Prima paginăEconomie

50 de milioane de euro pentru ferme de familie

Dimensiune text

Luna aceasta vor fi puse la bătaie 50 de milioane de euro pentru finanțarea fermelor familiale. Ministerul Dezvoltării vrea să-i ajute pe fermieri și cu documentația aferentă.

 

 

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) urmează să lanseze, începând cu mijlocul lunii iunie, o sesiune de depunere proiecte pentru Măsura 121 „Modernizarea exploatațiilor agricole” din PNDR care se adresează fermelor de familie. Ferma de familie produce pentru consumul propriu, iar surplusul este comercializat. Activitățile din cadrul fermei sunt realizate, în principal, de către membrii familiei. Dimensiunea economică a fermei de familie poate fi între  două și 50 de UDE (unitatea de dimensiune economică ce exprimă dimensiunea unei exploatații agricole determinată pe baza marjei brute standard a exploatației). În cadrul sesiunii pentru care sunt alocate 50 milioane euro vor fi finanțate aproximativ 1.000 ferme de familie, cu o valoare maximă eligibilă a proiectului de 125.000 euro, din care până la 50.000 euro sprijin nerambursabil prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR).

Pot depune proiecte persoane fizice, cu condiția autorizării înaintea semnării contractului de finanțare, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau familiale și alte tipuri de beneficiari eligibili în cadrul măsurii 121.

Pentru a veni în sprijinul fermierilor interesați să acceseze această măsură, MADR intenționează să pună la dispoziția potențialilor beneficiari, cu titlu gratuit, proiecte model și informații documentate tehnic pentru ferme de legume în câmp și în spații protejate, ferme de vaci de lapte, ferme de creștere și îngrășare porcine și ferme de găini ouătoare. Pentru asigurarea cofinanțării, beneficiarii vor avea posibilitatea de a contracta credite printr-un fond de creditare creat de MADR, facilitând, astfel, necesarul de cofinanțare a proiectelor.

MADR are în vedere reducerea timpului de accesare a finanțării proiectelor fermelor de familie prin asigurarea, la o locație unică, a consilierii și asistenței, atât pentru obținerea sprijinului prin PNDR, cât și a creditului.

[sam id=”3″ codes=”true”]

COMENTARII

WORDPRESS: 0