Prima paginăSocial

9.000 de pensionari trăiesc cu mai puţin de 350 lei pe lună

Dimensiune text

Întocmirea unui dosar de pensie presupune adunarea unui număr foarte mare de acte. 9.751 de vârstnici au depus acest efort pentru a obţine mai puţin de 350 de lei pe lună.

Persoanele care au împlinit vârsta necesară pensionării sau îndeplinesc alte condiţii speciale pentru care se încadrează în drepturile de pensie, trebuie să se prezinte la Casa de Pensii cu următoarele acte: cerere pentru înscrierea la pensie pentru limita de vârstă (se găseşte la casa de pensii din municipiu); carnetul de muncă (original şi copie); carnetul de asigurări sociale (original şi copie); livretul militar (original şi copie); diplomă de studii (original şi copie); adeverinţă sau foaie matricolă (original şi copie) din care să rezulte durata normală şi perioada anilor de studii absolviţi la zi, precum şi certificarea absolvirii acestora; pentru persoanele care au urmat cursurile unor instituţii de învăţământ universitar în străinatate este necesară dovada recunoaşterii acestora de către statul român; adeverinţa privind sporurile şi adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă; adeverinţa privind condiţiile de muncă speciale şi/sau deosebite; dovada certificării stagiului de cotizare; procura specială pentru mandatar (unde este cazul); adeverinţă din care să rezulte data încetării calităţii de asigurat; acte pentru dovedirea calităţii de beneficiar al Decretului-lege nr. 118/1990, Legii nr. 42/1990 etc.; certificatele de naştere ale copiilor (original şi copie); alte acte necesare stabilirii dreptului de pensie, în funcţie de fiecare caz (pentru pensie de urmaş, de invaliditate, parţial anticipată sau anticipată). 

Vechimea în muncă acumulată în străinătate se adaugă la pensie

Unul dintre lucrurile foarte importante care trebuie cunoscute este că printre drepturile pe care le are un român care muncește legal în străinătate este acela de a-şi creşte pensia cu ajutorul cotizaţiei plătite pe parcursul perioadei petrecute în afara ţării.

Lucrătorii români care muncesc într-un stat al Uniunii Europene sau într-o regiune din Spaţiul Economic European trebuie să ştie că, începând cu 1 ianuarie 2007, ţara noastră este obligată să aplice prevederile regulamentelor comunitare în domeniul securităţii sociale.

Perioada de cotizare trebuie confirmată de instituţiile competente ale ţărilor în care salariatul a fost încadrat cu un contract de muncă. Casa de Pensii va face toate demersurile către autorităţile competente din regiunile din spaţiul comunitar pentru obţinerea tuturor informaţiilor legate de vechimea în muncă a persoanei.

Dovada vechimii în munca realizată de foştii asiguraţi ai sistemului de asigurări sociale din România până la data de 1 aprilie 2001, dată de la care evidenţa perioadelor de asigurare în sistemul public de pensii este deţinută, în format electronic, de casele teritoriale de pensii, se face cu ajutorul carnetului de asigurări sociale, carnetului de muncă, sau cu alte acte prevăzute de lege.

După ce instituţiile competente ale statelor membre implicate îşi comunică, prin intermediul formularelor standard de legătură, toate informaţiile necesare, acestea vor emite decizii proprii privind admiterea sau respingerea cererii de pensionare, decizii pe care le vor comunica instituţiei competente.

În iunie 2013, la ultima centralizare, erau înregistraţi 165.250 de pensionari în judeţul Neamţ, din care 115.661 pensionari cu pensii stabilite în sistemul public de pensii, 18.135 cu pensii stabilite din fostul sistem agricol, dintre care 9.751 cu o pensie de sub 350 de lei, 15.861 beneficiază de indemnizaţie socială acordată pensionarilor, 65 persoane beneficiază de pensii de serviciu şi 15.532 beneficiari de indemnizaţii acordate în baza unor legi speciale.

În luna august 2013, Casa Judeţeană de Pensii Neamţ a achitat drepturi de pensie în valoare de 103.775.000 lei.

În prezent, sunt în lucru circa 800 de solicitări de acordare drepturi iniţiale de pensii şi circa 1.000 cereri de recalculare. Admiterea sau respingerea cererii de pensionare se face prin decizie emisă de casele de pensii teritorială şi sectorială, în termen de 45 de zile de la data înregistrării cererii.

Conform legii care atestă plata pensiilor, „între data înregistrării cererii de acordare a drepturilor de pensie şi data primirii primei pensii, termenele pot varia în funcţie de elementele specifice fiecărei categorii, deoarece solicitantul trebuie să depună, după primirea deciziei, înscrisuri care atestă data încetării calităţii de asigurat sau încetării plăţii indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă”.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 3
 • FELICIA 8 ani

  Dragii mei,am lucrat in afara tarii cativa ani si cu toate documentele m-am prezentat la casa judeteana de pensii Neamt pentru calcularea pensiei comunitare.Acolo am primit vreo zece coale format A4 scrise pe ambele parti cu tot felul de legi si articole de nu cred ca cineva le da de capat vreo data.In cazul asta m-am apucat de lecturat, am intrebat cativa functionari de la relatii externe si m-au trimis tot la ghiseul 3 de unde plecasem de fapt.M-am lasat pagubas si am plecat cu toata bibliografia primita.Intreb, oare actele pe care le-am adus din tara in care am lucrat nor fi fost bune? pentru ce mai exista coreo electronic si de ce nu mi-a rezolvat problema functionara de la ghiseul trei ?

  • User 8 ani

   Sistemul nostru administrativ este plin de incompetenti. La ce te asteptati. Singura modalitate este sa te duci sa stai pe capul lor pana cand nu au incotro si te rezolva in vreun fel. Asa fac de fiecare data salariatii din administratie, daca li se pare putin mai complicat, sau necesita mai multa munca din partea lor, te trimit la alt ghiseu. Este un cerc vicios, pt ca majoritatea sunt ori slab pregatiti ori cu chef 0 de munca.

 • Cicerone 8 ani

  Un pensionar -350 lei (-)minus
  cel putin 60 lei intretinere (s-ar putea sa creasca pretul)(-)minus
  cel putin 30 lei gaz sau 100 lei iarna (s-ar putea sa creasca pretul)(-)minus
  cel putin 50 lei energie electrica (s-ar putea sa creasca pretul)(-)minus
  cel putin 30 lei cablu tv (s-ar putea sa creasca pretul)(-)minus
  impozite pe casa, etc.
  180 de lei pentru mancare si alte cheltuieli.
  Un somer neindemnizat – minus total.