24 de nemţeni care au întrerupt studiile înainte de clasa a VIII-a vor primi subvenţii pentru a putea termina gimnaziul şi pentru a se înscrie, apoi, la un curs de calificare. Proiectul este derulat de AJOFM Neamţ, cu finanţare europeană n în evidenţele instituţiei există aproape 5.000 de persoane cu studii gimnaziale nefinalizate.
Nemţenii care nu au reuşit să termine măcar studiile gimnaziale şi, în lipsa unei diplome care să ateste că au terminat măcar opt clase, nu se pot înscrie la niciun curs de calificare, au şansa de a-şi continua studiile pe banii Uniunii Europene. Nu doar că vor putea să meargă gratuit la şcoală în cadrul unui program de tip „A doua şansă”, dar vor primi din partea finanţatorilor şi sume de bani care să acopere veniturile pe care le-ar fi realizat muncind în perioada în care vin la şcoală şi, dacă sunt nevoiţi să facă naveta, abonamentele pentru transportul la şcoală le vor fi decontate.
Finanţarea vine din fonduri structurale europene, printr-un proiect în care Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Neamţ este partener şi care are drept scop netezirea drumului către un loc de muncă pentru cei care, dintr-un motiv sau altul, au abandonat studiile înainte de clasa a VII-a. Proiectul se numeşte „SCoR – Servicii Complexe de Reintegrare”, iar printre partenerii AJOFM Neamţ se numără AJOFM Covasna, AJOFM Botoşani, Asociaţia ARTED Iaşi, Inspectoratul Școlar Judeţean (ISJ) Covasna şi ISJ Vrancea.
„În documentele instituţiei noastre figurează 4.396 de persoane cu studii incomplete. Fac precizarea că aceste persoane sunt luate dintr-o bază de date ce conţine informaţii despre persoanele care au apelat la serviciile AJOFM cel puţin o dată din anul 2002 până în prezent, şi nu are legătură cu stocul de şomeri de la sfârşitul lunii aprilie 2014”, a precizat purtătorul de cuvânt al AJOFM Neamţ, Dana Chirilă. „Dintre aceste persoane va fi stabilit grupul ţintă. Din cele aproape 5.000 de persoane cu studiile nefinalizate vor fi alese persoanele care au întrerupt şcoala în clasa a VII-a sau a VIII-a, cărora le va fi mai uşor să încheie studiile gimnaziale pe parcursul unui semestru sau al unui an de şcoală. Nu am stabilit încă zona judeţului în care va fi organizată grupa pentru cursurile «A doua şansă». Decizia finală va fi pentru zona în care grupul celor care corespund criteriilor va fi cel mai numeros”, a spus directorul executiv al AJOFM Neamţ, Daniel Chirilă.
Grupa care va începe cursurile prin programul „A doua şansă” din toamna anului 2014 va fi formată din 24 de elevi. În baza diplomei de opt clase, cursanţii se vor putea înscrie, apoi, la diverse cursuri de formare din cele pe care le organizează AJOFM Neamţ, astfel încât să obţină o calificare şi să aibă şansa de a-şi găsi un loc de muncă.
Comentarii