În ciuda faptului că aspectul Spitalului Municipal de Urgenţă Roman s-a îmbunătăţit vizibil în ultimii ani, s-au făcut şi unele dotări importante, mai sunt pacienţi sau rude ale acestora care, din rea credinţă, necunoaştere sau, chiar, prost management al sistemului sanitar, critică unele aspecte legate de modul în care se face medicină. Cea mai mare nemulţumire este legată de modul în care au acces pacienţii la Centrul de Primiri Urgenţe, dar probleme sunt legate şi de comportamentul cadrelor medicale.
Pacienţii care vin cu Ambulanţa au prioritate
În prima conferinţă de presă din acest an, jurnaliştii au ridicat, din partea cetăţenilor, mai multe probleme legate de modul în care au acces pacienţii în Centrul de Primiri Urgenţe (CPU), subliniindu-se că, uneori, triajul bolnavilor se face de către omul de pază, care, bineînţeles, nu are pregătirea medicală necesară luării unei astfel de decizii.
Managerul Spitalului, doctorul Maria Andrici spune că nici vorbă de aşa ceva: „Nu paznicul ia deciziile. Prioritate o au pacienţii care vin cu Ambulanţa, aşa prevede protocolul. Dacă vine un bolnav în stop cardio-respirator, dintr-un accident rutier sau cu plagă tăiată – are întâietate. Cazurile mai puţin grave poate aşteaptă mai mult. Chiar dacă cineva vine cu maşina personală, spune ce probleme are şi, funcţie de simptome, este lăsat să aştepte sau, dacă e liber în CPU, este văzut de medic”.
Managerul Spitalului spune că dacă paturile din CPU sunt ocupate, ceilalţi pacienţi trebuie să aştepte, dar preferabil ar fi ca fiecare să anunţe ce simptome are, pentru ca medicul să ia decizia corectă: „Cel care vine la CPU spune ce are şi i se spune să intre sau să aştepte, pentru că e cineva mai grav. Nu este lăsat nimeni să stea la nesfârşit. Totul se face funcţie de câţi sunt în sala de aşteptare şi simptomatologie”.
Soluţia pentru CPU: doi-trei medici pe tură şi asistent la ghişeu
Conducerea Spitalului spune că s-a scos la concurs acum un nou post de medic pentru CPU, ce a fost solicitat de un doctor, şi se intenţionează scoaterea unui nou post. În acest fel, medicii ar avea posibilitatea să se ocupe de mai mulţi bolnavi şi nu ar mai exista „coadă” la CPU.
„Am scos la concurs un post de medic la CPU, pentru care s-a înscris o doamnă doctor. Mai scoatem, apoi, unul, pentru ca în ture să fie 2-3 medici. Dacă sunt medici, pacienţii sunt văzuţi mai repede. La ultima gardă au fost trei stopuri cardio-respiratorii, unul după altul. Un stop înseamnă 45 minute de resuscitare. Dacă medicul stă lângă un singur pacient de acest fel 45 de minute, apoi vine iar un stop cardio-respirator – normal că ceilalţi pacienţi sunt nemulţumiţi. Dar, au fost cazuri când, după 40 minute de resuscitare, a apărut puls. Trebuie să existe şi înţelegere. Nimeni nu aşteaptă afară pentru că e gol înăuntru. Sunt zece paturi în saloane, cu pacienţi care au perfuzii sau se aşteaptă rezultatele la investigaţii. Dacă intră un pacient în CPU şi vede că este gol, asta nu înseamnă că nu este medic. Medicul poate fi în salon. Pe de o parte au şi pacienţii dreptate, dar să se pună şi în locul medicului – care e singur cu toţi pacienţii. Vom angaja un nou medic”, a mai declarat managerul Maria Andrici.
Ea a recunoscut că, în acest moment, din cauza lipsei de personal, nimeni nu face trierea pacienţilor care aşteaptă în sala de la CPU, deşi aici există un ghişeu unde bolnavii pot spune ce simptome manifestă: „Avem şi noi camera, dar, din lipsă de personal, nu stă nimeni acolo. Am scos la concurs trei posturi de asistenţi pe CPU, pentru ca unul să facă trierea şi să nu se mai spună că portarul face trierea pacienţilor”.
Centrele de permanenţă – soluţia la problemele minore
Conducerea Spitalului spune că există şi o suprasolicitare a CPU, din cauza faptului că aici se prezintă şi pacienţi care nu au probleme grave de sănătate şi care s-ar putea adresa, în schimb, centrelor de permanenţă, unde sunt şi asistenţi şi medici care îi pot trata: „Am rugat Direcţia de Sănătate Publică să ne sprijine cu centrele de permanenţă. Pentru ceva uşor, pacienţii se pot adresa acestor centre, care au medici şi unde lucrează asistenţi medicali cu diplome în regulă. Să nu se ferească de ele! Pentru intervenţii uşoare pot merge acolo, decât să stea la CPU cu orele. Dacă la CPU vine ambulanţa, ce trebuie primită, poţi aştepta câteva ore, când puteai rezolva în centrul de permanenţă. La centrele de permanenţă nu ajung ambulanţele, dar, dacă pacientul este în stare gravă, se cheamă ambulanţa şi este trimis la CPU”, a adăugat Leonard Achiriloaei, director economic al Spitalului.
Comportamentul cadrelor medicale afectează sănătatea
În ceea ce priveşte modul în care cadrele medicale au grijă de pacienţi, părerile sunt, din nou, împărţite. Managerul unităţii spune că a primit o sesizare din partea unui aparţinător, care a reclamat faptul că pacientul a fost trimis acasă: „A fost o doamnă, al cărei soţ era operat pe inimă, în Italia. I s-a făcut rău, a venit la Spital, a fost văzut şi trimis acasă. A venit a doua zi, dar nu punea probleme majore. Într-adevăr, ne impacientăm când ai operaţie pe cord, dar, dacă ai fost văzut de trei ori de un medic, înseamnă că acesta îşi ia răspunderea pentru ceea ce spune”.
Mai delicată este problema legată de comportamentul unor cadre medicale. Chiar şi conducerea Spitalului recunoaşte că lucrurile nu sunt tocmai bune, atunci când li s-a povestit despre modul în care un medic i-a vorbit unui pacient. „Este posibil ca pacientul să aibă dreptate. Nu există pădure fără uscături. Noi spunem că medicii respectă pacienţii, dar mai sunt şi cazuri…”, a recunoscut Leonard Achiriloaei, completat fiind de managerul Spitalului: „Cu toţii dorim să zâmbim, dar, spre finele programului, poate ne mai enervăm. Important este ca pacientul să fie văzut”.
Comentarii
Un articol menit sa spele imaginea spitalului , dar din pacate lucrurile relatate de pacienti sunt adevarate . Nimeni nu e de rea credinta . Cadrele medicale desi au depus juramantul lui Hypocrate , nu respecta nimic. Isi bat joc , sunt incompetenti . La spitalul roman e dezastru .. dl achiriloae sa isi dea demisia
Trebuie mentionatce parere au medici din Iasi, Cluj, Bucuresti ce preiau cazuri din Roman, in propotie covarsitoare de 90% acestea au pus diagnosticul gresitt. In concluzie mori cu zile in spitalul din Roman…astepti infernal de mult…nu stii daca vei fi internat(deoarece paturile de pe sectie sunt pline)…esti trata cu indignare si indiferenta…si in final ai parte de o investigatie medicala facuta in bataie de joc si un diagnostic gresit.Va rog sa contanctati manageri de la centrele de urgenta din localitatile mai sus mentionate pentru confirmarea neprofesionalismului romascan.
corect ..foarte corect spus d-le Radu,asa este !!!
personalul medical nu are ecusoane,mancarea se serveste din galeti ca in lagarele de concentrare,internarile si consultatiile merg foarte lent din cauza orgoliilor medicilor care refuza uneori comunicarea daca pe tura lor este vreun coleg cu care nu se suporta ,urmariti comportamentul personalului de pe ATI care se cred cu stea in frunte,pana si liftiera daca nu e manga nu e o zi normala;ce sa mai vorbim de serviciul de paza care sta la luat spaga !!! asta e „rea vointa” ??,
din pacate si cu enorme pareri de rau ca trebuie sa arunc cu noroi in ,,specialisti”,dar noroiul respectiv are o mare incarcatura de adevar ,intradevar se moare cu zile in spitalul roman in conditiile cand achiriloaie a fost numit director pe politic,cand dr. fierastrau in urma medicamentatiei prescrise prea puternice pune cersaful pe ochi pacientilor ,si il urmaresc de vreo 20 de ani i s-a furat si baza de date pentru demascare dar s-a musamalizat ,este abdaLAH DE LA ORTOPEDIE ,HOTARANU ORL SPAGA ALTFEL E FOARTE GREU PENTRU TINE CA PACIENT,MAI ESTE SI CATE O EXCEPTIE GEN MOLODOI CHIRURGIE UN MODEL DE PROFESIONALISM SI UMANITATE si nu m-am legat de ,,piesele” grele de dinozaurii din spital caci e greu la o adica sa probezi un malpraxis,dar la cei enumerati trebuie umblat la spatele pe care il au si cade cortina,e un jeg de atitudine sfidaTOARE DIN PARTEA MAI TUTUROR CATEGORIILOR DIN SPITAL CEA CE DUCE DOAR LA o institutie ce acorda salarii nesimtite in raport cu ,calitatea actului medical in sine si asta num,ai tine de administratie ci de mod de abordare a pacientului cum isi permite managera spitalului sa sustina ca nu exista o triere a pacientilor veniti in cpu cum poate sa zica ca cei veniti cu masina personala sau a rudelor nu au prioritate de aici se deduc lucruri extrem de grave si unul ar fi :DISPRET MAXIM FATA DE PACIENTI CARE LE PLATESC SALARIILE DE ZECI DE MILIOANE ,SI MAI INDRAZNESC SI LA PAINEA NEAGRA A PACIENTULUI CU 10 -12 MILIOANE SALAR ,ADICA ASTEPTA SPAGUTA ,DEMISIA IN BLOC SI ADUSI DOCTORI ADEVARATI CARE RESPECTA JURAMANTUL DAT ,RUSINE SPITAL DE EXTERMINARE NU DE URGENTA!!!!!
Diagnostice gresite,medici care ar fi trebuit de mult sa plece la pensie…dar sa ne intrebam CUM SE FAC ANALIZELE ???complet aiurea,iar medicul i-ti da tratament in functie de analize.De aici pleaca greselile.Verifica cineva laboratoarele din spitale sau cele particulare?Eu am fost cu o proba de scaun la 2 laboratoare din oras,la unul ,,pozitiv” la celalalt ,,negativ’.Ce incredere sa ai?Cred ca asta e marea problema in sistemul de sanatate.ANALIZELE ERONATE.
Cineva spunea ca toti medicii,sa-si dea demisia in bloc,ptr.neprofesionalism,ptr.aroganta cu care trateaza pacientii,ptr.ca asteapta cu totii mai intai ,,spaguta,,ca nu respecta juramantul lui Hipocrate,,,,si sa vina medici adevarati.Bine ,bine,intrebarea este de unde doctori adevarati,cand in zilele noastre,cei care se duc ,sa faca Medicina,nu se mai duc din pasiune ptr. aceasta meserie,ci ptr.a pleca in strainatate,ptr.a se imbogati cat mai repede,,,,,,aceasta estecauza ,,neprofesionalismului,,,celor mai multi dintre medici!!!!.este o mare diferenta cum esti tratat in spitalul din Roman,de catre personalul medical,,,si cum esti tratat in clinicile din Iasi….comportamentul medicilor si asistentilor ,arata defapt si din ce familii provin si de ce educatie au beneficiat,asaca sa nu ne mai miram!!!
Părerea legionarului este să dăm toți medicii afară și să vină alții noi, de unde să vină și de ce. …..spitalul Roman lăudat și de autoritățile din Piatra Neamț pentru performanțele lui, asta se observă prin prezentarea pacienților din P. Neamț la spitatulul nostru, dar ce să-i faci, hai să distrugem ce avem și o să mergem noi romașcanii la Vaslui, Piatra Neamț sau Iași, să vedem atunci ce o să mai criticați, nu uitați un lucru în alte state ca exemplu Australia durează un an sau doi până se ocupă un post de medic, medicii și asustentii noștrii stau în România că au familii, copii, dar oricând vor să plece, au de lucru, fără probleme, cârcotași politruci atât vă spun, blamați lucrurile bune și vedeți cum poate fi și rău. ….
amariei decat sa tii in carca niste criminali autorizati pana la urma ca asta se intampla din indiferenta ,aroganta si mai ales neprofesionalism ,crima ,nu zic ca sant cateva procente in favoarea spitalului dar restul de procente il descalifica si eu nu am folosit cuvantul distrugere am dat si cateva nume si exemple pentru a se indrepta treburile in spitalsi iti zic si tie si celor care vor avea nevoie de serviciile spitalului mergeti mai degraba la iasi direct unde meseria de doctor se face la alte standarde daca vreti sa scapati cu zile iar tu amariei dute la sydney la melbourne sa te tratezi de ochi poate ai sa vezi adevarul si poate nu mai blamezi tu ,si vezi clujul iasi tg mures ce bine si civilizat merge treaba in spitalele de acolo……
Domnu Amariei ,nu toti cei care comenteaza sunt rupti de sistem cum crezi dumneata!!! povestile cu Australia sa le spui la nepoti,la Roman nu vine nimeni pentruca se stie in ce „gaura ” se vine !!! cei care nu pleaca au intr’adevar motive serioase sa nu plece ,dar nu stau din patriotism ieftin laudat de autoritatile de la Piatra!!! ce sunt alea „autoritati’ de la Piatra „? niste burtosi sau cucoane patrate’n spate ? au fost vreodata sa vada un wc de’al pacientilor ? sa vada cum stau doi in pat ?cum dai spaga pentru pentru „unul in pat” ? dupa cum pui problema lucrezi la spital..nu cred ca te duci cu parintii tai sa’i vezi doi in pat !!!sa vezi asistente cum taraie prin saloane niste cuiere de metal pe post de „suporturi” pentru perfuzii ,paturi care cred ca au prins razboiul si atitudinea anumitor medici si asistenti carora nu le mai ajungi la nas de inganfare !!! sunt acolo sa trateze suferinta oamenilor nu sa insulte prin comportamentul lor;daca n’o pot face mai bine pleaca la pensie sau sa la aprozar !!! asta spun cei mai de sus si nu sa schimbam toti medicii,medicii sa’si schimbe atitudinea!! sunt atata de inganfati ca nici macar intre ei nu’si vorbesc !! rusine !!
dle Amariei Cristi , eu cred ca esti rupt de realitate , ori ai pile si relatii la spital de nu te-ai confruntat cu probleme . Bunicul meu a facut Anevrism Cerebral ,fiind Duminica nu au vrut sa ii faca un CT , au spus sa asteptam 72 de ore , intrebarea e ca sa ce ? Bunicul a murit , dar putea fi salvat . Sa dea Dumnezeu , sa le ia mintile la cei care nu isi fac treaba in spital , si sa ii bantuie mortii pe care nu au facut nimic sa ii salveze . asa ca dle amariei nu mai fi gica contra , stiu ca lucrezi in spital … hai pa … numara-ti spaga de azi si taci …
Dl achiriloaie fiind numit politic nu se implica in a face ordine in spital . Doar a da ordine sa se faca economie la orice , chiar cu riscul de a muri oamenii .,,, Dle Achiriloaie , nu esti buricul pamantului da-ti frumos demisia sa vina oameni competenti , sau nu poti renunta la salariul de 7000 lei , bani usori , cu care poti sa te descurci binisor pe aici pe la noi ….
Citesc si ma amuz. Unde ati stat in toti acesti ani dragilor? Cum de ati indurat atata bataie de joc? Sigur asemenea lucruri se intampla de ani buni peste tot deci si la noi in acest oras mic. Si totusi nu inteleg de ce toti de-o data. Amintiti de Iasi, Cluj etc. dar totusi … mai avem putin si … suntem ca ei. Miroase a prostie, asa ca pana nu veniti cu solutii mai bine taceti si cautati-le. Si ce ma amuza mai tare e ca sigur totul pleaca din interior ca doar asa e la romani. Vedeti-va mai bine de treaba si poate o sa mergem si noi in directia buna. Poate. Toti contribuim cu ceva la ce se intampla si in spital si in societate. Asa ca munca si sacrificii nu vorbe lipsite de sens. In rest va doresc sanatate ca sa nu ajungem pe mana lor.
Dle Cretu problemele s-au acumulat in timp , s-a umplut paharul , acu’ lumea s-a saturat si a inceput sa vorbeasca . Nu miroase nimic a prostie ce e doar realitatea .Daca toti contribuim la ceea ce se intampla in spital , asa cum spuneti dv , atunci ne va fi usor sa schimbam ceea ce se intampla rau in acest spital , in care fara bani nu iesi viu . Dv aveti dreptul la parerea dv , dar se vede ca tineti partea sistemului jalnic , cancerului generalizat care a cuprins Spitalul de Urgenta Roman . Managerul economist face economie la buget , lasand spitalul fara doctori , medicamente , pansamente , iese in presa si spune ca totul functioneaza – , mai da o declaratie si incearca sa cosmetizeze imaginea deplorabila a spitalului . Toti cei care au trecut prin spitalul roman , stiu adevarul si nu e nevoie sa ne faci prosti .
am fost de doua ori in viata mea in spitalul Roman .Odata sigur si odata cu sotia mea.Prima data mam intilnit cu o abraznicatura de asistenta ce era, de cum nu ati mai intilnit vreodata .numai ca femeia sa intilnit cu cine nu trebuie! chiar daca am suportat consecintele, iam dat o lectie sa inteleaga ca pacienti nu sunt nici animale nici gunoaie cu se crede.Nu stiu cint sunt de profesioniste medical dar conversational sunt penibile.a doua oara am fost cu sotia la urgente si dupa vreo 3-4 ore am reusit sa intram si noi , motivul; sunau diferite persoane cu functii si cind veneu intrau ca la ei acasa.dar totusi am reusit sa intrem pina la urma. dar surpriza nea intipinat o doamna asistente cu un ton foarte autoritar ca crezusem ca intru intr-un sediu de politie! dar din citeva schiburi de cuvinte si dat seama ca nu ma gasit acasa, asa ca totul a decurs normal.deci in concluzie pe linga lipsuri si profesionalism cred ca ar trebui cum e si normal sa invete intai sa vorbeasca cu pacienti ca din pacate au un coportament care da inpresia ca lucreaza cu animale si nu cu oameni.
Domnul Ionut Dumitru, alias boldu grigorie, alias dan costescu, alias andrici gheorghe, vă rog să păstrați doar un singur nume atunci când comentați.
Mulțumim ca a-ți demascat numele false enumerate, concluzia este că sunt comentariile unui singur „binevoitor”, câtă credibilitate și greutate mai au aceste mesaje transmise de un postac de serviciu. …