HomeEconomie

800 de lei pentru un cercetător științific în domeniul agricol

Pasiunea pentru activitatea de cercetare din cadrul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Secuieni (foto) a ținut aproape specialiștii. Deși salarizarea acestora se face conform actelor normative din sistemul bugetar, performanța activității lor se transpune în ameliorarea unor noi soiuri de culturi vegetale.

 

 

Activitatea Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă (SCDA) Secuieni este finanțată din surse proprii. „Conform Legii 45/2009, modificată prin Legea 72/2011, ar trebui să primim fonduri de la stat pentru activitatea de cercetare. De doi ani, nu am primit nici un ban pentru finanțarea directă a activității de cercetare. Singurul suport material l-au constituit fondurile proprii: proiecte de cercetare cîștigate pe bază de licitație, proiecte din fonduri structurale, producerea materialului semincer de calitate superioară, precum și veniturile obținute din stația de prelucrare a semințelor și a fermei zootehnice„, a declarat doctor inginer Elena Trotuș, directorul SCDA Secuieni.

 

11 cercetători la Secuieni

 

Din cei 142 de salariați ai SCDA Secuieni, 46 desfășoară o activitate de cercetare, din care 11 sînt cercetători științifici. „Sîntem o unitate de cercetare și dezvoltare cu vechime și renume. Dorim să ne consolidăm colectivul. Specializarea și promovarea în grade științifice nu se pot realiza fără rezultate obținute prin cercetare. Numai că noi sîntem asimilați bugetarilor și am simțit efectul actelor legislative din sistemul bugetar, care a însemnat, în principal, reducerea salariilor cu 25%, precum și imposibilitatea de a face angajări. Faptul că salariile sînt foarte mici face ca domeniul să nu fie atractiv pentru tinerii specialiști. Este foarte greu să formezi specialiști și să poți să-i păstrezi„, spune directorul SCDA Secuieni.

Este suficient de spus că un cercetător științific are, la începutul carierei, un salariu de 800 de lei net. Chiar dacă stațiunea a avut la bugetul de stat datorii uriașe, salariații au investit încredere în directorul Elena Trotuș și nu au plecat. „În 2007, stațiunea avea datorii la bugetul statului de 2.700.000 de lei și plăți restante la furnizori de 1.500.000 de lei, conturi blocate și salarii restante de luni de zile. Deși a fost o perioadă dificilă, programul de cercetare-dezvoltare nu a fost întrerupt. Datoriile bugetare au fost achitate din surse proprii și, la acest moment, există bani în cont pentru derularea tuturor activităților„, a spus directorul Elena Trotuș.

 

Cînepa aduce profit și prestigiu

 

Renumele SCDA Secuieni este dat de realizările în cercetare, ultima realizare fiind în domeniul cînepii. Pasiunea pentru cercetare l-a determinat pe doctorul Constantin Găucă să se întoarcă la muncă, deși a ieșit la pensie. „Deținem materialul genetic pentru ameliorarea cînepii monoice, temă de cercetare de care se ocupă doctorul Constantin Găucă. Utilizarea cînepii s-a diversificat, folosindu-se, pe lîngă fibră, și uleiul extras din semințe, valorificat atît în alimentație, cît și în industrie. Au fost omologate de curînd soiuri noi de cînepă monoică, numite «Dacia Secuieni» și «Secuieni jubileu», care vor fi prezentate cu ocazia manifestărilor prilejuite de împlinirea, în acest an, a 50 de ani de existență a stațiunii„, a precizat directorul SCDA Secuieni.

Comentarii

WORDPRESS: 0