HomeNeamt

Activitatea CJ Neamț este blocată de consilierii județeni

Consilierii USL și PP-DD au votat un amendament la proiectul privind bugetul care duce la blocarea activității în CJ Neamț. Aproape la fiecare proiect au fost discuții contradictorii între consilierii USL și PP-DD, de o parte, și cei ai PDL și UNPR, de cealaltă parte. Legile citite în plenul CJ Neamț, pentru susținerea unor puncte de vedere, nu au făcut decât să agite și mai tare spiritele. Aleșii județului s-au jignit și în afara plenului – în pauză sau după ședință.

 

 

Ședința Consiliului Județean (CJ) Neamț de sâmbătă a arătat din nou că actualul legislativ nu poate găsi o cale de comunicare pentru a realiza ceva concret pentru județul Neamț. Primele discuții au apărut chiar la începutul ședinței – după ce consilierul Alin Antochi (UNPR) a depus jurământul -, pe marginea modului în care se votează. Ciprian Șerban (PP-DD) a solicitat ca votul să se desfășoare prin ridicarea mâinii și nu folosind sistemul de vot electronic. „Durează mai mult să votăm electronic. Am făcut o propunere și vreau să fie supusă la vot”, a spus Ciprian Șerban.

Președintele CJ, Culiță Tărâță, a ignorat solicitarea consilierului PP-DD. De altfel, un proiect de hotărâre a trecut cu doar 19 voturi, atâția consilieri reușind să apese pe butonul din fața lor. Unii dintre consilieri au reclamat faptul că una votează și alta apare în arhiva electronică. După ce s-au contrat pe această chestiune, și după ce Tărâță și consilierul județean Dan Vasile Constantin și-au aruncat primele săgeți, proiectul privind aprobarea inventarului bunurilor de patrimoniu a căzut la vot, fiind aprobat doar de 16 consilieri, în condițiile în care avea nevoie de două treimi pentru a fi aprobat.

 

Din 40, au rămas 15 milioane

 

A urmat proiectul privind împrumutul pe care CJ Neamț are nevoie să îl acceseze pentru a finaliza cinci proiecte europene. După deja celebra întrebare „cum votăm?”, consilierii USL au cerut o pauză de cinci minute. Până la urmă, după ceva discuții pe un ton înalt, președintele Tărâță a fost de acord să le dea consilierilor o pauză de „trei minute românești, nu rusești”.

Vicepreședintele CJ, Gabriel Vișan, a propus un amendament la proiect, cerând ca membrii plenului să aprobe o linie de finanțare în valoare de 15.000.000 de lei, cu o maturitate de trei ani și jumătate, lucru care s-a și întâmplat. Proiectul inițial prevedea o finanțare de 40.000.000 de lei, cu o maturitate de patru ani.

 

Comisii peste comisii

 

La proiectul privind apobarea Programului pentru acordarea finanțărilor nerambursabile, consilierul Constantin Iacoban (UNPR) a cerut ca asociațiile și organizațiile care beneficiază de sume din partea CJ Neamț să desfășoare activități doar pentru cetățenii județului Neamț. Consilierul Adrian Bourceanu (PSD) a propus ca, la momentul acordării finanțării, să existe în comisie câte un consilier de la fiecare partid, pentru transparență. Un alt amendament al consilierului PSD a fost schimbarea denumirii comisiei, pentru ca aceasta să conțină și cuvântul „învățământ”.

Consilierii județeni au trecut și pe la urne, când au fost invitați să voteze reprezentanții UNPR în cadrul adunărilor generale ale acționarilor din societățile CJ Neamț.

Aleșii județului au fost de acord și cu organizarea a două comisii speciale. Prima se referă la analiza și verificarea activității desfășurate de Serviciul specializat de transport din cadrul aparatului de specialitate al CJ Neamț și este formată din consilierii Radu Tudorel (PSD), Vasile Murariu (PSD), Alexandru Mihai (PC), Iulia Șerban (PP-DD), Cristian Tapalagă (PDL), Gheorghe Vasiloiu (PDL) și Gabriel Farcaș (UNPR).

A doua comisie a fost formată în urma unui amendament al lui Dan Vasile Constantin (PSD) și va verifica activitatea compartimentului juridic. Consillierul PSD susține că motivul înființării acestei comisii este dat de numeroasele acte întocmite de compartimentul juridic al CJ Neamț, care nu primește avizul de legalitate din partea Prefecturii Neamț. Comisia va avea tot șapte membri: Bogdan Onu (PSD), Adrian Bourceanu (PSD), Aurelian Jora (PDL), Gabriel Vișan (PNL), Alin Antochi (UNPR), Ciprian Șerban (PP-DD) și Mircea Pintilie (PDL). Ambele comisii vor funcționa până când actualul plen își va înceta mandatul și va primi rapoarte în fiecare lună de la compartimentele verificate.

 

Fiecare cu legea lui

 

La proiectul privind modificarea hotărârii CJ Neamț privind numirea președintelui comisiei de concurs și de soluționare a contestațiilor constituite în vederea ocupării funcției de manager al Spitalului Județean de Urgență Neamț, Dan Vasile Constantin l-a acuzat pe președintele Culiță Tărâță, spunând că și-a dat demisia din funcția de președinte al comisiei de concurs din cauză că președintele CJ Neamț nu respectă legea. Pentru a-și susține acuzația, Dan Vasile Constantin a citat dintr-un ordin al ministrului Sănătății. În replică, președintele Tărâță a citat din Legea Sănătății și a zis că nu a făcut decât să respecte legea. Până la urmă, nimeni nu a fost numit în locul lui Dan Vasile Constantin, fiindcă au fost exprimate doar 18 voturi – 17 consilieri USL și PP-DD nu au trecut pe la urne, iar un vot a fost alb.

 

Avem buget. Și, totuși, nu avem buget

 

La votul privind aprobarea bugetului județului pentru anul 2013, consilierii USL au venit cu trei amendamente: primul s-a referit la unele schimbări solicitate de instituțiile subordonate CJ Neamț, al doilea a propus luarea din suma totală destinată realizării panourilor de intrare în județ și a dat Spitalului de Psihiatrie „Sfântul Nicolae” din Roman, iar al treilea amendament s-a referit la modificarea listei de investiții aflate în derulare, prin care trebuie continuate lucrările pentru unele drumuri și poduri din județ.

„Dacă al treilea amendament se votează în forma care este, se blochează bugetul CJ Neamț. Am început să facem aberații”, a afirmat Gheorghe Vasiloiu (PDL). „Noi, lună de lună, am deschis credite, s-au făcut plăți la lucrările de drumuri în continuare, au fost plătite facturi de 764.691 de lei. La amendament, se lasă la un singur drum 55.000 de lei. Dacă nu avem prevederi în buget cel puțin la nivelul plăților făcute, depunem bugetul care se aprobă în varianta aceasta la Direcția de Finanțe, dar ni-l va restitui și, în acel moment, se blochează finanțarea”, a afirmat Neculai Cojocariu, directorul executiv al CJ Neamț. Dan Vasile Constantin (PSD) a spus că nu este de acord să aprobe cheltuielile făcute de președintele Tărâță, chiar dacă este vorba de lucrări începute înainte de iunie 2012. Acesta nu a fost convins nici de pasajele din lege, citite de directorii din CJ Neamț, nici de alte discuții. Într-un puseu de sinceritate, consilierul Constantin Iacoban (UNPR) a spus lucrurilor pe nume. „Ați făcut amendamentul în funcție de firmele care lucrează la drumuri, nu în funcție de necesitatea lucrărilor!”.

[sam_ad id=”127″ codes=”true”]

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • sorin 9 ani ago

    vreti sa spuneti ca din cauza lui Brazda zis si Tarata care se crede pe plantatia lui, e blocata activitatea CJ.