Prima paginăSocialSanatate

239 de cazuri noi de copii cu handicap, înregistrate anul acesta

Dimensiune text

În evidenţele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Neamţ s-au înregistrat, în primele zece luni ale acestui an, 239 de cazuri noi de copii cu handicap. Cei mai mulţi dintre aceştia aveau afecţiuni mintale, fiind 73 în această situaţie. 60 de copii aveau boli asociate, iar 54 sufereau de afecţiuni somatice (organe interne sau tumori). În aceeaşi perioadă s-a înregistrat şi decesul a 11 copii cu dizabilităţi, cinci dintre aceştia suferind de afecţiuni somatice. Doi aveau probleme mintale, iar patru aveau boli asociate.

Serviciul de Evaluare Complexă a Copilului a înmânat, în perioada ianuarie-octombrie, sute de fluturaşi informativi în vederea orientării şcolare şi profesionale a copiilor cu cerinţe educaţionale speciale, a consiliat părinţii, a făcut evaluări psihologice ale copiilor, a întocmit şi transmis documentaţia către Centrul Judeţean de Asistenţă Educaţională Neamţ.

La data de 31 octombrie 2015, în evidenţele DGASPC Neamţ existau 1.869 de copii cu handicap neinstituţionalizaţi, dintre care 1.086 erau băieţi, iar 783 erau fete. Cei mai mulţi erau la grupa de vârstă 10-14 ani, adică 278 de fete şi 355 de băieţi. Distribuţia pe localităţi este următoarea: Piatra Neamţ – 361 de copii cu handicap, Roman – 183, Tîrgu Neamţ – 75, Bicaz – 22, iar Roznov are 27 de copii încadraţi în grad de handicap.

În zona Roman, comuna Tămăşeni are cei mai mulţi copii cu handicap

Cel mai mare număr de copii cu handicap în mediul rural se găseşte în zona Roman, pe primul loc fiind comuna Tămăşeni, cu 47 de cazuri, urmată de Săbăoani (40), Valea Ursului (31), Doljeşti (29). Cei mai puţini copii cu handicap se înregistrează pe Valea Muntelui. În comuna Grinţieş este un singur copil cu dizabilităţi, în comunele Ceahlău şi Dămuc sunt câte şase cazuri, în Bicazu Ardelean sunt 10 copii cu handicap, iar în Bicaz Chei sunt 13.

„O parte din populaţia judeţului suferă de diverse dizabilităţi şi acest lucru ar trebui să ne motiveze pe toţi să facem eforturi pentru a integra aceste persoane în mediul social şi economic, fiecare dintre ele putând aduce valoare comunităţii din care provine. În ultimii ani, s-au făcut schimbări uriaşe în domeniul îngrijirii şi asistenţei persoanelor cu dizabilităţi, dar mai avem de lucru pentru a elimina barierele şi îngrădirile de orice fel cu care sunt înconjurate, cel mai important fiind schimbarea mentalităţii”, a declarat Cristina Păvăluţă, director general al DGASPC Neamţ.

Copiii cu dizabilităţi din judeţ pot beneficia gratuit de servicii de consiliere, evaluare psihologică şi de o serie de terapii specifice destinate recuperării, fie în centrele din structura DGASPC Neamţ, fie la domiciliu, o echipă mobilă deplasându-se periodic la beneficiari.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0