Prima paginăRural

33 de ani în administrație, de la secretar la viceprimar

Dimensiune text

Secretarul Primăriei Bozieni, Dorel Bălțătescu (foto), a trecut toate treptele profesionale ale administrației.

 

O vorbă străveche spune că „toamna se numără bobocii„. Deși mai sînt trei luni pînă la debutul anotimpului la care face referire proverbul, pentru Dorel Bălțătescu, secretarul Primăriei Bozieni, toamna este început și bilanț. Început – pentru că s-a născut pe 22 septembrie 1947, în comuna Bozieni, și bilanț – pentru că, începînd cu 1 octombrie 2012, va ieși la pensie.

Pînă să ajungă să lucreze în administrație, Dorel Bălțătescu a fost profesor la Școala Bozieni și apoi, contabil-secretar. Începînd cu 1 iunie 1979 a schimbat secretariatul din școală cu cel din primărie. Propunerea a venit din partea conducerii biroului executiv al Consiliului Popular Bozieni. „Am stat în postul de secretar pînă în noiembrie 1979, pentru că exista o situație de incompatibilitate ca urmare a faptului că soția era primarul comunei. Ulterior, s-a creat o funcție de referent administrativ, post pe care l-am ocupat pînă în 1982, cînd am devenit viceprimar. Soția născuse și a renunțat la post, deci nu mai exista nici o problemă legată de incompatibilitate„, povestește Dorel Bălțătescu, secretarul Primăriei Bozieni.

După ce și-a dus mandatul de viceprimar la sfîrșit, Dorel Bălțătescu a revenit pe funcția de secretar, devenită vacantă, funcție pe care și-a păstrat-o pînă astăzi.

 

Absolvent de administrație la 63 de ani

 

Experiența dobîndită de Dorel Bălțătescu în administrația locală din două regimuri, diferite ca organizare și legislație, îi dau posibilitatea să facă diferența. „Principala activitate din administrația publică de dinainte de 1990 era realizarea fondului de stat, adică a indicatorilor de plan stabiliți pentru toate produsele: de la animale pînă la sticle, borcane și hîrtie. A fost o perioadă grea. Trebuia să încheiem contracte cu oamenii. La cinci oi, de exemplu, omul trebuia să contracteze cu statul o oaie sau un miel. Și la cereale era la fel. Ni se cerea să realizăm în comună între 5.000 – 10.000 de kilograme de boabe de porumb la hectar, ori noi abia reușeam în anii buni 4.000 de kilograme„, spune Dorel Bălțătescu.

Îndatoririle secretarului de primărie de după 1990 s-au schimbat. „Astăzi se pune accent mai mult pe problemele sociale ale comunității. Legislația actuală, în permanentă schimbare, te obligă să fii documentat în toate domeniile. Am satisfacție cînd solicitarea omului și-a găsit rezolvare„, spune secretarul Primăriei Bozieni.

Vîrsta nu l-a împiedicat să aprofundeze cunoștințele în administrație. La 59 de ani, s-a înscris la Facultatea de Administrație Publică, pe care a absolvit-o fără probleme. Un singur regret are: „Am înaintat în vîrstă și trebuie să ies la pensie. De asta îmi pare cel mai rău. În rest, sînt un om împlinit„, a spus secretarul.

Cei doi nepoți, cultivarea pămîntului și creșterea animalelor vor fi preocupările lui Dorel Bălțătescu după ce va încheia activitatea în slujba căreia a fost timp de 33 de ani.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0