Prima paginăEducatie

Absolvenți de facultate șomeri, criză de meseriași

Dimensiune text

Repetenții bacalaureatului din 2012 ar putea primi la anul diplome de bacalaureat profesional. Diploma obținută mai ușor nu reprezintă garanția că vor intra mai repede pe piața muncii.

 

Introducerea bacalaureatului profesional, care nu este echivalent cu accesul spre facultăți, poate fi semnalul prin care Ministerul Educației va spune stop „inflației” de absolvenți cu diplomă de studii superioare care nu fac decît să îngroașe rîndurile șomerilor.
În fiecare an avem înscriși absolvenți de studii superioare, din diverse domenii, care acceptă, pînă la urmă, locuri de muncă pentru care sînt necesare doar studii medii. Locuri de muncă vacante pentru absolvenți de studii superioare avem foarte rar„, a spus Sorin Miron, din cadrul Agenției Locale de Ocupare a Forței de Muncă.

Mulți dintre cei care lucrează în învățămîntul tehnic consideră că diploma de bacalaureat profesional va fi doar „de imagine”, atît timp cît introducerea bacalaureatului diferențiat nu va fi urmată și de alte modificări în sistemul de învățămînt. Faptul că elevii vor lua bacalaureatul mai ușor nu înseamnă că se vor angaja mai ușor și nici că va fi rezolvată criza de meseriași de pe piața muncii.
Cel puțin în modalitatea în care a fost acum prezentat, bacalaureatul profesional face concurență neloială școlilor profesionale, pe care ne chinuim să le înființăm în acest an, după ani de absență. Cei care absolvă liceul nu vor fi meseriași, ei își vor continua studiile eventual în școli postliceale, unde, oricum, nu se cere diplomă de bacalaureat. Promovarea facilă a bacalaureatului profesional nu va însemna că aceștia vor fi și angajați mai ușor. Consider că acest examen ar putea fi gîndit astfel încît să poată îndruma, apoi, absolvenții cu diplomă de bacalaureat profesional spre învățămîntul superior tehnic, iar cei care din start nu își propun să urmeze o facultate să nu se înscrie la liceu, ci în școli profesionale. Certificate de competențe profesionale se dau și în acest moment tuturor absolvenților de liceu, în urma unui examen care constă din susținerea unui proiect în specialitate. Aceste certificate nu sînt luate în considerare la facultate, ci doar de către angajator. Așteptăm ca introducerea bacalaureatului diferențiat să fie urmată de măsuri legate de învățămîntul tehnic, care să aibă ca urmare revitalizarea școlilor profesionale, să existe calificări în concordanță cu specificul zonei și solicitările pieții muncii și cu programa, astfel încît elevii să învețe ceva concret în școală„, a spus președintele Sindicatului Liber al Lucrătorilor din Învățămînt și Cercetare Neamț, Gabriel Ploscă, care are o îndelungată experiență în domeniul învățămîntului tehnic.

 

Crește promovabilitatea, nu și calitatea

Cei aproape 2.000 de candidați care nu au reușit să treacă de examenul de bacalaureat nici în cea de-a doua sesiune vor avea mult mai multe șanse în 2013 să se vadă în mînă cu un document care să ateste încheierea cu succes a studiilor liceale. Ministerul Educației dorește să introducă, din vara lui 2013, bacalaureatul profesional, o alternativă la bacalaureatul național, destinat în primul rînd elevilor din liceele tehnologice, avînd în vedere faptul că, pentru al doilea an la rînd, absolvenții liceelor tehnologice au obținut procente de promovabilitate de aproximativ 20%, dovedind că nu pot face față cerințelor unui bacalaureat național cot la cot cu absolvenții liceelor teoretic. „Este foarte greu pentru un elev de liceu tehnologic, care face în ultimii doi ani de liceu mai mult materii de specialitate, să susțină examen de bacalaureat la chimie sau biologie, de exemplu, discipline pe care le-a făcut ultima dată în clasa a X-a„, a spus un profesor romașcan de liceu.

Bacalaureatul profesional ar urma să aibă în comun cu cel național doar probele de competențe lingvistice și digitale, după care candidatul ar trebui să susțină o probă practică în specializarea pe care a urmat-o și o lucrare scrisă cu subiecte din domeniul antreprenoriatului, disciplină pe care o studiază în liceu și în cadrul căreia învață cum să întocmească și să dezvolte un plan managerial. Diploma obținută în urma promovării bacalaureatului profesional nu le va permite absolvenților să se înscrie la facultate. „Aceste diplome vor reprezenta doar o dovadă că au încheiat liceul. Absolvenții de liceu care doresc să se îndrepte spre învățămîntul postliceal pot face acest lucru și acum, fără diplomă de bacalaureat„, a spus profesoara Lorica Havrici, directorul Colegiului Tehnic „Miron Costin”.

COMENTARII

WORDPRESS: 0