HomeSocialEducatie

8.000 de lei pentru bursierii Marsat, răsplata performanţei

Opt tineri merituoşi primesc răsplata muncii lor de la Vasile Balcan, director al Marsat. Omul de afaceri romaşcan acordă burse pentru anul şcolar în curs în valoare de 16.000 de lei.

Bursele Marsat, acordate de Vasile Balcan, director al Marsat elevilor merituoşi, dar fără posibilităţi materiale, vor face fericiţi, şi în acest an şcolar, opt tineri care cred în proiectul lansat de Ziarul de Roman „Investim în performanţă – investim în viitor”. Suma alocată de omul de afaceri romaşcan este de 16.000 de lei, bursele se plătesc semestrial, fiecare bursier Marsat urmând a primi câte 1.000 de lei la data de 20 decembrie 2013 şi 20 mai 2014. „M-au emoţionat şi m-au încântat calităţile acestor copii, adevăraţi eroi în lupta cu viaţa. Am deosebită admiraţie şi preţuire pentru cum au fost crescuţi şi educaţi şi mă bucur să pot sprijini efortul lor de a reuşi în viaţă prin acordarea burselor Marsat. Sunt sigur că tineri ca ei vor schimba în mai bine ţara şi oamenii”, crede inginerul Vasile Balcan, director al Marsat.

Bursierii Marsat pentru anul şcolar 2013-2014 sunt: 

Burse Marsat 01 - Elena BostanElena Bostan, elevă în clasa a XII-a A la Colegiul Tehnic „Miron Costin”, a fost întotdeauna cea mai bună din clasă. Anul trecut a obţinut locul II pe judeţ la olimpiada de limba română şi la olimpiada pe discipline de specialitate, ea fiind elevă la Turism şi alimentaţie publică. Îi rămâne timp să scrie şi versuri. Elena are acasă o situaţie specială. Părinţii săi sunt surdo-muţi, iar Elena şi sora ei mai mare se înţeleg cu mama şi cu tata doar prin semne. Doar mama ei lucrează, ca muncitor la o fabrică de confecţii, veniturile familiei fiind completate de indemnizaţia de handicap a tatălui. „Dorinţa mea cea mai mare este să urmez cursurile Facultăţii de Medicină. Știu că aş putea trece de examenul de admitere şi aş putea învăţa apoi în facultate. Doar că sunt foarte mulţi ani de studiu până când voi reuşi să fiu pe picioarele mele din punct de vedere financiar şi nu ştiu dacă părinţii mei ar putea susţine toate aceste cheltuieli. Îmi place ca tot ceea ce fac să fac bine şi părinţii mei să fie mândri de mine”, a spus Elena Bostan.

Burse Marsat 02 - Alexandra CalistruAlexandra Calistru este elevă în clasa a VIII-a la Școala Gimnazială „Vasile Alecsandri”. În fiecare an a încheiat şcoala cu coroniţă. Alexandra face atletism. În 2011, Alexandra a ocupat locul II la Campionatele naţionale de viteză, pe distanţa de 150 de metri, şi locul III pe distanţa de 50 de metri. În 2012 era deja campioană naţională la triatlon, în primul sezon, şi vicecampioană naţională în sezonul al doilea, iar după trecerea la o categorie superioară, de juniori II, I s-a clasat a treia pe ţară la 800 de metri. Programul ei, de la 10-14 ani: dimineaţa şcoală, apoi 3 kilometri pe jos de la Rediu la Bâra, autobuz până la Roman, antrenament, apoi drumul înapoi, autobuz şi 3 kilometri pe jos. Din clasa a VII-a s-a transferat la Școala „Vasile Alecsandri” şi stă în gazdă. Doar o singură medie de 9 i-a „stricat” media generală. Alexandra nu vede deloc cu ochiul drept. Părinţii Alexandrei trăiesc doar din ceea ce le oferă munca în gospodărie. Toate greutăţile prin care trece Alexandra au întărit-o. „Știu că trebuie să lupt şi să trec peste toate, pentru ca într-o zi să îmi fie mai bine”, spune micuţa campioană.

Burse Marsat 03 - Lacramioara CiocanIuliana Lăcrămioara Ciocan, clasa a XII-a la Liceul cu Program Sportiv, are mari şanse de a termina liceul ca şefă de promoţie. De loc din Hociungi, comuna Moldoveni, Lăcrămioara a plecat de acasă de la 11 ani, pentru că a vrut să îmbine cartea cu sportul. A început să facă handbal. În fiecare zi, după ce termină cursurile, Lăcrămioara are două ore de antrenament, după care se apucă de lecţii. Pe lângă rezultatele sportive, are diplome de la toate concursurile la care a participat şi de la care s-a întors cu premii: Concursurile de eseuri „Europa – casa noastră”, „Eternul feminin” sau olimopiadele şcolare. Lăcrămioara îşi doreşte să ajungă poliţistă. „Îmi place corectitudinea, disciplina. Este o meserie care cred că mi s-ar potrivi”, spune Lăcrămioara. Ca să poată ajunge acolo unde îşi doreşte, Lăcrămioara învaţă pe rupte la limba română şi la istorie, discipline de examen la Școala de Poliţie. „La proba fizică mă ajută foarte mult antrenamentele din liceu. Pentru celelalte discipline voi învăţa, ca şi până acum, singură, nu-mi permit să fac meditaţii. Tocmai de aceea mi-am propus să merg în acest an şi la olimpiada de istorie”, a spus Lăcrămioara Ciocan.

Burse Marsat 04 - Paul LucaciPaul Lucaci a ales specializarea electronică şi automatizări, de la Liceul Tehnologic „Vasile Sav”, deşi media la admitere îi permitea să meargă la un liceu teoretic. El locuieşte în Sagna şi, cu toate că mereu a fost navetist, nu a avut niciodată absenţe. Cu toate că nici unul dintre părinţi nu lucrează şi familia se descurcă cu ceea ce are pe lângă gospodărie, Paul visează la facultate. „Aş vrea să fac o facultate de inginerie în domeniul electronicii. Sper să pot obţine o bursă la o facultate de peste hotare şi să plătesc o parte din cheltuieli lucrând după cursuri. Nu pentru că nu aş avea încredere în şcoala din România, dar, ca student şi, apoi, absolvent al unei facultăţi din străinătate, ai mai multe şanse de a-ţi găsi o slujbă bună”, a spus Paul.

Burse Marsat 05 - Madalina AntonMădălina Anton este elevă în clasa a IX-a la Colegiul Tehnic „Petru Poni”, la profilul economic. Este din Nisiporeşti şi, deşi este liceu şi la ea în sat, a preferat o navetă de mai bine de 20 de kilometri, care costă 210 lei pe lună, pentru că îşi doreşte foarte mult să înveţe. Mădălina mai are doi fraţi mai mici, care învaţă la şcoala din sat. Familia se întreţine cu ceea ce cultivă pe lângă casă şi cu alocaţiile copiilor. „Mădălina a fost ani de zile copilul care nu a dat înapoi la nicio acţiune organizată la şcoală, indiferent că a fost vorba de participări la olimpiade, la matematică, la religie, la limba română, la diferite concursuri sau activităţi sportive sau artistice. Toate le-a făcut cu plăcere şi cu multă uşurinţă. Am apreciat foarte mult interesul deosebit al familiei pentru şcoală şi pentru educaţie. Chiar dacă părinţii nu au studii deosebite şi nici mijloace financiare, şi-au sprijinit copiii şi au făcut tot ce le-a stat în putinţă pentru a le oferi şansa de a-şi construi singuri o viaţă mai bună”, a spus diriginta Mădălinei din anii de gimnaziu, profesoara Cătălina Ciuştea.

Burse Marsat 06 - Teodora ArabuTeodora Arabu este în clasa a III-a la Școala de Artă „Sergiu Celibidache” şi de trei ani cântă la pian. Ea participă din 2011 la cursurile de perfecţionare pianistică de la Centrul de Cultură Budeşti, timp în care a obţinut Marele premiu şi diploma de excelenţă la concursul „Pro Piano România”, în 2012, Premiul I absolut la concursul de pian „Carl Czerny”, la ediţia din 2012 şi la ediţia din 2013, Premiul absolut de interpretare la Concursul de interpretare instrumentală „Piano Craiova”, Premiul I absolut la Concursul Internaţional de Pian şi Compoziţie „Carl Filtsch”, iulie 2013, de la Sibiu. „Teodora Arabu merită din plin ajutorul şi încurajarea celor din jur, pentru că este deja un model pentru colegii săi şi un simbol pentru ceea ce ne dorim cu toţii să vedem în noile generaţii: dăruire în muncă, curaj şi voinţă, dorinţa vie de a dărui celorlalţi din frumosul său sufletesc”, a spus maestrul Iulian Trofin, mentorul Teodorei la Centrul de Cultură Bodeşti.

Burse Marsat 07 - Robin CiocanRobin Ciocan, merge zilnic, cu cele două surioare, la Școala „Sergiu Celibidache”. Robin, elev în clasa a VI-a, cântă la trompetă, Andra este în clasa a V-a şi cântă la flaut, iar Alina este elevă în clasa I şi cântă la pian. Cei trei copii fac naveta de la Miron Costin, Se trezesc în fiecare dimineaţă la ora 5 şi jumătate sau, în cel mai fericit caz, la 5.45. Autobuzul îi lasă la staţia de pe strada Sucedava, la Tic Tac. De acolo, traversează pe jos aproape întregul oraş până la Școala de Artă „Sergiu Celibidache” şi, la ora 8 fix, toţi sunt în clasă. Ajung acasă la ora 17. Chiar dacă nu toţi au acelaşi orar şi cea mică termină de multe ori orele mai devreme, niciodată nu pleacă de la şcoală decât împreună, când traversează din nou oraşul aspre staţia de autobuz.Părinţii, fără venituri, abia au reuţit să le plătească naveta lunară, de 500 de lei.

„Robin este un elev extraordinar. Deşi face în fiecare zi un drum aşa de lung, niciodată nu a întârziat la ore sau nu s-a scuzat vreodată că nu se simte bine. Este unul dintre foarte puţinii copii care citesc. Este pasionat de lectură, chiar şi în pauză, când alţi colegi se joacă sau aleargă prin clasă, el citeşte. Pentru câte cărţi a împrumutat de la biblioteca şcolii, nu mai sunt rânduri de completat în fişa lui de la bibliotecă. Anul trecut şcolar l-a încheiat cu media 9,88, a luat premiul I. Este un elev aşa cum şi-ar dori orice profesor”, a spus profesoara Camelia Goşman, diriginta lui Robin.

Burse Marsat 08 - Denisia EnacheDenisia Enache este în clasa a XI-a A la Liceul Tehnologic „Vasile Sav”, la profilul matematică – informatică. Pentru că distanţa de la Bozieni la Roman era prea mare pentru a putea face naveta în fiecare zi, părinţii au ales soluţia de a plăti o gazdă în oraş. „Trecerea spre liceu a fost dificilă, mi-a venit greu să mă acomodez şi cu programul de liceu şi cu faptul că nu eram acasă”, spune Denisia. Aceasta nu a împiedicat-o însă să înveţe foarte bine la şcoală şi, după ce îşi face temele, să aibă timp să îi ajute şi pe ceilalţi. „O dată sau de două ori pe săptămână merg la Centrul de zi de la «Iubire şi speranţă». Îmi place foarte mult să lucrez cu copiii. Consider că fiecare dintre noi ar trebui să-şi facă timp pentru voluntariat, indiferent de domeniul în care se implică, pentru că nu putem trăi singuri. Când faci voluntariat înseamnă că îţi pasă de cei din jur”, spune Denisia. Pentru că îi place foarte mult să lucreze cu copiii, ea ar vrea să fie educatoare. „Am avut de multe ori ocazia de a sta cu copii, am fost bonă de ocazie pentru vecini, pentru cunoştinţe. Mi-am dat seama că îmi place şi vreau să fiu educatoare, să fac din asta o meserie”, a spus Denisia Enache.

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • Felicitări, stimă și admirație, dle Vasile Balcan!…sunteți un cetățean care face cinste Romanului, cu fapte de omenie care vor schimba în bine destinele unor copii.
    Fiind specialist în agricultură, vă rog, cu puterea pe care o aveți-acționați și pentru „împădurirea” orașului…și nu exagerez, mai ales că de două decenii se tot taie, dar nu se pun decât ici-colo, câteva nuiele în loc de pomi…avem buturugi văruite, avem
    „mâncător de cioate” dar nu și plantator de pomi.Unele specii rare, nu sunt evidențiate…
    Așa cum pământul se măsoară în hectare,vinul în hectolitri, pomul se numără cu milionul…ne trebuie f. mulți pomi-tei,platani,castani,salcâmi…acum mai nou-paulownia.
    Închei, spunând: Glorie eternă celor care au plantat brazii de la primărie!…ca să avem ce admira azi…urmați-le exemplul și veți fi pomenit!