Administrația Națională „Apele Române” a început de luni, 16 iulie, acțiunile de ecologizare a unor zone ale Lacului Bicaz – Izvorul Muntelui în colaborare cu Regia Națională a Pădurilor Romsilva, Hidroelectrica, Consiliul Județean Neamț, Prefectura Județului Neamț, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț, reprezentanți ai Jandarmeriei, precum și cu alte instituții deconcentrate, Garda de Mediu și Agenția Națională pentru Protecția Mediului. Directorul General al Apelor Române, Victor Sandu, coordonează operațiunea de la fața locului, precizează un comunicat al Administrației Naționale „Apele Române”.
„Apele Române” utilizează pentru această operațiune: șapte bărci cu motor, două bărci, două buldoexcavatoare și 18 persoane din cadrul Formației de Lucru Sistemul de Gospodărire a Apelor Neamț – Administrația Bazinală de Apă (ABA) Siret. De asemenea, suport logistic în vederea desfășurării în bune condiții a acestei acțiuni au oferit și ABA Argeș – Vedea, ABA Buzău – Ialomița și ABA Prut – Bârlad.
Sunt angrenate și mijloace logistice ale altor entități cum ar fi: o barcă cu motor și personal de deservire – RNP Romsilva, o barcă cu motor și o basculantă – ISU Neamț, o macara și un boxcontainer puse la dispoziție de Hidroelectrica, patru containere și două transcontainere pentru transportul deșeurilor și o autospecială de compactat PET-uri, puse la dispoziție de firme private, 400 metri liniari de bușteni necesari lanțurilor de colectare – puși la dispoziție de RNP Romsilva. La operațiunile de ecologizare vor participa, în zilele de 19 și 20 iulie, ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, și președintele Consiliului Județean, Ionel Arsene, au precizat reprezentanții Apelor Române.
„Pe lacul Bicaz, cu preponderență în zona barajului și în zona viaductului de la Poiana Largului, din cauza ploilor torențiale căzute din ultima perioadă, s-a acumulat o cantitate importantă de PET-uri și alte deșeuri plutitoare aduse de râul Bistrița, care reprezintă un pericol iminent la adresa mediului, dar creează și un disconfort vizual miilor de persoane care vizitează această zonă turistică. Toate instituțiile implicate s-au mobilizat într-o acțiune unitară, în vederea atenuării acestei poluări a râului Bistrița, din zona Bicaz”, mai menționează comunicatul Administrației Naționale „Apele Române”.
Foto: ISU Neamț, Administrația Națională „Apele Române”
Comentarii