Prima paginăSocial

5.000 de copii din județul Neamț au părinții plecați în străinătate

5.000 de copii din județul Neamț au părinții plecați în străinătate

Dimensiune text

 

 

În județul Neamț, potrivit datelor raportate de primării, există aproximativ 5.000 de copii ai căror părinți sunt plecați în străinătate. Dintre aceștia, aproape 1.000 au ambii părinți plecați, restul având câte un părinte absent. Cei mai mulți dintre copii se află în îngrijirea rudelor până la gradul IV, dar sunt și copii care se află în sistemul de protecție din județ, ei fiind în plasament familial, la asistenți maternali profesioniști, în centre rezidențiale etc, arată datele Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Neamț.

Potrivit statisticilor și studiilor, copiii care rămân acasă în grija bunicilor, rudelor, vecinilor sau în sistemul de protecție, prezintă un risc crescut de abandon școlar, de comunicare defectuoasă, de dezvoltare a depresiilor sau chiar apariția tendințelor suicidare, probleme comportamentale, expunerea la anumite situații de risc precum o viață sexuală precoce, consum de droguri sau alte substanțe interzise, etc.

„DGASPC Neamț a derulat în ultimii ani mai multe proiecte în parteneriat cu diverse ONG-uri sau instituții publice cu scopul de a informa și consilia părinții asupra obligațiilor pe care le au, de a informa asupra consecințelor pe care separarea familiei o poate avea asupra copiilor dar și proiecte ce au oferit servicii concrete precum o masă caldă zilnic, programe de tip «școală după școală», ajutor la lecții, consiliere psihologică, servicii de logopedie, etc. De asemenea, colaborăm cu toate unitățile de învățământ din județ iar acolo unde este nevoie, oferim prin intermediul serviciilor specializate de la nivelul Direcției consiliere psihologică tuturor copiilor aflați în dificultate”, precizează reprezentanții DGASPC Neamț.

 

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0