Prima paginăEducatieRural

32 de comune vor primi mini-autocare şcolare

Dimensiune text

Autovehiculele au o capacitate de 28 plus 2 locuri şi au fost achiziţionate de Ministerul Dezvoltării. Nouă comune din zona Roman vor primi mini-autocare şcolare. 

Transportul elevilor se va face în comunele din judeţul Neamţ cu ajutorul autobuzelor şcolare. Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), Liviu Dragnea, a anunţat că a fost instituit cadrul legal pentru achiziţionarea de mini-autocare, care vin să completeze parcul auto naţional folosit pentru transportul elevilor.

Instituţia Prefectului Neamţ a centralizat situaţia localităţilor unde este nevoie de un microbuz pentru preşcolarii şi elevii care locuiesc la distanţe mari de şcolile în care învaţă. Lista cu microbuze şcolare s-a făcut ţinând seama de solicitările făcute anterior de către primarii comunelor. „Pe lista necesarului de mini-autocare sunt trecute 32 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Neamţ. De menţionat este faptul că aceste mijloace de transport sunt repartizate de Ministerul Dezvoltării primăriilor, şi nu şcolilor”, a precizat profesor Elena Laiu, inspector şcolar general adjunct în cadrul Inspectoratului Școlar Judeţean (ISJ) Neamţ.

Motivul pentru care s-a decis achiziţionarea unor mijloace de transport mai mari, cu o capacitate de 28 plus 2 (şofer şi ghid), se datorează numeroaselor adrese făcute de primari, directori de unităţi de învăţământ şi părinţi, în care se semnalau condiţiile improprii în care sunt transportaţi copiii, în microbuze şcolare subdimensionate.

Dintre cele 32 de unităţi administrativ-teritoriale care vor primi mini-autocare, nouă sunt din zona Roman: Bîra, Făurei, Icuşeşti, Ion Creangă, Români, Oniceni, Stăniţa, Valea Ursului şi Văleni.

Anul trecut, judeţul Neamţ a primit 38 de microbuze şcolare noi pentru transportul elevilor din zona rurală. Mijloacele de transport, cu o capacitate de 16 plus 1 locuri, au fost repartizate în două etape: 16 în perioada iulie – septembrie şi 22 în perioada octombrie – decembrie.

Contractul pentru achiziţionarea de autobuze şcolare a fost încheiat de MDRAP în toamna anului 2014 şi prevede livrarea, în perioada ianuarie – martie 2015, a unui lot de 100 de microbuze şcolare, de 28 plus 2 locuri. În cadrul aceleiaşi proceduri de achiziţie, au mai fost contractate alte două loturi de autovehicule – 300 de microbuze cu 16 plus 1 locuri şi 65 de microbuze tip 16 plus 1 – pentru sportivi. Acestea se adaugă celor 500 de microbuze livrate anul trecut. În prezent, MDRAP are în derulare o a treia achiziţie, pentru încă 1.016 autovehicule. Se estimează că anul acesta vor circula la nivel local 1.981 de microbuze achiziţionate prin MDRAP.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0