HomeRural

Acoperișul Școlii Giurgeni a fost învins de zăpadă

Acoperișul Școlii Giurgeni a cedat sub greutatea zăpezii. Autoritățile locale au lucrat duminică pentru a repara acoperișul și pentru ca procesul de învățămînt să nu fie întrerupt.

 

 

Din cauza greutății zăpezii, o parte din acoperișul Școlii Giurgeni a cedat. A fost afectat aproape 60% din acoperiș. Pentru a nu întrerupe procesul de învățămînt, în timpul zilei de duminică am intervenit la refacerea acestuia. Nu este vorba despre o improvizație, ci s-a refăcut toată partea afectată, cu materiale noi„, a precizat Viorel Smeria, primarul comunei Valea Ursului.

Clădirea școlii a fost dată în folosință în anul 1970, cînd își desfășurau activitatea atît clase primare, cît și gimnaziale. Din cauza diminuării numărului de elevi, în școală învață în prezent doar clase de preșcolari și din ciclul primar, care totalizează 54 de elevi. Nu atît vechimea școlii a făcut ca acoperișul să cedeze sub greutatea unei zăpezi care atingea 1,5 metri grosime, cît faptul că imobilul era acoperit cu plăci de azbociment. „Din cauza lipsei fondurilor ani la rînd, nu am putut schimba acoperișurile școlilor din satele Chilii și Giurgeni„, a spus primarul comunei Valea Ursului.

Autoritățile locale îndreaptă vina și asupra omului care asigură întreținerea școlii. „Trebuia să anunțe directoarea școlii despre riscul prăbușirii acoperișului din cauza greutății zăpezii și, dacă nu putea înlătura singur zăpada, trebuia să solicite ajutorul nostru„, a mai spus primarul Viorel Smeria.

Incidentul – care a semănat îngrijorare în rîndul autorităților, ce au lucrat la foc continuu să repare acoperișul – ar putea pune Școala Giurgeni pe lista de priorități la următoarele programe de reabilitare destinate învățămîntului rural. „Dacă va fi nevoie, vom face demersuri la Ministerul Educației pentru obținerea de fonduri necesare reparațiilor care se impun la Școala Giurgeni„, a spus inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Neamț, Luminița Vîrlan.

Comentarii

WORDPRESS: 0