Prima paginăSocialSanatate

A cedat 50 de litri de sânge pentru a-i ține în viață pe semeni

Dimensiune text

Maricel Băcăoanu se numără printre veteranii donatorilor voluntari din Roman, cu 119 donări în 39 de ani.

Romaşcanul Maricel Băcăoanu a donat, până acum, aproape 50 de litri de sânge. Nu a contabilizat niciodată câte vieţi a salvat, sau câte lacrimi a şters de pe obrazul unor necunoscuţi, cu sângele său. „Am marea mulţumire că am putut ajuta oameni”, a spus Maricel Băcăoanu.

Povestea lui ca donator începe din noiembrie 1975, când se pregătea de însurătoare. „Aşa era atunci legea. Când depuneai documentele pentru însurătoare, trebuia să ai şi un buletin de analize medicale şi, dacă nu sufereai de anumite boli, trebuia să donezi sânge”, îşi aminteşte el. Dacă prima dată a fost mai de nevoie, şi-a făcut, apoi, un obicei din a dona sânge regulat. Fişa lui, groasă cât un dosar, aflată în evidenţa Centrului de Recoltare Roman, consemnează 119 donări. Fiecare cu aproximativ 450 de mililitri de sânge. „Dacă eu sunt sănătos şi pot să ajut un om, nu văd de ce să nu o fac. Am lucrat ca frezor la UMARO, care se numea atunci IMR, 42 de ani. Când eram tânăr, se organizau campanii de donare chiar la fabrică, veneau de la Piatra Neamţ caravane la serviciu, eram donatori cu sutele. Nu m-am dus să donez sânge pentru foloase materiale, am avut întotdeauna şi am din ce trăi. Eu nu sunt un om fricos, nu mi-e frică nici de ace, nici că o să leşin, nici că o să-mi fie mie rău dacă donez sânge. Știu că sângele se regenerează şi mai ştiu că oricând în viaţă poţi să fii pus în situaţia de a avea tu nevoie de sângele altcuiva. Am ajuns la 62 de ani sănătos, în putere şi o să donez sânge în continuare, atât timp cât am voie”, spune Maricel Băcăoanu.

O zi liberă şi şapte tichete de masă

În schimbul celor 450 de mililitri de sânge, donatorii primesc o zi liberă de la serviciu, plătită, şi şapte tichete de masă, în valoare de 9,35 de lei fiecare, şi un set suplimentar de analize la fiecare a treia donare, cu condiţia ca intervalul dintre două donări să nu depăşească mai mult de şase luni.

„Orice donator de sânge trebuie să îndeplinească unele condiţii de sănătate, să aibă o greutate de minim 50 de kilograme, să nu fi suferit de hepatită sau de alte câteva boli. Fiecare donator este evaluat medical înainte de a dona şi completează, de asemenea, un chestionar pe propria răspundere. Între două donări trebuie să existe un interval de cel puţin două luni”, a spus asistenta Cristina Apetrei, coordonatorul Punctului de Recoltare din cadrul Policlinicii Roman.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0