22 de copii părăsiţi în spitalele din Neamţ

HomeSocial

22 de copii părăsiţi în spitalele din Neamţ

 

copilDatele centralizate de Biroul de prevenire a abandonului şi instituţionalizării copiilor aflaţi în situaţii de risc, din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Neamţ, arata că în perioada 1 ianuarie – 30 aprilie 2016 au fost 22 de cazuri de copii părăsiţi în unităţile sanitare din judeţ. Cei mai mulţi au fost lăsaţi în Spitalul Judeţean Neamţ, care a sesizat DGASPC pentru 13 copii părăsiţi. Alţi şase au fost lăsaţi la Spitalul Roman, doi la Spitalul Tîrgu Neamţ şi unul a fost părăsit în Spitalul Cuza Vodă din Iaşi. În cazul tuturor acestor copii, specialiştii Biroului de prevenire au demarat procedurile pentru reintegrarea în familia lor biologică, reuşindu-se acest lucru pentru opt copii. Pentru alţi doi s-a impus instituirea măsurii de protecţie la asistenţi maternali profesionişti iar un copil a fost dat în plasament familial. Celelalte 11 cazuri de copii părăsiţi se află încă în lucru, specialiştii Direcţiei făcând demersuri fie în vederea reintegrării în familiile biologice, fie în vederea instituirii unor măsuri de protecţie. Toţi cei 11 copii sunt spitalizaţi în secţiile de Pediatrie sau Neonatologie ale unităţilor sanitare, până la rezolvarea situaţiei lor.

De asemenea, în primele patru luni din acest an, DGASPC Neamţ a fost sesizată de Spitalele Piatra Neamţ şi Roman cu privire la 47 de cazuri de mame minore, dintre care 17 au vârste cuprinse între 14 şi 16 ani. Acestea din urmă au beneficiat de consiliere psihologică individuală. Ca urmare a evaluărilor făcute, s-a stabilit că majoritatea mamelor minore sunt responsabile şi îşi asumă rolul parental, cu ajutorul familiilor şi al partenerilor de viaţă. Autorităţile publice locale au mai sesizat DGASPC şi despre cazurile a opt gravide în situaţii de risc de părăsire a copiilor, provenind din familii cu probleme socio-economice, şi acestea beneficiind de consiliere psihologică individuala.

„Este evident că, în ultimii ani, asistăm la o diminuare a fenomenului copiilor părăsiţi, dar cu siguranţă că suntem departe de situaţiile ideale, în care părinţii îşi asumă cu responsabilitate şi grijă rolul. Nicio instituţie de îngrijire nu poate suplini mediul familial, afecţiunea şi ocrotirea părintească, iar calitatea îngrijirilor nu poate înlocui dragostea mamei şi nici nu poate elimina efectele negative asupra copiilor. De aceea trebuie să facem totul pentru a face să funcţioneze corect şi coerent componenta socială, astfel încât să fie diminuat sau, chiar, eradicat abandonul, forma extremă de maltratare a copilului, cu consecinţe dramatice pe termen lung”, a precizat Cristina Păvăluţă, directorul general al DGASPC Neamţ.

 

Comentarii

WORDPRESS: 0