Prima paginăEducatie

5.000 de copii cresc fără părinți

4.957 de elevi din Neamț au părinții plecați la muncă în străinătate. Școlile sînt invitate să-i implice în activități de consiliere. Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Săbăoani se află deja în al doilea an de derulare a unui proiect dedicat copiilor cu părinți în străinătate.

 

 

Conform celei mai recente statistici realizate de Inspectoratul Școlar Județean Neamț, 4.957 de elevi din județ au părinții plecați la muncă în străinătate. Copiii aflați în țară sînt, în cel mai bun caz, în grija unor rude foarte apropiate, cum ar fi bunici, unchi sau mătuși, dar nu puține sînt cazurile cînd frații se descurcă singuri în lipsa părinților, responsabilitățile căzînd, de obicei, în seama celui mai mare dintre ei. Cei mai mulți dintre acești copii provin din Roman și din zonele învecinate, unde există comunități mari de credincioși catolici, cel de-al doilea pol al județului în această privință fiind în zona orașului Roznov.

Fenomenul urmează să fie monitorizat lunar de reprezentanții inspectoratului școlar, statistica urmînd a fi reactualizată la sfîrșitul primului semestru de școală. „Fenomenul este în regres în comparație cu anii trecuți, cînd numărul elevilor ai căror părinți erau plecați la muncă peste hotare trecea de 6.000. Toate aceste cazuri sînt cunoscute la nivelul unităților de învățămînt, fiecare caz fiind monitorizat, astfel încît să fie cunoscută starea socială a copilului, țara în care sînt plecați părinții, persoanele în grija cărora este lăsat copilul. Acolo unde este nevoie, școala intervine prin consiliere pedagogică, pentru a-i asigura copilului confortul psihologic, sau, dacă este cazul, pot fi și intervenții de ordin material„, a spus inspectorul școlar Eugen Dinu Vasiliu, care se ocupă de prelucrarea acestor statistici.

La Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” Săbăoani, una dintre școlile în care învață mulți dintre copiii ai căror părinți lucrează în străinătate, realitatea din sălile de clasă a determinat conducerea unității școlare să ia măsuri înainte ca acestea să fie obligatorii prin directive. 40 de copii cu părinții plecați la muncă în străinătate sau din familii cu venituri mici au participat, timp de un an de zile, la activități în cadrul proiectului „Îngeri fără zîmbet”.
În cadrul proiectului, ne-am focalizat pe elevii de clasa a IV-a și a V-a, nivel la care știam, din experiența anilor anteriori, că se pierd cei mai mulți dintre copiii care nu beneficiază de sprijin. Am organizat activități remediale de două ori pe săptămînă, la care au participat profesori din școală, dar și elevi de liceu. Rezultatele au depășit așteptările noastre. Ne-am propus un procent de promovabilitate de 95% și am avut 100%. Dincolo de asta, am văzut cum copiii participanți s-au deschis, nu doar că au învățat să scrie corect sau să calculeze. Au devenit mai comunicativi, au început să aibă încredere în ei, au învățat reguli simple de comportament pe care nu le știau, pentru că nu aveau acasă pe cineva care să îi învețe„, a spus profesoara Ioana Ciobanu, director adjunct al Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri”, coordonatoarea proiectului.

Proiectul ar fi trebuit să se încheie în luna octombrie și, chiar dacă a doua tranșă a finanțării nu a ajuns încă la Săbăoani, toți cei implicați au decis să continue proiectul și în cel de-al doilea an.
Ar fi păcat să nu continuăm. Atît profesorii, cît și liceenii voluntari își doresc să continue și chiar ne-am propus activități noi, cum ar fi implicarea copiilor în ateliere de pictură și de teatru, care să-i ajute în dezvoltarea emoțională. Impresionantă mi s-a părut și implicarea comunității. S-au oferit sponsori care să achite contravaloarea pachețelului pe care îl ofeream în pauză„, a spus profesoara Ioana Ciobanu.

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0