Prima paginăSocialEducatie

Academicianul Solomon Marcus, în cartea de aur de la „Roman-Vodă”

Dimensiune text

Academicianul a fost impresionat de participarea romaşcanilor la conferinţele sale. Primarul Romanului i-a înmânat însemnele oraşului.

Academicianul Solomon Marcus a susţinut joi, 27 martie, la sala de festivităţi a Colegiului Naţional „Roman-Vodă”, conferinţa cu tema „Între istoria care ni se arată şi istoria care ni se ascunde”, la care au fost prezenţi numeroşi romaşcani dornici să-l asculte pe celebrul vorbitor. La eveniment a fost prezent şi primarul Romanului, Laurenţiu Dan Leoreanu, care i-a înmânat academicianului eşarfa de onoare şi însemnele oraşului. A participat, de asemenea, şi profesorul romaşcan Gheorghe A.M. Ciobanu, născut în acelaşi an şi în aceeaşi lună cu academicianul Solomon Marcus, care a fost invitat de acesta să îi stea alături pe durata conferinţei. În ciuda vârstei sale înaintate, aflat în cel de-al 90-lea an al vieţii, academicianul a discutat despre pluridisciplinaritate şi nevoia de formare, despre rezistenţa la schimbare, despre mituri şi nevoia omenirii de repere. La finalul conferinţei, academicianul a intrat în dialog cu participanţii, răspunsul la fiecare întrebare generând o nouă serie de discuţii interesante, pe teme variate legate de transcendenţă, de opera eminesciană, de constante matematice, poezie sau astronomie. Academicianul Solomon Marcus a semnat în Cartea de onoare a Colegiului Naţional „Roman-Vodă”.

„Azi, 28 martie 2014, se încheie vizita mea la Colegiul Naţional «Roman-Vodă» din Roman. Am propus romaşcanilor două teme, pentru mine esenţiale în societatea românească (şi nu numai): «Joc, haz, mirare şi mister» şi «Între istoria care ni se arată şi istoria care ni se ascunde». Avalanşa de reacţii mi-a confirmat că m-am aflat pe aceeaşi lungime de undă cu cei care au umplut sala de conferinţe a acestui prestigios lăcaş de educaţie. Am putut face cunoştinţă personală cu mulţi elevi şi profesori, am simţit inima caldă a acestor moldoveni şi sunt convins că vom continua să comunicăm. Îi mulţumesc colegei, profesor Mihaela Tanovici, pentru a mă fi invitat aici. Voi face o menţiune specială pentru muzeul acestui colegiu, unde istoria sa este atât de vie, de pregnantă, încât am avut impresia că o parcurg personal. Este impresionant să vezi câte personalităţi s-au ridicat de pe băncile acestei şcoli. Mulţumesc, «Roman-Vodă»! Cu mare drag, Solomon Marcus, Roman, 28 martie 2014”, a scris academicianul în Cartea de aur a colegiului.

Înainte de a părăsi Romanul, distinsul oaspete a dorit să viziteze câteva obiective ale oraşului, printre care Arhiepiscopia şi Muzeul de Istorie.

Aceasta a fost a doua vizită a academicianului la Roman. El a vizitat oraşul şi cu 50 de ani în urmă, cu prilejul unei reuniuni a profesorilor de matematică ce colaborau cu „Gazeta matematică”.

COMENTARII

WORDPRESS: 0