HomeEducatie

9,67 media de absolvire, dar a luat 3,75 la matematică

Evaluarea națională a absolvenților de clasa a VIII-a a scos în evidență cîteva situații cel puțin greu explicabile. În cazul a 82 de elevi din județ, între mediile de absolvire și cele de la evaluarea națională s-au înregistrat diferențe de cel puțin 5 puncte.

 

Cum poate fi posibil ca un absolvent care încheie cei patru ani de gimnaziu cu media 9,67 să ia la proba de matematică a Evaluării naționale nota 3,75, un absolvent cu media 9,21 să ia tot la matematică nota 3,40, iar un absolvent cu media 9,21 să aibă la Evaluarea naională media 4,47 ?

Conform statisticii realizate la nivelul Inspectoratului școlar Județean Neamț, în județul Neamț s-au înregistrat 82 de situații în care diferența dintre media obținută la Evaluarea Națională și media de absolvire a gimnaziului este de cel puțin 5 puncte. Dincolo de posibilitatea ca proba de matematică să fie un accident și candidatul să nu poată lucra la capacitate maximă din cauza emoțiilor, aceste diferențe readuc în discuție notarea la clasă după barem și subiectivitatea profesorilor, care acordă note nu doar după cunoștințele elevului.

Întotdeauna există diferențe între mediile de absolvire și mediile obținute la Evaluarea națională, în primul rînd pentru că în calculul mediei de absolvire intră multe discipline, nu doar matematica și limba română. În media de absolvire intră și educația fizică, desenul, muzica, la care, de obicei, elevii au note mari, dar și alte discipline la care absolvenții se pot descurca mult mai bine decît la matematică. Este de remarcat faptul că în cazul școlilor cu prestigiu, în cazul colegiilor naționale și al școlilor gimnaziale bine cotate, aceste diferențe sînt mici, de ordinul a cîtorva sutimi„, a spus inspectorul școlar general adjunct Liliana Georgescu.

Situația înregistrată la Evaluarea națională din acest an va fi analizată la nivelul inspectoratului școlar, activitatea din școlile în care s-au înregistrat situații deosebite urmînd a fi monitorizată de conducerea inspectoratului.

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • cadru didactic 10 ani ago

    Poate doamna varlan , fosta inspector general sa explice cum pot avea loc astfel de anomalii, dar ea se ocupa cu totul alte treburi cand era inspector numai de cele ale elevilor NU