Prima paginăEconomie

4.000 de șomeri se bat pentru 28 de locuri de muncă

Dimensiune text

La sfârșitul anului 2012, în județul Neamț erau 11.076 șomeri, dintre care 6.692 nu mai primesc nici un fel de indemnizație. Rata șomajului în rândul populației active civile din județ era de 5,63%.

 

 

Chiar dacă cifrele arată înspăimântător și fiecare dintre cei mai bine de 11.000 de șomeri duce în spate o poveste nefericită, statistica are și o parte bună: rata șomajului este mai mică decât media pe țară.
Dacă împărțim șomerii Neamțului pe zonele județului, zona Romanului nu stă prea bine: 3.960 de șomeri, din care 2.689 neindemnizați. Marea majoritate a celor care îngroașă rândurile șomajului este din mediul rural. Municipiul Roman are 1.012 oameni fără locuri de muncă, ponderea șomerilor în cadrul populației stabile fiind de 2,13%.
La țară, însă, ponderea celor care nu au de muncă trece și de 12%. Așa se întâmplă, de exemplu, în comuna Văleni, unde sunt înregistrați 135 de șomeri, din care doar cinci sunt indemnizați, ponderea șomerilor fiind de 12,48% din populația stabilă. Tot cu un procent de peste 12% se poate „lăuda” și comuna Oniceni, unde sunt 221 de șomeri, din care opt primesc indemnizație. La polul opus se află comune ca Gherăești, unde sunt doar 78 de șomeri, dintre care 54 primesc indemnizație, sau Cordun, cu un procent de șomeri de 1,85%.

Indiferent dacă sunt din mediul rural sau de la oraș, șomerii au, cel puțin deocamdată, puține șanse de angajare: oferta locurilor de muncă din această săptămână prezentată de Agenția Locală de Ocupare a Forței de Muncă era foarte „subțire”. Doar 28 de locuri de muncă.

COMENTARII

WORDPRESS: 0