Prima paginăSocial

A lucrat 30 de ani în carieră de piatră, dar are o inimă de aur

Dimensiune text

Un romaşcan stabilit în Spania îşi dedică timpul liber pentru a strânge lucruri şi bani pentru ajutorarea copiilor şi bătrânilor defavorizaţi din România. Pe 18 iulie, prin Asociația”Speranţa”, înființată de el în 2002, Ionel Toderică va trimite ajutoare la Roman. 

todirica 02După ce a lucrat 30 de ani într-o carieră de piatră, un romaşcan stabilit în Spania, Ionel Todirică, în vârstă de 60 de ani, a simţit că menirea lui este să îi ajute pe cei necăjiţi. A înfiinţat, în anul 2002, în Roman, Asociaţia Copiilor şi Bătrânilor Defavorizaţi „Speranţa”, fundaţie care se ocupă cu ajutorarea copiilor şi bătrânilor săraci, care au un nivel de trai foarte scăzut. „Fiecare om are un dar în viaţa aceasta. Dumnezeu mi-a dat mie acest dar: să îi ajut pe ceilalţi. Unii îi judecă pe cei din jur cu mintea, iar alţii cu sufletul. Eu mă număr în cea de-a doua categorie. Nu pot să rămân indiferent la suferinţele celorlalţi. Pe alţii nu îi interesează decât soarta lor, să le fie lor bine, dar eu le spun mereu un lucru: cum ar fi ca propriii lor copii sau părinţi să nu aibă o cană de apă, să nu aibă ce mânca sau cu ce se îmbrăca ?”, spune Ionel Todirică.

În perioada 2002 – 2015, prin intermediul Asociaţiei „Speranţa” au fost ajutate peste 8.000 de persoane, din diferite localităţi din România.

todirica 03În 2005, Ionel Todirică a început să facă drumuri în Spania, acolo unde se află doi dintre cei trei băieţi ai săi. Ulterior, s-a stabilit şi el în Spania, iar din 2010 nu a mai fost în România, însă ţine legătura în permanenţă cu autorităţile locale din ţară, pentru a identifica persoane care au nevoie de ajutorul asociaţiei sale. „Pentru a depista familiile care trăiesc în sărăcie şi au mare nevoie de sprijin, ţin legătura, în mod special, cu poliţiştii locali, cei care cunosc cel mai bine problemele dintr-o comunitate, dar şi cu profesorii din şcoli. Un diriginte cunoaşte foarte bine situaţia elevilor din clasa lui, ştie care sunt condiţiile pe care le are acasă fiecare şi îmi poate recomanda o familie care are mulţi copii, dar nu are cu ce să îi hrănească, sau copii ai căror părinţi au plecat în străinătate şi nu s-au mai interesat de soarta lor”, susţine fondatorul Asociaţiei „Speranţa”.

Toate acestea le face în timpul liber, pentru că, în rest, în viaţa de zi cu zi, Ionel Todirică se ocupă de un magazin cu produse româneşti, care au mare căutare printre românii aflaţi în Spania, dar şi printre spaniolii care sunt curioşi să guste produse tradiţionale româneşti.

A trimis apă potabilă în Siria şi Fillipine

Între timp, Ionel Todirică şi-a înregistrat fundaţia şi în Valencia, localitatea în care locuieşte acum, cu numele „Asociacion de Los Ninos y Viejos Desfavorecidos Esperanta”. În prezent, această asociaţie colaborează şi cu alte ONG-uri din Spania, dar şi cu UNICEF Spania, prin intermediul căreia a trimis mii de litri de apă potabilă către locuitorii din Siria şi Fillipine. De asemenea, imediat după cutremurul devastator din Nepal, Ionel Todirică s-a mobilizat şi a adunat kilograme de alimente şi haine, pe care le-a împachetat şi le-a trimis persoanelor afectate.

todirica 04În general, hainele pe care asociaţia le trimite în România provin de la spanioli, care au înţeles cu ce se ocupă asociaţia şi îi sprijină activitatea. „Spaniolii îşi schimbă garderoba la fiecare sezon. Avem o mulţime de persoane cu suflet mare care, după ce nu mai poartă anumite haine, chiar dacă au o uzură de maximum zece la sută, vin şi le donează la noi. Primim îmbrăcăminte, încălţăminte, jucării pentru copii, cărucioare pentru persoane invalide sau, chiar, alimente. Împachetăm totul frumos şi trimitem colete, periodic, în România, către acele familii despre care avem informaţii că au foarte mare nevoie de sprijin. Am trimis pachete, până acum, în zeci de localităţi, din Neamţ, Bacău, Botoşani, Suceava, Mangalia sau Arad. Chiar acum pregătim pachetele pe care le vom trimite, pe 18 iulie, la Roman”, a afirmat Ionel Todirică.

Toate coletele pe care asociaţia le trimite în România sunt aduse cu ajutorul unei firme de transport condusă de o femeie, care a înţeles scopul acestei asociaţii şi a dorit să contribuie cu ce poate la ajutorarea copiilor şi bătrânilor defavorizaţi, aşa că fiecare transport este efectuat gratuit.

todirica 05„Alegem cu mare grijă persoanele cărora le trimitem ajutoare. Scopul nostru nu este să îi ajutăm pe copii care cerşesc, de exemplu, pentru că aceia nu fac nimic din proprie iniţiativă. Un copil nu merge la cerşit de bună voie, din plăcere, ci este trimis de părinţi, sau mai rău, poate fi trimis chiar de alte persoane care se ocupă numai cu cerşetoria. Niciun copil nu stă de plăcere la minus zece grade afară, aproape dezbrăcat. Pe copiii cerşetori trebuie să îi hrănim pe stradă, să îi îmbrăcăm, dar nu trebuie să le dăm bani sau produse pe care să le ducă acasă, pentru că nu se ştie niciodată dacă acei bani vor ajunge să fie folosiţi şi pentru binele lor”, recomandă romaşcanul Ionel Todirică.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0