şcolar dacă vor să-şi continue studiile la liceu sau la şcoală profesională. Conform metodologiei de admitere la şcoala profesională de trei ani, publicată joi, 30 ianuarie, de Ministerul Educaţiei, admiterea la profesională va avea loc în perioada 26 – 27 mai, iar publicarea listelor celor admişi se va face pe 3 iulie. Obligaţia organizării admiterii revine fiecărei şcoli care scoate locuri la concurs. Repartizarea nu se face de către calculator, ca în cazul admiterii la liceu. În situaţia în care numărul elevilor înscrişi este mai mare decât numărul de locuri disponibile, fiecare unitate are dreptul de a organiza propriul concurs de admitere. Proba suplimentară este preconizată a avea loc pe 10 iunie, iar rezultatele la probă se vor afişa pe 13 iunie. Elevii care vor urma cursurile şcolii profesionale de trei ani vor primi o bursă de 200 de lei pe lună. De asemenea, aceştia pot primi subvenţii suplimentare din partea agenţilor economici care încheie contracte de parteneriat cu şcolile profesionale.

Toate liceele tehnologice din oraş şi-au exprimat intenţia de a înfiinţa, din toamnă, şcoli profesionale, cursuri de trei ani, pentru absolvenţii de gimnaziu. Pentru a atrage cât mai mulţi elevi, având în vedere că această formă de învăţământ este reînfiinţată după o absenţă de câţiva ani, liceele vor organiza activităţi de informare, de genul „Săptămâna meseriilor” şi „Târgul de meserii”, destinate popularizării ofertelor şcolare în rândul absolvenţilor de clasa a VIII-a.

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • vladimir 9 ani ago

    Iata ca dorinta lui Base ca scoala sa pregateasca cu precadere tinichigii si ospatari de pune in practica , chiar daca acesta va pleca destul de curand de la Cotroceni. Chiar! Ce ne mai trebuiesc elevi sarguinciosi , cu dorinte academice!Pe cand o noua dictatura a proletariatului?