Prima paginăSocial

Acoperișurile blocurilor din Roman, mărul discordiei. Autoritățile spun că vor lua măsuri

Acoperișurile blocurilor din Roman, mărul discordiei. Autoritățile spun că vor lua măsuri

Dimensiune text

 

Acoperișurile sau șarpantele blocurilor au fost tot timpul motiv de discordie între locatarii blocurilor, la fel ca și casa scărilor, liftul sau subsolurile. Niciun legiuitor nu a putut să facă legile în așa fel încât să-i oblige pe toți locatarii unei scări de bloc să participe cotă-parte la spațiile de utilizare comună. În aceste condiții, în Roman, locatarii s-au descurcat „cum au putut” și, în cele mai multe cazuri, cei de la etajele superioare au suportat costurile refacerii acoperișurilor și, pentru că ceilalți proprietari nu au vrut să dea niciun leu, lucrările s-au făcut după buget, nu după lege. Cu alte cuvinte, multe au fost lucrări de slabă calitate și fără autorizație.

După furtunile de la mijlocul acestei luni, care au afectat o bună parte din țară, Prefectura, reprezentant al Guvernului în teritoriu, a solicitat primăriilor să facă un inventar al acoperișurilor care au autorizație de construire. Autorizația presupune, printre altele,  faptul că la baza emiterii ei există un proiectant și un constructor care răspund de faptul că, la o furtună, acoperișul nu va zbura. La Roman s-au făcut mai multe astfel de inventarieri, s-au trimis și notificări către asociațiile de proprietari, dar, până la urmă, fiecare a făcut după posibilități.

Primarul Lucian Micu a transmis faptul că proprietarii unui bloc au aceleași obligații ca cei de la case, și anume să-și repare acoperișurile. „Toți proprietarii trebuie să știe că, odată cu dreptul de a avea garanția proprietății, au și o serie de obligații. În ultima perioadă, am primit mai multe solicitări din partea romașcanilor care solicită sprijinul primăriei pentru a-i convinge pe ceilalți coproprietari să participe la aceste cheltuieli, care sunt, până la urmă, cheltuieli comune, pentru amenajarea fie de acoperișuri, fie de probleme legate de subsoluri. Întotdeauna cei de la etajele inferioare spun că e treaba celui de la etajul al patrulea cu acoperișul, iar cei ce la etajele superioare spun că e treaba celui de la parter cu subsolul. Nu! O clădire are părți comune de proprietate și toți coproprietarii din acea clădire trebuie să participe în mod egal la ceea ce înseamnă cheltuielile privind întreținerea și reparația bunului respectiv. De aceea, cu toții trebuie să înțeleagă că, în situația în care se realizează un astfel de acoperiș fără autorizație, în cazul unui fenomen meteorologic de amploare, răspunderea pentru ceea ce se întâmplă cu acel acoperiș le aparține exclusiv proprietarilor. Și de aceea zic eu că trebuie să fie foarte atenți în momentul în care realizează astfel de lucrări, trebuie să obțină autorizație de construire și să execute lucrările cu firmă autorizată, pentru a nu avea probleme ulterior”, a declarat primarul Lucian Micu.

În acest moment, în Roman, din cele 465 de blocuri existente în oraș, circa 10% au acoperișuri construite cu autorizație de construcție. Este vorba în primul rând de blocurile ANL și cele de locuințe sociale, construite în ultimii ani, de blocurile de pe Roman Mușat înspre Favorit, de câteva tronsoane de bloc din Smirodava și Aprodu Arbore. Pentru a face un acoperiș „conform legii”, proprietarii nu trebuie să achite doar execuția lucrării, ci și proiectul și expertiza blocului. „Pentru a intra în legalitate, este necesar un proiect. Se emite un certificat de urbanism și, ulterior, în baza proiectului, o autorizație de construire, pentru intrarea în legalitate. Ideea e că acele persoane trebuie să își asume cheltuieli în ceea ce privește proiectarea, expertiza și obținerea tuturor actelor necesare pentru a intra în legalitate. În momentul de față se lucrează la această centralizare a acoperișurilor care au autorizație de construcție. Vom comunica această informație și mai departe la Prefectură și, ulterior, vom decide împreună ce măsuri vom lua”, a mai spus primarul Lucian Micu.

Și în anii trecuți s-a încercat să se ia măsuri pentru a-i convinge pe proprietari că „suntem prea săraci să facem acoperișuri ieftine”, dar nu s-a reușit din lipsa banilor și a bunei înțelegeri între proprietari. Ce este important de știut, pe lângă autorizarea construcțiilor, este că toate demersurile ce țin de amenajarea unui acoperiș cad în sarcina asociațiilor de proprietari, ele fiind cele care trebuie să depună și să ceară obținerea avizelor. În plus, expertizele pentru un acoperiș se fac pe întregul bloc, iar în unele apartamente s-au făcut și modificări fără a cere părerea unui specialist. În aceste condiții, proprietarii trebuie să știe că, în cazul în care un bun de-al lor este distrus de vreun acoperiș, așa cum s-a întâmplat în primăvară în unele zone din Roman, trebuie să acționeze în judecată asociația de proprietari. Mai departe, asociația de proprietari va da în judecată toți proprietarii din blocul respectiv, pentru că, până la urmă, aceștia trebuiau să participe cu toții la cheltuielile ce privesc părțile comune ale unui bloc și lucrarea să o facă în conformitate cu legea și nu cu cât a putut fiecare să contribuie.

Urmează să vedem dacă autoritățile vor găsi vreo cale legală de a-i obliga pe proprietari să-și asume acest statut.

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 2
  • Ceea ce spuneti dvs. in articol, despre culpa cetateanului de la bloc vis-a-vis de acoperisuri, este corect. Dar vina autoritatilor? Unde erau „autoritatile” cand se faceau acoperisurile? In Roman sunt maxim 7-8 tipuri de structuri de bloc. Au facut „autoritatile” cate un proiect-cadru de acoperis pentru fiecare tip de structura, pe care sa-l puna gratuit la dispozitia asociatiilor? Stiti ca acum 20 de ani, cand am facut acoperisul la bloc, expertiza (de ce o fi nevoie de o expertiza? Nu mai sunt proiectele blocurilor in arhiva fostelor institute de proiectare judetene? Cine a desfiintat aceste institute? Nu „autoritatile”?), deci numai expertiza+proiectul costau 100-110 milioane, fara sa bati un cui? De unde banii astia? Apoi, „autoritatile” au aflat cu surprindere, dupa dezastrul de la Timisoara,ca asigurarea obligatorie (o mare inselatorie „legala”) nu foloseste la nimic?! Cand au dat legea cu asigurarea obligatorie, unde erau „autoritatile”? Pentru 85% din locuitorii Romaniei riscurile asigurate prin acest tip de asigurare nu folosesc la nimic. Dar oamenilor li s-au luat bani degeaba, bani care au ingrasat casele de asigurari, saracele!Apoi, unde erau „autoritatile” pana acum 10 ani, cand azbestulin coli, material cancerigen interzis in UE, continua sa se vanda ieftin si liber in Romania, adus din Ucraina? Doresc un articol pe aceste teme, scris de oameni priceputi si bine intentionati!

  • Comentariul domnului Mihai este perfect.
    Executia acoperisului la blocuri sa fie executat gratuit de primarie din impozitul platit de proprietari pe cladiri si terenuri,intrucat pentru toate servicile facute de primarie sant taxate.In cel mai rau caz primaria sa faca proiectele TIP si devizul corect gratuit fara adausuri la plata a comisioanelor, pentru sarpanta,,, fara taxe peste taxe,, de CATRE SALARIATII PRIMARIEI,care au proiectele pentru cele 7-8 structuri de blocuri realizate in Roman ,astfel ca valoarea platita de proprietari sa nu depaseasca 500 roni si cu plata in rate.
    In acest fel arhitectura la blocurile orasului va realizata conform standerdelor in vigoare