HomeActualitateNeamt

Absolvenţii au îngroşat rândurile şomerilor

În iulie s-au înregistrat în evidenţele AJOFM Neamţ 1.075 de absolvenţi. Aceştia beneficiază de o indemnizaţie de 250 de lei.

Ajutorul de şomaj pare să fie prima opţiune a absolvenţilor de liceu. Numărul de şomeri înregistraţi în luna iulie de agenţiile locale pentru ocuparea forţei de muncă din judeţul Neamţ a crescut spectaculos, în luna iulie, pe seama absolvenţilor diferitelor forme de învăţământ. Astfel, la sfârşitul lunii iulie, în baza de date a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ (AJOFM) figurau 10.802 persoane, dintre care 2.991 şomeri în plată şi 7.811 persoane aflate în căutarea unui loc de muncă.

Absolventii din promoţia 2013 au intrat în evidenţa AJOFM Neamţ astfel: în luna iunie 77 persoane şi în luna iulie 1.075 persoane (41 absolvenţi de şcoli profesionale, 958 absolvenţi de liceu şi şcoli postliceale, 76 absolvenţi de studii superioare). Comparativ cu luna iunie 2013, „stocul” persoanelor aflate în evidenţa agenţiei a crescut cu 928 de persoane. Absolvenţii de liceu pot beneficia de indemnizaţie de şomaj indiferent dacă au promovat sau nu examenul de bacalaureat. De acest drept beneficiază şi absolvenţii altor forme de învăţământ.

„Prin absolvent al unei instituţii de învăţământ se înţelege persoana care a obţinut o diplomă sau un certificat de studii, în condiţiile legii, în una dintre instituţiile de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat sau particular autorizat sau acreditat în condiţiile legii”, a spus Daniel Chirilă, director executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Neamţ.

Indemnizaţia de şomaj acordată acestei categorii de persoane se plăteşte pentru o perioadă de şase luni şi este în valoare de 250 lei. Indemnizaţia poate fi solicitată în cel mult 12 luni de la data absolvirii şi se acordă o singură dată, pentru fiecare formă de învăţământ absolvită. Pentru a beneficia de acest ajutor conform prevederilor Legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, absolvenţii trebuie să se înregistreze la agenţiile locale pentru ocuparea forţei de muncă din raza de domiciliu. Absolvenţii pot solicita acordarea indemnizaţiei de şomaj dacă, într-o perioadă de 60 de zile calendaristice de la absolvire, nu au reuşit să se încadreze în muncă şi nu urmează o formă de învăţământ la data solicitării dreptului şi nu realizează venituri sau, dacă realizează din activităţi autorizate potrivit legii, acestea sunt mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, respectiv 500 lei.