Anual, în întreaga lume, pe data de 3 decembrie este marcată Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități. Este o zi de conștientizare, de înțelegere a importanței empatiei și respectului pe care îl necesită aceste persoane, fiind totodată și un bun prilej de a aduce în atenția opiniei publice a conceptului de egalitate de șanse, de toleranță și acceptare. Această zi specială a fost marcată, vineri, în toate centrele destinate persoanelor cu nevoi speciale din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Neamț în semn de solidaritate și susținere a drepturilor acestora la o viață demnă, normală și independentă, informează reprezentanții DGASPC Neamț.
Astfel, copiii, tinerii și adulții cu dizabilități aflați în grija instituției au participat la diverse activități tematice, precum prezentarea unor materiale informative cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilități, discuții individuale, programe artistice, audiții de colinde, jocuri de societate și mese festive. De asemenea, Centrul de Recuperare de zi pentru copilul cu dizabilități Piatra Neamț a ales această zi specială pentru a organiza o acțiune de mediatizare a serviciilor oferite în comunitate, distribuind în centrul orașului pliante și flyere informative.
„Alături de noi, în Neamț, trăiesc cel puțin 20.000 de persoane care au o formă sau alta de dizabilitate. Din păcate, acești oameni au de înfruntat nu doar obstacolele fizice induse în mod direct de problemele lor, ci și obstacole izvorâte din atitudinea discriminatorie și lipsită de toleranță a celorlalți. Practic, dizabilitatea a devenit rezultatul barierelor ridicate de comunitate în fața persoanelor cu nevoi speciale. Este momentul să facem o schimbare în atitudinea noastră, în modul nostru de a gândi. Este nevoie să ne deschidem inima și mintea și, astfel, vom putea oferi semenilor noștri o lume mai bună, mai sigură și lipsită de bariere. În această zi specială, aș vrea să transmit toate gândurile bune persoanelor cu nevoi speciale care, prin curajul și tenacitatea lor, sunt adevărate modele de viață, demonstrându-ne zilnic că abilitatea este cea care ne definește și nu dizabilitatea. La mulți ani, cu sănătate, tuturor oamenilor speciali!“, a afirmat Cristina Păvăluță, director general al DGASPC Neamț.
În evidențele DGASPC Neamț figurează aproximativ 22.000 de persoane cu dizabilități dintre care peste 2.100 sunt copii, încadrate în grad de handicap. În centrele rezidențiale ale DGASPC Neamț sunt instituționalizate peste 600 de persoane adulte cu dizabilități și aproximativ 170 de copii cu diverse grade de handicap. În acest moment, instituția implementează cinci proiecte cu finanțare europeană ai căror beneficiari sunt persoanele cu dizabilități și alte șapte proiecte cu finanțare națională, tot în beneficiul acestor persoane. Aceste proiecte implică realizarea mai multor centre de zi de recuperare și reabilitare, precum și construirea a peste 20 de case de tip familial destinate copiilor și adulților cu nevoi speciale, mai arată reprezentanții DGASPC Neamț.
Comentarii