Afirmația aparține managerului interimar al Spitalului Municipal de Urgență Roman, medicul Cătălina Pălăncianu (foto). Ea este prima femeie manager din istoria spitalului Roman. Medicul Cătălina Pălăncianu spune că a fi o femeie manager este, de multe ori, un dezavantaj.
Pe 13 februarie 2013, primarul municipiului Roman, Laurențiu Dan Leoreanu, numea ca manager interimar la conducerea Spitalului Municipal de Urgență Roman pe medicul primar Cătălina Pălăncianu. Șef al secției de Medicină internă din cadrul instituției sanitare, medicul Cătălina Pălăncianu nu se află la prima experiență de acest gen. În perioada de tranziție de la sfârșitul anilor ’90 și începutul anilor 2000, când sistemul sanitar a fost marcat de schimbări legislative majore și reduceri de paturi, ea a devenit cel mai tânăr manager la conducerea spitalului romașcan. Coincidență sau nu, într-o perioadă la fel de tulbure – când soarta Spitalului Roman depinde de obținerea acreditării, astfel că în instituția sanitară se efectuează lucrări intense de renovare -, medicul Cătălina Pălăncianu vine din nou la conducere.
Cine este medicul Cătălina Pălăncianu
Managerul interimar al Spitalului Municipal de Urgență Roman s-a născut la 7 iunie 1967 și a terminat Facultatea de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Iași. Deși nu a mai avut în familie medici, ea spune că de mic copil s-a simțit atrasă de această profesie. „Părinții nu au intervenit în alegerea mea. Încă din timpul liceului am fost atrasă de această profesie. Am absolvit Facultatea de Medicină în 1991 și, cu excepția a trei ani de rezidențiat în medicină internă, am profesat doar la Spitalul Roman. De când activez la Roman, de-a lungul timpului cred că au fost transformări mari în viața medicală – ca, de altfel, în întreaga societate. Inițial, eu am fost angajată în Policlinica Roman, ca medic de policlinică, după care am dat examen pentru a deveni medic de secție în spital și, în cele din urmă, am dat examen pentru șefia de Medicină internă. Astfel că am prins foarte multe transformări. În perioada 1996-2000, am mai fost director la spital. Și atunci a fost o perioadă cu multe transformări legislative, s-au redus paturi, dar au fost și alte probleme”, a declarat managerul intermar la spitalului.
Medicul Cătălina Pălăncianu crede că, în momentul de față, activitatea spitalului este diversă și diversificată, iar personalul medical este bine pregătit să facă față din toate punctele de vedere. „Eu cred că vom reuși să ne facem respectați de oameni și să facem o echipă puternică. În ceea ce privește reclamațiile împotriva cadrelor medicale, eu cred că nu ar trebui să blamăm personalul medical, ci ar trebui să reflectăm și să analizăm fiecare caz în parte. Dacă cineva este vinovat, trebuie să plătească, dar nu este bine să se ia hotărâri pripite. Nu vreau să țin partea cadrelor medicale, dar nu cred că cineva din spitalul nostru vrea să facă rău cuiva, adică vine dimineața la serviciu cu gândul să facă rău”, a apreciat medicul Cătălina Pălăncianu.
În ceea ce privește minusurile spitalului, managerul interimar spune că, prin obținerea acreditării, spitalul ar obține un plus. Cât privește modul în care este privită ca femeie manager, ea conchide: „Poate că femeile care au această calitate sunt mai puțin obișnuite și le trebuie o doză mai mare de sacrificiu. Un bărbat, poate, s-ar putea descurca mai ușor, dar noi mai trebuie să avem grijă și de familie, pe lângă faptul că trebuie să-ți exerciți profesia și mai trebuie să fii și manager. Din punct de vedere profesional, dacă mă gândesc la pacienți, cel mai mult mă afectează atunci când văd cum viața se scurge printre degete. Și, cu cât îmbătrânim, cu atât ne marchează și mai tare”.
Comentarii