A început sesiunea de toamnă a admiterii în învăţământul profesional și dual

HomeSocial

A început sesiunea de toamnă a admiterii în învăţământul profesional și dual

 

Sesiunea de toamnă a admiterii în învăţământul profesional de stat a început marți, 29 august, iar înscrierea elevilor se derulează în două faze.

Astfel, în perioada 29-31 august (zilnic, până la ora 15:00), elevii interesați se pot înscrie la unităţile de învăţământ profesional unde au rămas locuri libere după prima etapă și care organizează sesiune de preselecție pe baza fișelor de înscriere în învățământul profesional de stat. În perioada 4-5 septembrie are loc înscrierea la unitățile de învățământ profesional cu locuri libere în urma primei etape de admitere și care nu organizează sesiune de preselecție. După prima etapă de admitere în învăţământul profesional de stat au mai rămas 18.934 de locuri libere la nivel național (din care 1.320 de locuri pentru elevii romi), dintr-un total de 36.134 de locuri aprobate.

Înscrierea în vederea admiterii în învăţământul dual este programată în zilele de 29 și 30 august, până la ora 15:00, în unitățile de învățământ care au acest tip de ofertă și care mai au locuri libere. Pe lângă fișa de înscriere în învățământul profesional de stat va fi anexată și fișa de opțiuni pentru învățământul dual care se eliberează și se completează la unitatea de învăţământ care organizează învățământ dual.

Școlarizarea în învățământul dual are o durată de trei ani și include stagii de pregătire practică în cadrul companiilor partenere. Elevii beneficiază de o bursă lunară de 200 de lei, de o bursă suplimentară, precum și de alte facilități prevăzute în Contractul de parteneriat pentru formarea profesională a elevilor prin învățământul dual, cum ar fi: transport, cazare și masă asigurate de operatorii economici în mod gratuit. Pentru anul școlar 2017-2018, la nivel național, în învățământul dual mai sunt disponibile 1.775 de locuri (dintr-un total de 3.539 de locuri). În sesiunea de vară au fost admiși 1.764 de elevi.

Candidații vor ridica fișele de înscriere în învățământul profesional sau dual de la unitățile de învățământ la care au absolvit clasa a VIII-a, în perioada 29-31 august.

În Neamț, înscrierea pentru etapa a doua se desfășoară după următorul calendar:

 1. pentru clasele de învățământ profesional la care se organizează probe de preselecție:
  – Liceul Tehnologic Economic Administrativ Piatra Neamț – calificarea Comerciant-vânzător – 4 locuri libere;
  – Colegiul Tehnic „Danubiana” Roman – calificarea Brutar patiser preparator produse făinoase – 6 locuri libere.
  – în perioada 29-31 august – candidații depun fișele de înscriere la sediul unității de învățământ care organizează învățământ profesional;
  – 31 august – până la ora 17 – afișarea listei candidaților înscriși;
  – 1 septembrie – desfășurarea probei de preselecție.

 

 1. pentru clasele de învățământ dual la care se organizează probă eliminatorie constând în control medical:
  – Colegiul Tehnic „Gh. Cartianu” Piatra Neamț – calificarea Filator – 1 loc liber.
  – în perioada 29-30 august, candidații depun fișele de înscriere la sediul unității de învățământ care organizează învățământ dual;
  – 30 august (până la ora 17) – afișarea listei candidaților înscriși;
  – 31 august – desfășurarea probei eliminatorii constând în control medical.

 

 1. pentru clasele de învățământ profesional la care nu se organizează probe de preselecție:
  – în perioada 4-5 septembrie, candidații depun fișele de înscriere la sediul unității de învățământ care organizează învățământ profesional;
  – 5 septembrie (până la ora 17) – afișarea listei candidaților înscriși.
  – în situația în care numărul candidaților înscriși este mai mare decât numărul locurilor libere, unitatea de învățământ va organiza o probă suplimentară de admitere și va afișa data și locul desfășurării acesteia.

 

 

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0