Prima paginăSport

Adelina Vasiliu este campioană naţională la lupte

Dimensiune text

Ionela Condurat a luat medalie de argint, iar Ramona şi Magdalena Caia au luat medalii de bronz. Toate sunt pregătite de antrenorul emerit Dumitru Artene.

Adelina Vasiliu, medaliată cu aur, Ionela Condurat  – medalie de argint, Ramona Caia şi Magdalena Caia sunt cele care, foarte bine pregătite de antrenorul emerit Dumitru Artene, au adus Clubului Atletic Roman şi Romanului locul I în ţară, în competiţia cu celelalte grupări sportive din România care au secţii de lupte, la campionatul naţional al juniorilor II, concurs final care a avut loc la Iaşi, în 29 şi 30 martie. Pentru mulţi, o asemenea performanţă a fost, este şi va fi trecută cu vederea. Pe cei cu bun simţ, care muncesc zi de zi şi care ştiu ce înseamnă o bucată de pâine şi cât de grea poate fi viaţa, evenimentul nu-i poate lăsa nepăsători. Dacă vă întâlniţi pe stradă cu aceste fete, felicitaţi-le! Sunt cele care fac cunoscut, bine, numele oraşului, implicit al celor care trăiesc în el.

Adelina Vasiliu şi antrenorul emerit Dumitru Artene

Adelina Vasiliu şi antrenorul emerit Dumitru Artene

Campioana surpriză şi estimările confirmate

Adelina Vasiliu n-a ţinut cont de faptul că nu era cotată ca favorită la titlul naţional. În faza premergătoare turneului final de la Iaşi, Adelina a ocupat locul al treilea la categoria sa, 38 de kilograme. Acum este campioană. A rămas aproape înmărmurit şi antrenorul Dumitru Artene: „Este o surpriză foarte plăcută. O fetiţă din Buruieneşti care învaţă la Grupul Școlar «Vasile Sav», o copilă isteaţă şi cu nerv, cu calităţi fizice deosebite la grupa sa de greutate. Este, nu doar ea, urmaşă a Mădălinei Linguraru”.

Ionela Condurat, din comuna Ion Creangă, a devenit vicecampioană naţională la categoria 49 kilograme, aceeaşi cu a Mădălinei Linguraru. Ionela nu „suportă” să nu urce, măcar, la nivelul Ancuţei Condurat. Concurenţa a devenit foarte mare între surori sau sportive dintr-o zonă restrânsă, precum cea a Romanului. Aceasta denotă că în Roman există un antrenor care vede, ştie, poate. Există potenţial, există valoare. Cumulate cu antrenamente, mai mult cu burta goală, apar, deloc întâmplător, rezultate mari. Acestea trebuie să fie răsplătite. Niciodată nu este prea târziu.

Ramona şi Magdalena Caia au urcat pe cea de a treia treaptă a podiumului. Cea mai mică dintre surori, Ramona, a fost medaliată cu bronz la categoria 38 de kilograme, aceeaşi cu a Adelinei Vasiliu. Magdalena s-a clasat pe locul al treilea, la campionat naţional, la categoria 43 de kilograme.

Dumitru Artene ştie cât este de greu

Lupta propriu-zisă începe cu mult înainte de concurs. Este mult mai grea atunci când îţi propui mai mult decât participarea, conştient fiind şi de valoarea pe care o ai sau îţi închipui că o ai, dar şi de condiţiile de care dispui. Antrenorul emerit Dumitru Artene continuă lupta, bucuriile cele mari fiind rezultatele din competiţii ale elevilor săi, deşi este sâcâit de starea materială a sportivilor şi de recompensele „acordate” acestora pentru eforturile făcute în echipă sau individual. Un sportiv are nevoie de hrană, mănâncă pe măsura cerinţelor organismului în perioada antrenamentelor dure, când are posibilitatea, dar mai şi acumulează în greutate. „Am trecut foarte greu de porba cântarului. Bine că am avut pregătire, în acest sens. Este nevoie de o alimentaţie specifică pentru slăbire şi atingerea formei şi a masei admise. Tot n-am avut încotro şi m-am implicat şi de această dată, personal. Multe sportive de la alte cluburi n-au reuşit să treacă de proba cântarului. Este foarte greu să dai două kilograme jos cu o zi sau două înainte de concurs. În etapele anterioare ale campionatului naţional a mai existat acea toleranţă, de maximum două kilograme. În finală s-a terminat cu îngăduinţa, conform regulamentului. În competiţiile internaţionale, aşa cum este corect, nu poţi concura la categoria ta de greutate dacă la cântar eşti la cea superioară. Ori, sportivii se pregătesc pentru o anumită categorie. Dacă o depăşesc şi nu s-au înscris la cea superioară, din timp, ratează concursul. Dacă ai 40 de kilograme, nu poţi concura la categoria 38. E clar. Ne-am descurcat, până la urmă. Am scos rezultate foarte bune. Sunt patru medalii. Magdalena Caia a căzut pe o parte dificilă a tabloului, cu sportiva care a luat titlul. Putea să ajungă în finală şi – de ce nu? -, chiar să ia aurul. Într-un fel lupţi în primul tur şi în altul în finală. Oricum, niciun alt club n-a reuşit să obţină mai mult de trei medalii. Punctajul ne-a permis clasarea pe locul I. Aşteptăm şi finalele de la naţionalele juniorilor I, care vor avea loc la sfârşitul lunii aprilie. Apoi, în toamnă, vom avea şi finalele naţionale pe echipe, la juniori II, în care suntem calificaţi”, a spus Dumitru Artene.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0