HomeSocial

Abuzurile asupra copiilor pot fi prevenite cu ajutorul comunității

270 de copii au ajuns în atenţia autorităţilor din cauza faptului că au fost abuzaţi de părinţi sau alte persoane, în primele cinci luni din 2015. Specialiştii în domeniul protecţiei copilului susţin că întreaga comunitate trebuie să se implice în prevenirea acestor cazuri. 

Pe zi ce trece, tot mai multe cazuri de copii abuzaţi ajung în atenţia specialiştilor din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Neamţ. Dacă, în 2014, se înregistrau, în medie, 48 de cazuri lunar, în 2015 numărul situaţiilor întâlnite a ajuns la 54 pe lună. Anul acesta, la fel ca anii anteriori, au predominat cazurile de neglijare, urmate, la mică distanţă, de abuzurile fizice, semn că mulţi părinţi consideră, în continuare, că este firesc să-şi lovească fiii sau fiicele.

„Constatăm o creştere a numărului de abuzuri pe parcursul anului curent, dar acest lucru nu înseamnă, în mod obligatoriu, şi faptul că nemţenii sunt părinţi din ce în ce mai iresponsabili. Se constată o implicare tot mai activă a societăţii civile în domeniul protecţiei drepturilor copilului, dar şi un interes mai mare al celor implicaţi în ocrotirea şi educaţia minorilor, în sesizarea acestor cazuri instituţiei noastre. Este foarte important, însă, ca astfel de cazuri de abuz să fie prevenite, iar în realizarea acestui obiectiv este esenţial ca întreaga comunitate – şi, mai cu seamă, actorii principali: medicii de familie, preotul, cadrele didactice, angajaţii serviciilor de asistenţă socială din cadrul primăriilor, poliţiştii – să se implice, din ce în ce mai mult, în depistarea precoce a unor astfel de situaţii. Trebuie să înţelegem cu toţii că nu este suficient ca abia după ce a avut loc o dramă să spunem că ştiam despre asta. Într-o astfel de situaţie suntem vinovaţi în aceeaşi măsură cu agresorul, dacă tratăm cu indiferenţă cazurile, considerând că problema nu ne aparţine nouă, ci este mereu a celorlalţi”, a declarat Cristina Păvăluţă, directorul general al DGASPC Neamţ.

Numai în luna mai 2015, au fost instrumentate 60 de cazuri de abuz asupra minorilor. Au fost raportate trei cazuri de abuz sexual, 17 cazuri de abuz fizic, 21 de cazuri de neglijare, zece cazuri de abuz emoţional, patru de comportament delincvent şi cinci copii au fost daţi dispăruţi. În toate aceste situaţii s-a oferit asistenţă, sprijin şi consiliere în mediul proxim al copilului, precum şi la sediul DGASPC Neamţ.

Comentarii

WORDPRESS: 0